3   276
184   221
11   281
13   290
16   335
18   367
26   386
5   202
28   227
6   217

Favoriete fietsroutes: Betuwe

Favoriete fietsroutes: Betuwe

In deze reeks delen wij onze favoriete fietsroutes door heel Nederland. De Betuwe is een streek in het midden van Nederland en staat bekend om haar vele boomgaarden. Femke komt van origine uit Beesd, een klein dorp in de Betuwe en komt er nog regelmatig om een rondje te maken. In dit artikel deelt ze haar fietsroutes rondom de Betuwe!

Het liefst stem ik mijn fietsrondjes af op de windrichting. Het is fijn om starten met wind tegen, om vervolgens met de wind in de rug naar huis te rollen. Doordat de Betuwe heel centraal in Nederland ligt, is deze regio de ideale uitvalsbasis voor diverse routes. Er zijn veel landweggetjes en dijken, met weinig verkeer en stoplichten – een genot als je op de fiets zit! Hieronder zet ik een aantal van mijn favoriete fietsroutes rondom de Betuwe op een rijtje.

Rondjes BrugBrug

Een leuke ronde van 70km is het rondje Brug-Brug. Vanuit Beesd vertrek je richting Gorinchem. Op dat stuk fiets je langs allerlei dorpen langs de Linge, een klein riviertje. Aangekomen in Gorinchem pak je de brug naar de andere kant van de Waal. Vanaf daar kan je kan de route mooi langs het water vervolgen om in Zaltbommel de Waal terug over te steken. Rondje Brug-Brug kan je ook fietsen door de Brug over te steken in Tiel en Zaltbommel. Ook deze ronde is ongeveer 70km, een vergelijkbaar idee, maar een iets andere richting!

Utrechtse Heuvelrug

Een van mijn favoriete routes in de buurt gaat over de Utrechtse Heuvelrug. Het is een mooi bosrijk gebied met wat hoogteverschil. Via de dijk bij Maurik en Kesteren rijd je naar de brug bij Rhenen. Hier kan je de Grebbeberg mee pakken en vervolgens richting de Amerongse berg en het Leersumse veld rijden. Bij Beusichem kan je de pond pakken om weer ten zuiden van de Lek te komen. Japke doet in haar artikel over fietsroutes rondom Utrecht ook leuke suggesties voor de Utrechtse Heuvelrug.

Drunense Duinen

De Drunense duinen staan bekend om de mountainbike paden, maar ook met de racefiets is het de moeite waard. Met deze ronde richting Oisterwijk, fiets je door de Drunense Duinen. Op de terugweg kan je door Vught en Den Bosch fietsen. Als je daar toch bent kan je net zo goed stoppen voor een kop koffie met een worstenbroodje of een Bossche Bol. Wij gingen twee keer over de brug bij Zaltbommel, maar je kan de route natuurlijk ook uitbreiden en ergens anders het water over. 

Veluwe – Posbank

Bij oostenwind is het leuk om naar de Veluwe te rijden. Dit is een hele eenvoudige route waarbij je de heenweg ten noorden van de Lek / Rijn en rijdt fietst door plaatsen zoals Wageningen, Oosterbeek en Heteren, om vervolgens bij Rozendaal de Veluwezoom op te draaien. Hier wordt je omgeven door heide, heel mooi. De terugweg kan je bijvoorbeeld bij Arnhem naar de andere kant van het water en vanaf daar de dijk uitrijden richting het westen. Vanuit Beesd is de route ongeveer 150km.

Fiets jij wel eens in deze regio? Wat zijn jouw favoriete fietsroutes vanuit de Betuwe?

Tekst: Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *