Een fietsbril voor vrouwen: zo kies je de juiste

Een fietsbril voor vrouwen: zo kies je de juiste

Groot, klein, smal, breed, modieus of juist heel eenvoudig? Licht of donkere lenzen? Gekleurde lenzen? Spiegellenzen? Of en wil je misschien verwisselbare lenzen? Of juist een verwisselbaar montuurtje? Ja, de keuze is reuze wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe fietsbril. Tegenwoordig is een bril niet enkel meer functioneel, maar ook echt onderdeel van je outfit, zo heb ik geleerd van menig gesoigneerde wielrenners. En wie het zich nooit heeft laten aanpraten, ziet het wel onderweg. De ene bril is nog flitsender dan de ander. Over de smaak valt te twisten, maar over de functionaliteit van een fietsbril zeker niet. Het houdt schadelijke zonnestralen tegen en zorgt dat je zicht niet wordt belemmerd door regen, wind, opspattend vuil of vervelende vliegjes. Maar wat is nu een hippe รฉn goede fietsbril voor vrouwen? Wij hebben wat punten voor je op een rij gezet. 

Montuur van een fietsbril

Een fietsbril moet goed zitten. Hij moet niet gaan schuiven op je neus, bewegen wanneer je over een drempeltje fietst of van je gezicht afwaaien.  Ben je op zoek naar een nieuwe bril, dan is het eerste advies: passen! Een vrouwengezicht is vaak toch wat smaller en fijner dan een mannengezicht, dus niet iedere fietsbril voor vrouwen zal goed zitten. Zet je bril op en schud een paar keer met je hoofd van links naar rechts en van boven naar onder. Blijft ie zitten en voelt het montuur fijn aan? Dan heb je de juiste maat gevonden. Er zijn een aantal merken die brede en smalle modellen verkopen, waaronder Bliz. 

Ik kocht deze Bliz Matrix afgelopen zomer bij De Mechanieker in Zwolle. Een kleine, toffe wielerzaak die als een van de weinige het merk fysiek in de winkel verkoopt. Handig, want dan kun je dus gelijk even passen! 

De juiste lenzen 

Naast een stevig en goed zittend montuur zijn ook de lenzen erg belangrijk. Allereerst geldt: ze moeten bescherming bieden tegen UV-straling en jou een goed zicht bieden tijdens je rit. Ga het liefst voor een bril die binnen categorie 3 of 4 valt qua UV-bescherming, zeker wanneer je een mooi weer fietser bent. 60 tot 100% van al het zonlicht wordt gefilterd door deze lenzen, wat meer dan genoeg is om je ogen te beschermen. Hiermee kun je met gemak de hele dag fietsen zonder last te krijgen van je ogen. 

Kleur van de lenzen

De kleur van de lenzen kan verschil maken in gezichtsscherpte bij verschillende weertypen. Maar welke kleur doet wat?

  • Groen: Groene lenzen maken een groene achtergrond egaler, waardoor de andere zaken meer zichtbaar worden. Ideaal voor de gravelaars en mtbโ€™ers onder ons.
  • Blauw: Als je niet goed tegen fel licht kunt, dan is een zonnebril met blauwe glazen een perfecte keuze. Met bewolking en regenachtig weer is een zonnebril met blauwe lenzen aan te raden, omdat het dan het contrast verbeterd.
  • Geel: Deze kleur garandeert beter zicht voor fietsers bij minder licht, dus in donkerdere lichtomstandigheden met minder zonlicht zijn gele lenzen aan te raden.
  • Oranje of roze: Deze kleuren verhogen de gezichtsscherpte, wat ideaal is voor het fietsen. Ze bieden het breedste gezichtsveld en werken zeer goed bij weinig of bijna geen licht.
  • Meekleurende lenzen: Helemaal een uitkomst. Deze lenzen passen zich aan het weer en de hoeveelheid licht.
  • Gepolariseerde lenzen: Een fietsbril met polariserende lenzen neemt de schittering van de zon op het wegdek, water en sneeuw weg. Dit verhoogt de gezichtsscherpte en vermindert de vermoeidheid van je ogen.

Top 6 favoriete merken VDF

Onder de dames van Vrouwen die Fietsen zijn een aantal merken favoriet. De een heeft wel drie verschillende brillen, de ander heeft er maar zelden eentje op.

1. Oakley

2. 100%

3. Bliz

4. Van Rysel (decathlon)

5. BBB

6. Rapha

Kortom: een fietsbril is zeker een goed beschermmiddel voor op de fiets, het maakt je outfit compleet, maar is ook erg persoonlijk. Wat voor de een een super fijne bril is, werkt voor de ander niet. Passen en uitproberen (met je helm op) blijft dus een aanrader.

Tekst: Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *