Mijn eerste keer: een wielerwedstrijd

Mijn eerste keer: een wielerwedstrijd

Ken je dat verhaal van het meisje dat haar eerste wielerwedstrijd zou rijden? Nee? Nou die reed ze dus niet. En met haar nog honderden die ook niet reden. Je kunt natuurlijk al raden wat de oorzaak daarvan was. Precies, corona. Twee dagen voor de Nederlandse Club Kampioenschappen (van 3 oktober), besloot de KNWU de tijdrit te cancelen. Mega jammer, maar uiteraard begrijpelijk. Ondanks het ontbreken van een hoogtepunt, ga ik toch mijn verhaal met jullie delen. Ik zou mijn eerste tijdrit rijden en dat terwijl ik nog maar een half jaar fiets. Benieuwd hoe ik de weg hier naar toe heb ervaren, of wil je ook ooit aan een wedstrijd mee doen? Lees dan gauw verder.

Trainen, trainen, trainen

Of je nu al tien jaar fietst of zoals ik net komt kijken in de wielerwereld; iedereen kan wedstrijden gaan rijden. Mits je je er natuurlijk goed op voorbereid. Ofwel, er moet getraind worden. Met een gemiddelde van amper 30 km/h kun je niet aankomen. Althans, dat wil je niet. Dus, hup, trainen om dat gemiddelde omhoog te krikken. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer facetten om op te focussen. Denk aan je houding (op een tijdrit stuurtje), bochten rijden, schakelen, waaierrijden, weersomstandigheden, materiaal, voeding, rust enzovoorts. Een wedstrijd vraagt dus wel om tijd, energie en aandacht. Weet je van jezelf dat je te weinig tijd hebt om ruim van te voren te starten met trainen (hoe ver van te voren hangt natuurlijk af van je niveau/conditie), vraag jezelf dan af of het nu de juiste tijd is voor een wedstrijd. Helemaal wanneer je besluit om in een team mee te doen aan een tijdrit, vind ik dat je er met zijn allen volle bak voor moet gaan. 

Beter worden door een doel

Ondanks dat de wedstrijd is afgelast, had ik de weg er naar toe niet willen missen. Het wekelijks samen trainen met nog drie fanatieke vrouwen en het toewerken naar de wedstrijd, vond ik een hele ervaring op zich. In mijn geval leerde ik, juist door het hebben van een doel (de uiteindelijke wedstrijd), veel beter fietsen. Zo werd er de ene week gefocust op snelheid, de andere week op het rijden van een goede bocht. Wat ik daarmee wil zeggen: ergens specifiek voor trainen zorgt er dus ook voor dat je beter wordt. 

Toffe en vooral leuke ervaring 

Niet te vergeten: het is LEUK! Onderweg op de fiets hebben we veel lol gehad. Daarbij is samen trainen gewoonweg veel fijner dan in je eentje ploeteren voor een wedstrijd of alleen toeren.

Ook een eerste wedstrijd rijden?

Ik hoop andere beginnende wielrensters met mijn ervaring te inspireren. Zou jij het tof vinden om ooit een wedstrijd te gaan rijden, dan is mijn advies: GEWOON DOEN! Waar een wil is, is een weg. Ga er voor en geniet. De weg er naar toe is super leerzaam en vooral leuk. 

Vergeet niet je licentie

Eenmaal de knoop doorgehakt, check dan wel of je een licentie nodig hebt of niet. Voor veel wielerwedstrijden heb je namelijk een KNWU licentie nodig. Deze kun je aanvragen via de KNWU. Ben je lid van een wielervereniging/club, dan ben je in veel gevallen automatisch licentiehouder van de KNWU. 

Geen licentie en toch een keer een echte wielerwedstrijd rijden? Dan zijn de FUNklasse wedstrijden misschien iets voor jou. De FUNklasse is er voor beginnende renners die af en toe een wedstrijd willen rijden.

Heb jij weleens een wielerwedstrijd gereden? Of twijfel je nog?

Tekst: Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *