Blijf op de hoogte van Vrouwen die Fietsen

Wil jij op de hoogte blijven van onze plannen voor komend seizoen? Schrijf je hieronder dan in en je ontvangt als allereerste een mailtje.

Leuke podcasts over fietsen

Leuke podcasts over fietsen

Hardlopen met muziek was en is nog steeds voor mij de normaalste zaak van de wereld, maar op de fiets ging ik nooit op pad met muziek. Je bent kwetsbaarder en als fietser maak je meer deel uit van het verkeer. Het is dan wel zo prettig om omgevingsgeluiden te horen zodat je daar ook tijdig op kunt anticiperen. Totdat mijn vriend net voor de fietsvakantie naar de Franse Alpen met het idee kwam om oordopjes aan te schaffen waarbij je nog steeds omgevingsgeluiden meekrijgt. Ik was al snel overtuigd en een dag voordat we vertrokken, was de bestelling binnen. Top! Maar naast muziek ontdekte ik ook leuke podcasts over fietsen om te luisteren.

Ik besloot tijdens de eerste beklimming een podcast op te zetten. Dit was een goed besluit; je hebt afleiding terwijl je aan het afzien bent en je wordt niet opgejaagd door opzwepende muziek. Vanaf dat moment zette ik bij het begin van elke beklimming een podcast op. Terug in Nederland luister ik nog steeds een podcast op de fiets. Het ligt er wel aan wat voor rit het is én in welke omgeving, want voorop staat altijd mijn eigen veiligheid en die van de andere weggebruiker. 

Om het moraal op de fiets goed te houden, luister ik op de fiets graag naar fietsgerelateerde podcasts. Hieronder een lijstje van mijn favoriete podcasts over fietsen (in willekeurige volgorde, afhankelijk van het onderwerp/gast).

Live Slow Ride Fast

Dit is de podcast van Laurens ten Dam (a.k.a. baas LtD) en Stefan Bolt. Laurens ten Dam kennen de meesten vast wel. Hij is jarenlang profwielrenner geweest. Stefan Bolt is amateurwielrenner en houdt meer het overzicht en stelt de vragen. Wat ik zo leuk vind aan deze podcast is het enthousiasme en de passie waarop ze praten. De sfeer is top en de mannen zijn goed op elkaar ingespeeld. Omdat Laurens ten Dam pas vorig jaar is gestopt, kent hij nog veel beroepswielrenners uit het peloton waarmee hij zelf ook heeft gefietst. Dat zorgt voor minder afstand en een gezellig gesprek. De aflevering met Tom Dumoulin – tevens oud ploeggenoot van LtD – is tot nu toe favoriet! 

De Rode Lantaarn

Ben je wielerliefhebber dan zijn de podcasts van De Rode Lantaarn zeker een aanrader! Tim de Gier, Willem Dudok en Jonne Seriese zijn enthousiaste volgers van de koers en kunnen dit ook goed overbrengen op de luisteraar. Ook deze podcast heeft – net als de LSRF-podcast – al heel wat afleveringen. Op vakantie heb ik met name de meest recente podcasts geluisterd. Het interview met Annemiek van Vleuten was daarbij goed voor het moraal op de fiets! Wat een heldin! Ook de tweeluik over de totstandkoming van het team Jumbo-Visma vond ik zeker de moeite waard om te luisteren. Verschillende (oud-)renners en Merijn Zeeman (sportief directeur) komen in deze aflevering aan het woord.

In het Wiel

Deze podcast over wielrennen wordt gehost door Thijs Zonneveld (journalist en columnist voor het AD) en Hidde Warmerdam (presentator op ad.nl). Veel bekende profs schuiven aan voor een (diepgaand) gesprek. Gezegd kan worden dat dit aan deze mannen wel is toevertrouwd. Persoonlijk vind ik het soms wat stijf, maar er zitten zeker leuke gesprekken tussen. Het interview met Sam Oomen is tot nu toe favoriet. Dit komt mede door de openheid en humor van Sam! Ook heb ik gezien dat ze tijdens grote rondes voor- en nabeschouwingen verzorgen. 

Een rondvraag onder de meiden leert dat ik zeker niet de enige ben die het fijn vindt om een podcast op de fiets te luisteren. Sommigen fietsen met één oordopje, zodat zij op die manier ook omgevingsgeluiden meekrijgen. Als we even iets anders willen dan een podcast over fietsen, wordt er geluisterd naar Man man man, de podcast en de Zelfspotcast, heerlijk slap geouwehoer!

Luister jij weleens een podcast op de fiets? Welke podcasts over fietsen vind jij leuk?

Tekst: Margot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *