13   278
4   223
10   316
49   427
14   309
18   366
4   416
13   249
33   444
128   276

Inspirerend fietsverhaal: zwanger op de fiets

Inspirerend fietsverhaal: zwanger op de fiets

Vandaag vertelt Maaike in een gastblog over haar ervaring met fietsen tijdens zwangerschap. Ze is zwanger van een tweeling en ze zitten dus met z’n drieën op de fiets! Hoe is dat; zwanger op de fiets?

Ik op m’n zadel en twee kindjes in m’n buik: zo doe ik dat, met z’n drieën op de fiets! Dolblij zijn we (mijn vriend Jesper en ik) dat we binnenkort een klein gezinnetje zijn. 

In mei kwam ik erachter dat ik zwanger was, ongeveer een maand sinds ik weer regelmatig op de fiets zat. Het weer en de temperaturen waren weer aangenaam om tochten op de fiets te maken. Het doel dit seizoen, net als voorgaanden jaren, was niet een wedstrijd of wielertocht, maar genieten van het buiten zijn, samen fietsen, en appeltaart scoren (volgens de ‘ filosofie’  van Tour de Tarte). Ik ben een serieuze mooi weer fietser. 

Maar hoe is deze zwangerschap te combineren met één van mijn favoriete bezigheden, namelijk fietsen? Gelukkig viel mijn fietsseizoen niet in het water door deze nieuwe ontwikkeling. Zwanger op de fiets: hoe doe deed ik dat?

Eerste trimester

In het eerste trimester kon ik fietsen zoals altijd, alleen hobbelde mijn tieten (die inmiddels een maatje groter waren door de zwangerschap) wat meer mee dan normaal. 

Tweede trimester

In het begin van het tweede trimester stond er een mooie fietsvakantie in de Midi-Pyreneeën en de Morvan in Frankrijk op de planning. Fietsen deden we om de dag,  met in de ochtend een berg trotseren (ongeveer 1000 hoogtemeters) en voor de middag hitte weer terug zijn. Dit was erg goed te doen op dit moment in de zwangerschap!

Later in het tweede trimester krijg ik een sterkte voorkeur voor vlak asfalt. Klinkers, keien en andere onregelmatige wegdekken zijn onplezierig (vanwege druk op mijn buik – misschien omdat ik m’n core dan meer moet aanspannen?).

Naast de fietsvakantie in Frankrijk en veel ritjes rondom Utrecht heb ik ook nog een zelfgeorganiseerde ‘Ironwoman’ gedaan met een vriendin. Vorig jaar hebben we  de volle triatlon afstand gedaan verdeeld over drie dagen (dag 1: 4km zwemmen, dag 2: 180km fietsen, dag 3: 40km wandelen) met voldoende tijd elke dag om appeltaart, lunch en ijsjes te scoren onderweg. Dit jaar stond er weer zo’n gezellige ‘Ironwoman’  op de planning, maar dan de halve afstand op één dag. Maar in verband met m’n zwangerschap is deze verkort naar de kwart afstand om te voorkomen dat ik te veel/intensief sport.  

Derde trimester

Ik ben nu bijna in mijn derde trimester en fietsen doe ik nog steeds! Wel doe ik het rustig aan, op advies van de arts om niet te uitgeput raken. Fietsen werkt wel therapeutisch. Na een fietstochtje van 60km verdwijnen de vage rugklachten als sneeuw voor de zon! En ik kom nu met mijn bovenbenen tegen mijn groter wordende buik. Opeens snap ik beter hoe die oude mannen met bierbuiken zich voelen!

De gevolgen van zwanger op de fiets:

  • Het kopen van een nieuwe fiets uitstellen

Ik was aan het scouten (op marktplaats) voor een nieuwe (tweedehands) fiets; ik ben na vele km’s toe aan een fiets uit een hoger segment. Maar dit stel ik uit tot volgend jaar, dan ga ik mezelf trakteren op een nieuwe fiets.

  • Kortere afstanden

De zelf georganiseerde (en bedachte) ‘iron woman triatlon’ verkort van de voorgenomen ½ afstand tot ¼, om het haalbaar te maken. Groot succes! De 1km zwemmen, 45km fietsen en 10km wandelen was goed te doen in 1 dag. Genoten van de dag en niet over m’n grens gegaan.

  • Minder diep gaan

Tijdens de vakantie in de Midi-Pyreneeën (rond de 15 weken zwangerschap) was er één dag dat we ons hadden verkeken op hoelang de tocht duurde. Toen het half 1 ‘s middags was en het kwik al richting de 35 graden ging moesten we nog een flinke klim in de brandende zon. Het was ook nog eens een van de minder mooie wegen. Als ik niet zwanger was geweest had ik mezelf ertoe gezet (met tegenzin), maar nu trok ik de zwangerschapskaart en ben ik op het terras gaan zitten met een drankje, wachtend tot ik opgehaald werd met de auto.

Tekst: Maaike Droogers

Over Maaike:
Maaike is een serieuze mooi weer fietser, organiseert zelf jaarlijks een ‘Ironwoman’ (triatlon-weekend met tijd voor gezelligheid en appeltaart) en is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe podcast over aerodynamica in het wielrennen,De meeste gestroomlijnde podcast van Nederland.’

Bedankt Maaike voor dit inspirerende verhaal over fietsen tijdens zwangerschap. We wensen je nog een goede zwangerschap toe en hopelijk zien we je straks als kersverse mama ook weer gauw op de fiets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *