5 x voordelen van mountainbiken in de winter

5 x voordelen van mountainbiken in de winter

De bomen verkleuren, de blauwe luchten verdwijnen en de wind trekt aan. Het perfecte moment om de mountainbike uit de schuur te halen of eens uit te gaan proberen of mountainbiken iets voor jou is! In deze blog deel ik vijf voordelen van mountainbiken in de winter.

1. Je blijft fit

Wanneer het kouder en natter wordt, is de racefiets niet meer zo fijn om op te fietsen. De snelheid ligt hoger en daarmee is de rijwind harder. In het bos is het vaak iets warmer dan op de open vlakten en bovendien houden bomen een boel regen tegen. Niet iedereen vindt het fijn om de conditie binnen te behouden door middel van bijvoorbeeld spinning of zwift. Bovendien, nu met het coronavirus is het prettig om zelf te kunnen beslissen waar en wanneer je sport. Mountainbiken in de winter is een perfecte manier om fit te blijven. Daarnaast is mountainbiken meer een full body sport, waardoor je ook gelijk je arm- en buikspieren traint. 

2. Afwisseling

Altijd en het hele jaar door op dezelfde fiets zitten en dezelfde routes rijden gaat misschien een keer vervelen. Mountainbiken kan zorgen voor een leuke afwisseling op het wielrennen. De afkorting voor mountainbike is MTB. Vroeger was dit ATB, wat stond voor ‘all terrain bike’ en eigenlijk doet het nog steeds zijn naam eer aan. Met een mountainbike hoef je niet per se alleen het bos in, maar kun je dit ook afwisselen met stukjes op weg, met veel grip in de bochten ondanks de eikels en blaadjes die overal liggen. Daarnaast kun je in het bos vaak nog kiezen voor of je echt op een aangegeven mountainbike route gaat fietsen. Deze zijn vaak technisch met veel bochten, of dat je juist de gravelpaden en verbindingswegen tussen dorpen gaat opzoeken. Kortom, heel afwisselend op veel fronten. 

3. Buiten zijn

In de herfst en winter gaat iedereen meer binnen zitten. Het is simpelweg minder aantrekkelijk kom naar buiten te gaan. Een paar uur het bos ingaan met de fiets, is de perfecte manier om daarna weer verder te kunnen met je dag. Doordat je in beweging bent zal je het ook minder snel koud krijgen dan met wandelen. Zelfs in de sneeuw kun je heerlijk mountainbiken!

4. Goed voor de techniek

Vind je bochten op een racefiets lastig of heb je moeite met op snelheid rijden in een afdaling? Dan is mountainbiken een goede aanvulling op je techniek. Een mountainbike heeft veel meer grip en geeft vertrouwen en tegelijkertijd vraagt het bos en de ondergrond meer voorzichtigheid met sturen. Mijn eigen ervaring is dat ik door het mountainbiken juist een betere racefiets techniek heb gekregen. Ik kan beter vooruitkijken en neem daardoor soepeler de bochten. 

5. Mountainbiken in Nederland

Alhoewel de naam van de sport suggereert dat het in het buitenland zou moeten (Nederland heeft per slot van rekening geen echte bergen), is niets minder waar. De afgelopen jaren hebben veel gemeentes in Nederland geïnvesteerd in het aanleggen van goede en leuke mountainbike routes. In de winter worden er daarnaast ook vaak toertochten georganiseerd, waarbij de routes zijn uitgestippeld en er pauzeplaatsen tussendoor aanwezig zijn. Op dit moment is het met het coronavirus onduidelijk of deze toertochten komende winter ook daadwerkelijk gaan plaatsvinden. Er worden echter al veel initiatieven genomen om via GPX-routes toch dit soort tochten te organiseren. 

Ga jij weleens mountainbiken in de winter?

Tekst: Lotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *