Mijn eerste keer: fietsen in een groep

Mijn eerste keer: fietsen in een groep

In deze blog deel ik mijn eerste keer fietsen in een groep. Mijn eerste keer fietsen in een groep was met een gezelschap vrouwen, inmiddels zo’n 2 jaar geleden. Ik woonde pas in Haarlem en was op zoek naar een groepje om soms vrijblijvend mee te kunnen fietsen. Natuurlijk voor wat gezelschap tijdens het fietsen, maar ook om de weg een beetje te leren kennen. 

Het groepje vrouwen waar ik bij aansloot was een erg divers gezelschap met verschillende ervaringen en leeftijden. Fijn! Naast dat het gezelschap erg toegankelijk is zijn er twee groepen: de zogeheten base groep en de speed groep. Heel fijn om lekker laagdrempelig in een rustige groep te kunnen starten wanneer je nog nooit in een groep gefietst hebt. Deze fietsgroep is ook echt een fietsnetwerk/gezelschap. Er worden geen trainingen gegeven, waardoor iedereen zeer laagdrempelig en vrijblijvend kan aansluiten. 

Voorafgaand aan het fietsen, heb ik mij via de website aangemeld bij de fietsgroep. Via de initiatiefneemster van dit gezelschap ontving ik een mail met daarin alle informatie over deze groep, maar nog belangrijker ook informatie over fietsen in een groep. Zo zijn er bij ons altijd één of twee captains aanwezig tijdens het fietsen, over het algemeen fietst er één captain vooraan en één captain achteraan. Als er maar één captain aanwezig is, wordt er meestal afgesproken wie er voor zorgt dat de groep bij elkaar blijft. In de rol als captain hebben zij tijdens de rit verantwoordelijkheden als:

  • De route bepalen (met het gezelschap)
  • Zorgen voor samen uit samen thuis
  • Aanwijzingen geven over het verkeer onderweg (die de rest van het team doorgeeft aan elkaar)

Naast de aanwezigheid van de captains staat er in de mail wat de regels zijn tijdens het fietsen en welke betekenissen de aanwijzingen hebben die gegeven worden onderweg. Daarnaast moet je in deze groep een aantal spullen zelf meebrengen. Allereerst moet je zelf in het bezit zijn van een racefiets. Daarnaast zijn spullen als een reservebandje en fietspomp benodigd. Wanneer we al wat verder in het wegseizoen zijn, kun je alleen aansluiten wanneer je ook fietslampjes bij je hebt. Tot slot is het dragen van een helm uiteraard een verplichting. Dit alles om ervoor te zorgen dat we weer veilig samen op het beginpunt eindigen. 

Nadat ik mij had aangemeld als geïnteresseerde, kon ik mij aanmelden voor een whatsappgroep waarin belangrijke informatie gedeeld wordt, maar waar ook onderling ritten afgesproken worden. Een super leuke manier om naast de vaste ritten ook nog op andere momenten ritjes te kunnen maken.

Even wennen

In het begin is fietsen in een groep wel even wennen. Je fietst dicht naast elkaar, maar ook achter elkaar. Wanneer je alleen of met twee personen fietst, kun je een aantal meter voor je uit kijken. Bij fietsen met een groep is dit wat lastiger. Het is daarom belangrijk om goed op je voorgangster en op haar tekens te letten. Nadat je eenmaal gewend bent aan het fietsen in een groep, is het heel fijn. De gemiddelde snelheid ligt vaak wat hoger, omdat je mee ‘gezogen’ wordt in de groep. Daarnaast kun je elkaar natuurlijk lekker uit de wind houden! Naast alle handigheden is fietsen in een groep natuurlijk ook erg gezellig, even een stop maken onderweg is net even gezelliger wanneer je met anderen bent. Zelfs wanneer je medefietsers (nog) niet kent is dit geen probleem, want zeg nou zelf; over je gezamenlijke hobby fietsen raak je toch nooit uitgepraat!?

Zoals je waarschijnlijk wel merkt ben ik erg enthousiast over het aansluiten bij een fietsgroep. Vooraf vond ik het erg prettig om duidelijkheid te hebben over de regels en veiligheid. Dit is erg belangrijk, wanneer je met een groep gaat fietsen. Voor mij werkt de werkwijze van deze fietsgroep uitstekend mede door de vrijblijvendheid en de laagdrempeligheid. Wanneer je een tijdje niet hebt kunnen aansluiten voel ik bij deze groep geen enkele drempel om weer opnieuw aan te sluiten. Voor mij is het op dit moment niet meer persé een must maar toen ik begon met fietsen in een groep vond ik het best prettig dat deze groep alleen uit vrouwen bestaat. 

Fiets jij in een groep? Of lijkt het je leuk om ook eens met een groep te gaan fietsen?

Tekst: Sharon

1 Reactie

  1. Marjolein
    mei 20, 2021 / 5:47 pm

    Ik vind fietsen leuk maar het liefst met een vriendin, met een groep zoals hier beschreven lijkt me echt tof! Ik woon in Den Helder, zijn er dames in de buurt die het leuk lijkt? Ik kan ook best m’n fiets in de auto doen en ergens afspreken om vanaf daar te fietsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *