Een fietsvakantie voorbereiden: hoe doe je dat?

Een fietsvakantie voorbereiden: hoe doe je dat?

Wat was het genieten afgelopen week! Temperaturen waarbij je weer in korte broek kunt fietsen. Heerlijk! Ikzelf krijg rond deze tijd van het jaar ook weer zin om nieuwe avonturen te plannen op de fiets. We weten niet wanneer we weer over de grens kunnen, maar ook in Nederland kun je een fietsvakantie beleven (groot en klein) en je wellicht alvast voorbereiden op een groter avontuur in of buiten Europa. In dit artikel lees je hoe je een toffe fietsvakantie kunt voorbereiden.

Inspiratie

Om een fietsvakantie te plannen heb je inspiratie nodig. Waar gaat de reis naartoe? Instagram, websites, Google Maps zijn bijvoorbeeld bronnen die je kunt gebruiken om inspiratie op te doen. Ga je voor de heuvels en bergen in Limburg of ga je voor uitwaaien en veel water in Zeeland? Of misschien kies je wel voor fietsen op de Veluwe. Toffe opties in deze tijd, maar stiekem heb ikzelf ook enorm veel zin om met de fiets meer van Europa te zien. Naar de Ardennen, de Eiffel, fietsen in de bergen en tussen de wijnvelden in Italië of richting Scandinavië. Er staat nog genoeg op mijn bucketlist! Zo ook fietsen in Patagonia en Japan. Maar zolang dat niet kan, is fietsen in Nederland ook tof. Of het nu groot of klein is: het maakt niet uit. Gaan en genieten van de kleine dingen in een andere omgeving! En natuurlijk alvast kilometers maken en zitvlees kweken, voordat we echt weer op groot avontuur kunnen.

Tijd

Bij het plannen van je fietsvakantie is het niet onbelangrijk hoeveel tijd je beschikbaar hebt. Ga je een dag op pad en ergens anders een mooie route rijden, ga je een nachtje of weekend weg of ga je voor een hele week. Hoe meer tijd je hebt, hoe meer meters je kunt maken en des te meer je kunt zien. Logisch!

Budget

Bikepacking is helemaal hot en niet duur. Althans, als je van plan bent om met de spullen die je hebt aangeschaft meerdere reizen te maken. Het enige wat je nodig hebt is een fiets en tassen om je bagage in te doen. Qua overnachtingen kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Ga je voor een staanplaats op een camping met tent en slaapzak, bed & breakfast of een hotel? Ikzelf heb recent tassen aangeschaft voor de fiets. Deze tijd is perfect om alvast in Nederland wat kortere trips te ondernemen en te experimenteren met wat mee te nemen (lees: wat vooral niet mee te nemen want dat is volgens mij de grootste uitdaging). Als het bevalt, worden er vast en zeker meer avonturen gepland. Maar natuurlijk kun je ook de auto (of straks weer het vliegtuig) pakken naar je bestemming om vervolgens daar met de fiets de omgeving te verkennen.

Route

Als je er uit bent naar welke regio je wilt, hoeveel tijd je hebt en wat voor soort overnachting(en) je wilt, kun je aan de slag met de route. Daarbij is het goed om bij een meerdaagse fietsvakantie na te gaan hoeveel kilometers je maximaal op een dag wilt en kunt fietsen. Het moet natuurlijk wel leuk en haalbaar zijn. Als je in een bergachtig gebied bent, spreekt het voor zich dat dit een stuk intensiever is en je dus minder kilometers kunt fietsen dan op vlak terrein. Komoot is een perfecte app om routes te plannen. De app geeft de hoogtepunten tijdens je route aan, maar bijvoorbeeld ook de hoogtemeters en het soort ondergrond. Handig, want op je racefiets wil je het liefst niet over onverharde, zanderige paden. Op een mountainbike of gravelfiets kan je veel soorten ondergronden aan, ook onverhard. Ook op Strava en de website Route You doe ik inspiratie op voor toffe routes.

Na het schrijven van dit artikel krijg ik echt zin om nieuwe avonturen te plannen en nieuwe gebieden, paden te ontdekken. Heb jij al een fietsvakantie gepland staan voor komende zomer? Zo ja, deel ze vooral in de comments om zo ook andere vrouwen te inspireren.

Tekst: Margot

3 Reacties

 1. Jo
  maart 4, 2021 / 8:05 pm

  Hi Margot,

  Leuk om je artikel te lezen. Wij stappen deze zomer ook op de fiets om te gaan bike-packen. Onze bestemming? De waddeneilanden. De spullen moeten we nog aanschaffen (tassen, tent, etc)

  Ik ben benieuwd welke tassen jij hebt aangeschaft. Kan je me daar wat meer over vertellen?

  • maart 5, 2021 / 7:07 am

   Hi Jo, wat een gaaf vooruitzicht! Zeehonden spotten op de fiets ;). Goede vraag, want ik vond het best een zoektocht. De winkels waren dicht (inmiddels weer op afspraak open) en door internetonderzoek ben ik op de tassen van Apidura gekomen (expedition serie). Ze zijn waterdicht, licht en mooi vormgegeven. Daarnaast heeft de serie van deze tassen ook een zadeltas van 17L en dat leek me wel handig. Het lijkt me namelijk heel vervelend om ruimte tekort te komen en minder meenemen / volproppen kan altijd. Daarnaast zijn we ook van plan, als het bevalt, om langere tijd met de fiets op pad te gaan, dus dan is extra ruimte nooit weg. Naast de zadeltas heb ik ook een stuurtas, een frametas en een klein tasje voor op de bovenbuis gekocht. Over twee weken hopen we de tassen voor het eerst in gebruik te nemen, dus mocht je nog vragen hebben tegen die tijd, stelt ze gerust! Liefs, Margot

 2. Jozien
  maart 9, 2021 / 8:44 pm

  Hi Margot,

  Dankjewel voor je reactie. De tassen van Apidura hebben we in onze zoektocht ook voorbij zien komen. We gaan ons er eens verder in verdiepen. Mochten we tegen die tijd nog vragen hebben, je hoort ze!

  Groetjes Jo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *