Wat heb je nodig om indoor te fietsen?

Wat heb je nodig om indoor te fietsen?

Qua weer hebben we een heerlijke lente en zomer gehad. Inmiddels is het weer langzaam aan het veranderen en wordt buiten fietsen steeds een grotere uitdaging. De mooi weer fietser kiest er wellicht voor om helemaal niet buiten te fietsen in de herfst- en wintermaanden. Toch is dat zonde, want dan kan je volgend voorjaar weer helemaal van voor af aan beginnen. Indoor fietsen is een goede oplossing om je conditie op peil te houden, zodat je in het voorjaar weer gelijk kan knallen. In dit artikel lees je wat je nodig hebt om indoor te kunnen trainen.Β 

1. Een fietstrainer (+ eventuele software)

Dit is toch wel de echte must have om indoor te kunnen trainen. Je hebt verschillende soorten fietstrainers. Welke fietstrainer je nodig hebt, is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Hoe zwaarder je traint, hoe sterker de fietstrainer moet zijn. Ook is de keuze afhankelijk van je niveau, je eisen en je budget. Tacx en Wahoo zijn de bekendste merken voor een fietstrainer. Wil je gebruik maken van Zwift, The Sufferfest of TrainerRoad (software om het indoor fietsen leuker/effectiever te maken), dan ontkom je er niet aan om een smart trainer aan te schaffen. Dit is een fietstrainer welke wordt aangestuurd door je smartphone of laptop. Snelheid, cadans en wattage worden netjes bijgehouden. Train je met een hartslagband (must have als je effectief wil trainen), dan wordt dat ook netjes bijgehouden.

Fietstrainers met een direct-drive en wheel-on fietstrainers zijn het populairst. Bij een direct-drive haal je de achterband uit je fietsen en komt de achterkant van je fiets vast te zitten op de fietstrainer zelf. Bij een wheel-on fietstrainer staat je achterband op een metalen rol die voor de weerstand zorgt. Nadeel van een wheel-on fietstrainer is dat je een speciale band nodig hebt en dat deze meer herrie maakt tijdens het trainen dan een direct-drive trainer.

2. Een trainingsmat

Dit is niet van essentieel belang om te kunnen trainen, maar ik vind het toch erg prettig. Want goed indoor trainen, betekent zweten. Heel veel zweten! Een trainingsmat beschermt je vloer tegen zweetdruppels. En ook niet onbelangrijk: het dempt het geluid van de fietstrainer. Ben je woonachtig in een flat of appartement, dan zijn de buren heel blij met je als je gebruik maakt van een trainingsmat.

3. Ventilator

Zoals ik net al zei: van indoor trainen ga je heel veel zweten! Het openzetten van het zolderraam is voor mij niet voldoende om mijn warmte kwijt te kunnen. Voor de fietstrainer staat daarom standaard een vloerventilator, die mij helpt om zo koel mogelijk te blijven. Warm krijg je het toch wel!Β 

4. Handdoek en goed gevulde bidon

Vergeet ook niet om een goed gevulde bidon en een handdoek binnen handbereik te hebben. Bij een intervaltraining kan je op de rustige momenten dan even een handdoek door je gezicht halen en wat drinken. Ook is de handdoek erg fijn om na afloop even om je schouders te doen, want je koelt snel af! 

Tot vorig jaar maakte ik gebruik van een wheel-on trainer (Tacx Flow) zonder mogelijkheid om die te koppelen aan een app. Afgelopen najaar heb ik de Tacx Neo 2 aangeschaft en train ik met de app The Sufferfest. Het is een aardige investering, maar ik merk dat ik nu met veel meer plezier indoor train. De trainingen zijn ook nog eens heel effectief. Mocht er interesse zijn in een review over de Tacs Neo 2(T) laat het dan vooral weten. Over The Sufferfest zal dit najaar in ieder geval nog een artikel 
verschijnen.

Ga jij weleens indoor fietsen of denk je eraan om indoor te gaan fietsen?

Tekst: Margot

2 Reacties

 1. just
  september 28, 2020 / 5:10 pm

  handig
  is een speciale band echt nodig bij een wheel on?

  • november 7, 2020 / 3:24 pm

   Late reactie, maar een speciale band is niet perse nodig. Het ligt ook aan de intensiteit waarop je traint. Een speciale buitenband is stabieler en voorkomt dat de band gaat slippen. Het gebruik van een normale buitenband op een wheel on zal vrij snel slijten. Als je na een seizoen op een wheel on trainer weer naar buiten gaat, adviseer ik wel om een nieuwe buitenband erop te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *