Fietsen in de Vogezen

Fietsen in de Vogezen

Voor mij gaat er niets boven fietsen in de bergen. Waar ik het op het vlakke leuk vind om mezelf uit te dagen qua snelheid en afstand, betekent fietsen in de bergen voor mij vakantie! Oftewel: mooie tochten maken en puur genieten. Tuurlijk wordt er ook afgezien bergop, maar als je dan even om je heen kijkt en de prachtige vergezichten ziet, is dat het allemaal waard. Na afgelopen zomer in de Franse Alpen te hebben gefietst, besloten mijn vriend en ik om half september nog een week te gaan fietsen in de Vogezen. In dit artikel lees je waar je het beste kunt verblijven als je hier wilt gaan fietsen en wat je kan verwachten van fietsen in de Vogezen.

Uitvalsbasis

We waren al vaker gaan fietsen in de Franse Alpen. Zodoende wisten we dat Le Bourg d’ Oisans een fijne uitvalsbasis is voor het maken van mooie fietstochten en welke routes echte pareltjes zijn. Niet eerder waren we in de Franse Vogezen geweest en dus was het even zoeken op welke plek we wilden verblijven en welke routes we wilden rijden. Na wat internetonderzoek besloten we om in de buurt van La Bresse te verblijven. En dat bleek geen verkeerde keuze. 

Omgeving

La Bresse bevindt zich in het midden van de Franse Vogezen en vanuit hier kan je mooie fietstochten maken richting het Gérardmer en Xonrupt-Longemer. Ook de bekende klimmen zijn vanuit La Bresse goed te bereiken. Denk aan Le Grand Ballon, Le Petit Ballon, Col du Ballon d’Elsace en Planche des Belles Filles. Veel klimmen zijn rustig qua verkeer en lekker beschut. En met de temperaturen die wij hadden, was dat erg fijn! Het was uitzonderlijk warm voor half september. Daarnaast kom je door gezellige, karakteristieke Franse dorpjes waar je even kunt bijtanken met een kop koffie of een cola en een croque monsieur. 

Routes des Crêtes

Routes des Crêtes is zeker aan te bevelen als je in deze omgeving gaat fietsen. Deze route verbindt alle hoogten van het massief van de Vogezen met elkaar en ligt tussen Col du Bonhomme in het noorden en Cenhay in het zuiden. Mocht je op jacht zijn naar veel bordjes met colsaanduidingen dan gaat het hard op Routes des Crêtes. Je hoeft hiervoor namelijk maar één col omhoog en vervolgens blijf je lekker op hoogte fietsen. Wij hebben Routes des Crêtes gepakt na de beklimming naar Le Grand Ballon. Vanuit daar zijn we naar La Schlucht gereden en werden we beloond met prachtige vergezichten. 

Leuk feitje: deze weg is aangelegd door het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog om het zuidelijke front in de Elzas met het noordelijke front te verbinden. De voorraden konden zo eenvoudig worden aangevuld en soldaten worden afgelost. 

Wegen

Opvallend vond ik de fijne asfaltwegen. Over het algemeen was het wegdek erg goed. Er lag zelfs in de omgeving van La Bresse veel vers asfalt. Maar goed, het blijft Frankijk en af en toe lag er ook gravel op het wegdek. Gelukkig hoeft dit niet tot problemen te leiden als je hiermee rekening houdt. Met rekening houden bedoel ik remmen voordat je eroverheen raast in de afdaling en niet remmen op het gravel zelf: dit kan slipgevaar opleveren. 

Aanrader?

Fietsen in de Vogezen is zeker een aanrader. Waar ik de Franse Alpen qua natuurschoon nóg indrukwekkender vind (het zijn immers ook hogere toppen), was het fijn om meer afwisseling te hebben tussen het klimmen en het dalen. Daarnaast ben ik persoonlijk van mening dat het prettig is om minimaal één week te verblijven in de Franse Alpen, terwijl je in de Franse Vogezen ook prima een lang weekend of midweek kan verblijven. Je kunt dus sneller even op en naar en een echte fietsvakantie ervaren in de bergen.

Het is niet meer echt de periode om die kant op te gaan. Maar wellicht heb ik je toch enthousiast gemaakt en kunnen er leuke plannen worden gesmeden voor volgend voorjaar. Heb jij weleens in de Franse Vogezen gefietst? Wat vond je ervan? 

Tekst: Margot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *