Vrouwen die Fietsen event

Vrouwen die Fietsen event

Zaterdag 15 augustus was het zo ver! Ons allereerste Vrouwen die Fietsen event stond gepland bij Wattworks in Amsterdam! Ben je benieuwd hoe deze middag is geweest? Veerle, Gillian en Nannique delen hun ervaringen.

Veerle

Ik mocht, als gelukkige winnares, aansluiten bij het eerste vrouwen die fietsen evenement. Het evenement werd gehouden bij Wattworks in Amsterdam. Voor mij als Brabantse niet echt om de hoek, maar ik had het er graag voor over. Ik kon samen rijden met Margot (een van de teamleden van vrouwen die fietsen) en dat maakt het ritje een stuk gezelliger. We hadden er allebei ook heel veel zin in, maar wisten ook niet zo goed wat ons te wachten zou staan. Ik had al wel eens een spinning les gevolgd, maar mij was verteld dat dit toch heel anders was. En we moesten ook echt een handdoek meenemen, want we konden wel eens flink gaan zweten… Dat beloofde nog wat. 

We werden netjes ontvangen bij Wattworks, waar de training gegeven zou worden. Direct raakte aan de praat met de andere meiden. Heel leuk om iedereen even te spreken en ervaringen op het gebied van fietsen te delen. Sommige fietste al jaren en andere waren net begonnen met fietsen. Een diverse groep, maar allemaal met een grote passie voor fietsen. 

Na een korte snack en wat drinken, was het tijd om de fietsen in te stellen. Dit is belangrijk, want een goede fietshouding zorgt ervoor dat je prettig kunt fietsen en minder snel last krijgt van klachten (nek, rug, knieën). Zo werd onder andere de hoogte van het zadel, de afstand tot het stuur en de stuurhoogte bepaald. Zodra de fietsen ingesteld waren kon de training beginnen. 

De fietsen bij Wattworks geven automatisch de juiste weerstand, dus tijdens de training werden we vooral uitgedaagd om te fietsen op verschillende RPMs. RPM staat voor ‘rotations per minute’, dus kort gezegd het aantal omwentelingen dat je per minuut maakt. Ik fiets normaal gesproken redelijk constant en is mijn RPM is dus redelijk gelijk. Dit vind ik ook het prettigst fietsen. Tijdens deze training werd ik echt uitgedaagd om steeds te wisselen in mijn RPM. Het voelde niet altijd even prettig, zeker wanneer je van 100 RPM naar 50 RPM ging. Dan wilde je voor je gevoel graag wat sneller fietsen, omdat je dat net ook hebt gedaan. Maar juist dan was het goed om even je rust te pakken, zodat je weer goed kon herstellen om het volgende blok weer te gaan knallen. Voor je op de fiets had je een schermpje, waarop je kon zien wat je RPM en Watt was. Daarnaast kon je ook zien hoe lang een blok duurde, dus hoe lang je dit tempo nog moest volhouden of hoe lang je nog kon ‘herstellen’. 

Ook merkte ik dat ik normaal gesproken best vaak even niet trap of mijn fiets een beetje laat uitrollen. Zeker wanneer je in de stad fiets, dan moet je alert zijn op alle stoplichten, kruispunten en medeweggebruikers. Tijdens deze training hoefde je daar geen rekening mee te houden, waardoor je constant aan het trappen was. En dat merkte je zeker! Volgens mij heb ik nog nooit zo erg gezweet tijdens een training. Na die 50 minuten was ik ook echt gesloopt. Meestal heb ik na het fietsen zware benen, maar dat had ik deze keer totaal niet. Wel was ik heel moe en echt voldaan. Echt een aanrader om een keer een binnen training te volgen! Zeker wanneer het buiten slecht weer is of gewoon te koud is om te fietsen, dan is dit ideaal. Ook wanneer je weinig tijd hebt is het perfect. Na een klein uurtje ben je al klaar, maar heb je toch een heel voldaan gevoel. 

Na afloop praatte we nog wat na over de training en kregen we allemaal nog een leuke goodiebag mee naar huis toe. Zeker het leuke tasje van ‘vrouwen die fietsen’ ga ik nog heel vaak gebruiken. Dankjewel vrouwen die fietsen en Wattworks, dat ik mocht deelnemen aan dit evenement. Het was een geslaagd evenement en dat er nog vele evenementen mogen volgen! 

Gillian

Op zaterdag 15 augustus 2020 stond het eerste event van vrouwen die fietsen gepland in samenwerking met Wattworks in Amsterdam. Na een warm en enthousiast onthaal, begonnen de gesprekken al snel op gang te komen, met natuurlijke als gedeelde passie: fietsen! We dronken en aten nog even wat (ik heb er een nieuwe favoriet bij: Clif Bar Blueberry Crisp) om ons voor te bereiden op de training, die gegeven werd door Wattworks trainer Linda. 

Vol energie begonnen we, met 14 fietskanonnen, aan de training die ongeveer een uur zou duren. Als je buiten traint, is een uur fietsen vaak een korte training. Binnen trainen in datzelfde uur kan dus effectiever zijn, doordat je aan intervaltrainingen doet. Je fiets in tijdblokken die constant net iets boven of onder jouw FTP liggen (Functional Threshold Power). Zo fietsten we bijvoorbeeld vier minuten op 80% van ons FTP, twee minuten op 110% en drie minuten op 70%. Op die manier had ons lichaam steeds voldoende tijd voor kort herstel, om vervolgens weer te knallen. Als afsluiter fietsten we de laatste twee klimmetjes van de Strade Bianche, waar we dat weekend ervoor Annemiek van Vleuten zagen strijden voor de eerste plaats. Heel gaaf om dit virtueel zelf ook te mogen doen!

Na de training hebben we nog lang nagepraat. Zo leuk om elkaar nu in het echt te ontmoeten, na het contact op Facebook en Instagram! Het was een inspirerende middag, waarvan er hopelijk nog vele gaan volgen. Met een voldaan gevoel, verzekerd van spierpijn de volgende dag en een goed gevulde goodiebag verlieten we het pand. Mijn enthousiasme voor fietsen was er al, maar indoor fietsen is hierbij gekomen! 

Wil je meer lezen over indoor trainen? In dit artikel legt Iris uit waarom binnen trainen zo essentieel is, hoe je je eigen FTP kunt berekenen en wat de voordelen zijn om deze fietstrainingen te combineren met je fietsritten buiten. 

Nannique

Op zaterdag 15 augustus was ik één van de gelukkige meiden die bij het eerste evenement van Vrouwen die Fietsen aanwezig mocht zijn. Ik had van te voren geen idee wat me te wachten stond, maar één ding wist ik zeker: ik zou gaan zweten. Dit werd immers zo benadrukt, dat ik me er goed op voorbereidde. Bovendien vond ik het best een beetje spannend, want ik zou vrouwen gaan zien die toch wel een voorbeeld voor mij zijn. 

Hoe dan ook, vol goede moed stapte ik in de trein (met de fietskleren onder mijn rokje 😉 ). Toen ik eenmaal bij Wattworks binnenstapte, wist ik gelijk dat het helemaal goed zou komen. Iedereen was met elkaar aan het praten, er werd gelachen en overal hoorde ik tips en tricks voor op de fiets. Toen iedereen aanwezig was en de fietsen waren ingesteld, konden we van start.

De workout was pittig, maar oh wat genoot ik! Omdat de focus lag op het aantal omwentelingen per minuut, was het een hele andere belevening dan spinnen. Het beklimmen van virtuele bergen werd afgewisseld met intervallen en telkens zocht je weer de uitdaging voor jezelf op. Ik vond het geweldig!

Ik ben zo blij dat ik deze dag mee heb mogen maken. De gezelligheid van allemaal vrouwen die een passie delen en de unieke manier van indoor fietsen, maakte het een top evenement. Ik wil het team van Vrouwen die Fietsen nogmaals bedanken en Wattworks: I will be back!”

Lijkt het jou leuk om in de toekomst bij een Vrouwen die Fietsen event te zijn? Laat het ons weten! Wat zou je dan leuk lijken? Samen trainen? Een workshop volgen? Hopelijk volgen er snel meerdere events. Nu kijken we in ieder geval met veel plezier terug op dit geslaagde eerste Vrouwen die Fietsen event!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *