Inspirerend fietsverhaal: 540 kilometer fietsen tijdens de Styrkeprøven

Inspirerend fietsverhaal: 540 kilometer fietsen tijdens de Styrkeprøven

Ergens eind 2018 had één van Emma haar fietsvriendinnen het plan gemaakt om in 2019 mee te doen aan Den Store Styrkeprøven, een 540 km lange fietstocht van Trondheim naar Oslo in Noorwegen. “Dat kan ik niet en is dus niks voor mij” was haar eerste gedachte aangezien de 125 km lange Amstel Gold Race toerversie al een behoorlijke uitdaging was geweest eerder dat jaar. Een van de andere meiden in de fietsgroep was echter laaiend enthousiast en wist haar over te halen met het geweldige argument: “niemand zal je raar aankijken als je niet finisht, dus eigenlijk kun je alleen maar winnen”. Lees hier het inspirerende fietsverhaal van Emma over de Den Store Styrkeprøven.

Voordat ik het wist had ik mij opgegeven voor de 540km lange fietstocht, echter zonder ooit meer dan 125 km te hebben gefietst. “Waar moet ik beginnen?” was mijn eerste gedachte. Tijdens de koude, donkere december maand struinde ik avondenlang het internet af op zoek naar bruikbare tips. Naast het juiste materiaal en kleding, raadde men mij aan om een op maat gemaakt en flexibel trainingsschema te gebruiken. Ook bleek het verstandig te zijn op zoek te gaan naar de juiste voedingsmiddelen die ik kon blijven innemen gedurende langere tijd – eten is van levensbelang tijdens zo’n lange rit.

Tijdens de Oud&Nieuw viering ging het voornamelijk over dé uitdaging van 2019, Styrkeprøven. Ondanks dat ik er nog niet gerust op was, was ik blij onderdeel te zijn van een enthousiaste groep fietsers die aan de vooravond van mooie avonturen stonden. Dat gevoel van samen naar een uitdaging toewerken is heel bijzonder.

De voorbereiding begon met een gepersonaliseerd trainingsschema van een bevriende wielercoach met ervaring in long distance cycling. Achteraf echt een “must”, niet alleen om fysiek goed voorbereid te zijn maar het geeft ook veel mentale rust en vertrouwen. Zonder trainingsschema zou ik destijds echt niet geweten hebben hoe, hoelang en hoe vaak ik zou moeten trainen.  

Nadat ik Styrkeprøven uitgereden heb – net niet binnen de tijd, maar dat betekent niet dat ik minder trots ben – weet ik dat ik meer kan dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Achteraf kan ik zeggen dat de voorbereiding misschien net zo leuk was als het de expeditie zelf. De gezamenlijke trainingsritten door weer en wind in het weekend waren altijd erg gezellig, de volledige Amstel Gold race met heerlijk weer was genieten als en de nachtelijke rit om te wennen aan het in het donker fietsen en slaaptekort was ook een hele nieuwe ervaring.   

In december, en zeker na dit eenzame Covid-19 jaar, worden vaak mooie plannen gemaakt voor het volgende jaar. Ik zou jullie willen aanmoedigen om jezelf uit te dagen. Misschien wil je wel meedoen met Den Store Styrkeprøven 2021? BEAT Expeditions* biedt jou als avonturier en je vrienden die ook mee willen de mogelijkheid om mee te doen en je eigen grenzen te verleggen. Ze regelen alles: van deelnamebewijzen tot trainingsschema’s en van vliegtickets en hotelovernachtingen tot veilig fietsvervoer naar Noorwegen. Ook worden er verschillende sportieve en sociale activiteiten georganiseerd om de mede deelnemers beter te leren kennen en jouw fiets plezier te vergroten. Het mooie is dat BEAT je de mogelijkheid geeft om zowel de hele editie van 540km als de halve van 278km te fietsen. Ik ben ervan overtuigd dat ook jij dit kan! Kijk voor meer informatie op de website van BEAT.

Lijkt dit jou ook een toffe uitdaging voor het nieuwe jaar?

*Dit artikel is in samenwerking met BEAT Expeditions tot stand gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *