Blijf op de hoogte van Vrouwen die Fietsen

Wil jij op de hoogte blijven van onze plannen voor komend seizoen? Schrijf je hieronder dan in en je ontvangt als allereerste een mailtje.

Buiten fietsen in de herfst- en wintermaanden

Buiten fietsen in de herfst- en wintermaanden

Fietsen in de herfst- en wintermaanden. Ook dat doe ik met plezier, maar mijn trainingen zijn wel anders dan in de zomermaanden. Waar ik het in de zomer heerlijk vind om lange duurritten te maken, betekent fietsen in de wintermaanden voor mij doordeweeks indoor op de fietstrainer en in de weekenden naar buiten op mijn cyclocrosser. Ik houd er namelijk niet van om in het donker te fietsen. Toch zijn er fietsers die enkel buiten fietsen en met een goede voorbereiding kan dat natuurlijk ook prima (met de nodige maatregelen). In dit artikel lees je tips om op een veilige manier in de herfst- en wintermaanden op pad te gaan. 

Fietsverlichting

Dit spreekt natuurlijk voor zich. Als het donker is buiten, is fietsverlichting een must! Je ziet het wegdek niet altijd even goed en het kan glad zijn. Ikzelf heb enkel een klein voor- en achterlichtje voor de ritjes in het voor- en najaar waarbij het schemerig kan zijn bij thuiskomst. Als je echt in het donker gaat fietsen, is dit zeker niet voldoende. Investeer in goede fietsverlichting, zowel voor je eigen als andermans veiligheid. 

Fietskleding 

Ook als het niet donker is buiten, is het verstandig om zichtbaar te zijn. Op paden met veel bebossing of bij mist kan je bij daglicht nog steeds niet goed opvallen voor andere weggebruikers. Draag het liefst felle kleding of kleding met reflectie. Daarnaast is het verstandig om voordat je op pad gaat de (gevoels)temperatuur te checken. Fietsen in de herfst of winter kan koud zijn. Niets is zo erg als bevroren vingers en tenen op de fiets. Handschoenen en overschoenen in de wintermaanden zijn een must. Overschoenen zijn ‘’dikke, beschermende sokken’’ die je over je race- of MTB-schoenen aan doet. Ze zijn water- en winddicht en zorgen ervoor dat je voeten droog en warm blijven. Bijkomend voordeel: je schoenen blijven een stuk schoner. Draag vooral laagjes om lekker warm te blijven en vergeet geen buff, zodat je oren en nek ook warm blijven. In dit artikel lees je wat je kan dragen bij verschillende temperaturen. 

Pas je snelheid aan

Houd er rekening mee dat het wegdek verraderlijk glad kan zijn door regenval of natte bladeren. Vooral in de bochten is het van belang om je snelheid aan te passen om val- en schuifpartijen te voorkomen. Eigenlijk is misschien nog wel de beste tip om niet met je racefiets naar buiten te gaan als het heeft geregend. Het is behoorlijk glibberen en ik persoonlijk zit totaal niet comfortabel op mijn fiets. 

Winterbanden

Mocht je toch naar buiten willen op je racefiets – wat ook zeker wel kan als je oplet – dan is het zeker een idee om te investeren in winterbanden. Deze hebben wat meer profiel en zorgen ervoor dat je meer grip hebt en minder snel lek rijdt. Dit zorgt voor een meer comfortabelere rit en is een stuk goedkoper dan de aanschaf van een MTB of crosser. 

Buiten fietsen in de herfst- en wintermaanden doe je niet onvoorbereid. Toch is het heerlijk om ook in de wintermaanden een frisse neus te halen en buiten te fietsen. Vooral in de herfst kan ik erg genieten van de herfstkleuren. Fiets jij weleens buiten in de herfst- en wintermaanden?

Tekst: Margot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *