5 x tips voor het rijden van een ploegentijdrit

5 x tips voor het rijden van een ploegentijdrit

Fietsen gaat niet altijd over lomp hard trappen. Bij een ploegentijdrit (Team Time Trial) is techniek en tactiek veel belangrijker is dan brute kracht. Samen een goede prestatie neerzetten vergt samenwerking en een goede tactiek. Dat werd mij bij mijn laatste tijdrit heel duidelijk. Op 5 september was het natuurgebied Veluwezoom het decor voor een ploegentijdrit van 39 kilometer (3 rondes van 13km). Het heuvelachtige parcours met daarin de Zijpenberg en de Posbank maakte het fysiek uitdagend, maar door de vele bochten en smalle paden werden we ook technisch en tactisch uitgedaagd. In dit artikel deel ik 5 tips om met jouw ploeg voorbereid aan de start van een ploegentijdrit te verschijnen.

1. Train gezamenlijk met je team

Veel fietsers zijn gewend om met z’n tweeën of in groepjes te fietsen, maar achter elkaar fietsen gaat er in een ploegentijdrit toch heel anders aan toe. Daar zit je strak in elkaars wiel en lig je waarschijnlijk ook nog eens met je armen op een ligstuur. Iedere beweging kan daardoor van invloed zijn, wat sommigen best spannend vinden! Juist door met elkaar te trainen, leer je hoe stabiel je zit op de fiets en hoe hard (of vierkant) ieder door een bocht gaat. Je leert elkaars sterke en zwakke punten kennen wat ontzettend handig is om je tactiek te bepalen.

2. Werk aan de juiste formatie

Het voordeel van een ploegentijdrit is dat je van elkaar kan profiteren door in elkaars wiel te zitten. Om dat zo optimaal te doen moet je zo veel mogelijk herstellen in het wiel, zodat je vervolgens goed tempo kan houden op kop. Hiervoor is het bijvoorbeeld fijn als je langste renner niet achter het ukkie van de groep hoeft te fietsen, want dan vang je alsnog veel wind en dat kost nou juist energie.  

3. Denk aan je snelheid bij het overnemen

Het is verleidelijk om bij het overnemen de snelheid door te trekken. Je hebt immers net een paar beurten kunnen herstellen in het wiel. Echter, het moeilijkste moment bij het doordraaien is het ‘aanpikken’ bij de laatste fietser in het rijtje nadat je net van kop af komt. De hartslag is hoog en de benen zijn moe, maar om in het wiel te komen moet je nog even een paar trappen flink aanzetten. Daarom is het belangrijk dat er gelijkmatig wordt over genomen en dat het tempo zo steady mogelijk blijft.

4. Plan een parcoursverkenning

Een goede voorbereiding is key. Verken daarom de route met je ploeg. Dit geeft je de kans om te zien hoe de wegen erbij liggen en of er lastige bochten of verkeershindernissen in het parcours liggen. Op die manier wordt je tijdens de Team Time Trial niet verrast en kan je goed in formatie blijven. Als je het op de dag zelf doet, kom je ook te weten hoe de wind staat!

5. Blijf communiceren

Onderling communiceren lijkt op voorhand de makkelijkste taak, maar niets in minder waar. Er zijn genoeg egotrippers binnen het fietsen die het helemaal niet leuk vinden om ‘HO’ te roepen (daar ben ik er ook één van). Maar een gat dichtrijden kost ontzettend veel energie, en die energie spaar je liever voor het kopwerk. Dus valt er na een bocht een gat, of kan je het niet meer bijbenen – stap even over je trots heen en communiceer dat dan ook met jouw teamgenoten. Het is handig om een wegkapitein (bv. de sterkste / meest ervaren renner) aan te wijzen die het team in de gaten houdt. Een laatste praktische tip: gebruik woorden met verschillende klanken bijvoorbeeld ‘HO’ en ‘GA’ en dus geen ‘HO’ en ‘GO’.

Ploegentijdrit Almere Start2Finish

Dit najaar wordt de Tri2one Tijdrit Almere georganiseerd. Voor individuen is er een race over 42 of 28 kilometer, maar je kan ook voor de Team Time Trial kiezen en de 28 kilometer samen met andere hardrijders (lees: clubgenoten of vrienden) afleggen. Het is in de omgeving van Almere heel vlak en het parcours kan razendsnel zijn.  Kan zijn – laten we de wind vooral niet uitvlakken. Het kan vies waaien op de dijk, maar dat kan de race ook heroïsch maken. Ik kijk er al ontzettend naar uit om daar met mijn teamgenoten van mijn triathlonclub te starten en duim voor matige wind.

Zaterdag 17 oktober sta ik met mijn team aan de start van de ploegentijdrit in Almere, zie ik jou daar ook?

Tekst: Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *