Binnen trainen: 8 x waarom binnen fietsen zo essentieel is

Binnen trainen: 8 x waarom binnen fietsen zo essentieel is

Hard zweten en zwoegen, maar jezelf geen centimeter verplaatsen terwijl je fietst. Sommige fietsers trainen het hele jaar door binnen op regelmatige basis, de anderen gebruiken het uitsluitend als trainingsmethode in de winter of stoppen zelfs met fietsen in de wintermaanden. Om binnen te trainen, kun je je eigen fiets monteren op een hometrainer of trainen bij een indoor fietsstudio of sportschool. Hopelijk inspireert dit artikel jou om regelmatig binnen te gaan fietsen of motiveert het je om de trainingen erin te houden. In dit artikel leggen we uit waarom binnen fietsen zo essentieel is.

1. Je kunt continue blijven trappen 

Wat misschien wel het allerfijnste is aan binnen fietsen is, is dat je niet onderbroken wordt door stoplichten, een slecht wegdek, de ietwat geïrriteerde brommerrijders of veteranen die 1 minuut nadat je gebeld hebt pas uitwijken. Nee, op een indoor fiets kun je continue blijven trappen. Dit maakt indoor fietsen uitermate geschikt voor intervaltrainingen. Mocht je een intervalblok doen, dan weet je dat je het volledige blok uit kunt fietsen zonder dat je plots in de remmen hoeft te knijpen!  

2. In minder tijd kun je meer bereiken 

Het is heerlijk dat je binnen no-time in je eigen trainingsbunker (zoals je slaapkamer) of op een trainingslocatie aan de slag kunt. Als je – net zoals ik – in de stad woont, kan het namelijk wel even duren voordat je de stad uit bent en echt lekker kunt trappen.         

Zoals ik hierboven al beschreef is een indoor fiets uitermate geschikt voor intervaltrainingen. Met een intervaltraining boek je over het algemeen meer progressie dan een duurritje met dezelfde tijdsduur. Uiteraard is het niet aan te raden om elke dag flink aan de bak te gaan, omdat je lichaam ongeveer 48 tot 72 uur nodig heeft om volledig te herstellen van een (zware) training of wedstrijd. Anderzijds is het natuurlijk wel effectief en tijdsefficiënt als je 2 tot 3 keer per week een intervaltraining doet. Indien je meer tijd hebt, kun je je trainingsschema aanvullen met herstelritjes en duurritjes. Meer informatie over effectief trainen en een voorbeeldschema vind je in het artikel over intervaltraining

3. Het is afwisselend en geeft je een andere prikkel 

Om plezier te houden in wat je doet en om een goede en sterke fietser te worden, is het belangrijk om jezelf regelmatig op een andere manier te prikkelen. Dit kan door te wisselen van trainingsomgeving, maar bijvoorbeeld ook door met de opbouw van de training te spelen (duur van de training, intensiteit van de intervalblokken en duur van de rustblokken). 

Het buiten fietsen afwisselen met binnen fietsen is een mooi voorbeeld van wisselen van trainingsomgeving. De trainingsomgeving kun je binnen gemakkelijk veranderen door een filmpje aan te zetten van een prachtige route, bijvoorbeeld met de filmpjes van Bike the World. Je kunt op deze manier mooi een klim die je in de toekomst wilt gaan rijden simuleren, maar ook ervaren hoe het is om te rijden in Nieuw-Zeeland of Japan. Daarnaast kun je via Zwift trainen en zelfs racen met andere fietsers over de hele wereld. Hoe tof is dat! 

4. Je hebt weinig tot geen last van extreme weersomstandigheden

Buiten fietsen met een lekker zonnetje is fantastisch, en zo nu en dan een korte regenbui meepikken, is eigenlijk zo slecht nog niet. Maar… als het stormt, hard regent of onweert, blijf je natuurlijk liever binnen. En ja, ook binnen kun je dus prima trainen. Bij deze heb je dus nooit meer een excuus om niet te kunnen trainen bij extreme weersomstandigheden!

5. Het is ideaal om progressie te meten 

Over het algemeen kun je het klimaat binnen vrij goed regelen en fiets je binnen nagenoeg in soortgelijke omstandigheden. Daarnaast kun je binnen blijven trappen omdat je niet onderbroken wordt door bijvoorbeeld stoplichten. Samen vormen ze de ideale omstandigheden om je fitheidsniveau en progressie te meten. 

Je kunt je progressie meetbaar maken door zo nu en dan een meetmoment van een bepaalde afstand of bepaalde tijdsduur bij jezelf uit te voeren. Let er hierbij wel op dat je altijd een goede warming-up gedaan hebt zodat je spieren in staat om te presteren en dat je jezelf nagenoeg op hetzelfde moment van de dag meet. De tijd over de fietsafstand of het gemiddeld vermogen over de tijdsduur toont aan waar jij nu staat. Mocht je wel een hartslagband en een cadansmeter hebben maar geen vermogensmeter, dan kun je als alternatief naar je gemiddelde hartslag kijken over deze ‘tijdrit’. Zorg er dan wel voor dat je een vaste versnelling, blad en beentempo hebt gedurende de gehele ‘tijdrit’. 

6. Continue feedback mogelijk

Binnen kun je puur met het fietsen en jezelf bezig zijn. Je hoeft niet te slalommen tussen brommers, niet te zoeken naar de juiste afslag en ook niet continue voor je te kijken. Dit maakt het mogelijk dat je op elk moment je hartslag en het vermogen in de gaten kunt houden. Zo kun je dus altijd je hartslag controleren en beoordelen of jij wel fit genoeg bent om de intervaltraining af te werken. Daarnaast krijg je ook een beter gevoel over je vorm door te ervaren hoe bepaalde vermogens aansluiten bij de ervaren inspanning. Maar staar je niet blind op deze getalletjes, de kern van de training blijft natuurlijk het fietsen zelf!

7. Je bent ‘’snel thuis’’ als de training niet gaat zoals gepland 

We hebben allemaal wel eens een training die minder lekker gaat omdat we een drukke dag hebben gehad, ziek zijn of dat we weg moeten wegens onvoorziene omstandigheden. Het voordeel van binnen trainen is dat je in no-time kunt afstappen en snel weer thuis bent. Die kilometers die je tijdens het buiten fietsen van huis verwijderd bent, hoef je dan niet meer terug te fietsen (tenzij je binnen traint in een gym en vanuit daar weer naar huis moet!)

8. Je kunt er een klein fietsfeestje van maken (samen met anderen)

Last but not least: binnen kun je er een heerlijk fietsfeestje van maken. Muziek lekker hard, kekke lichtjes aan, filmpje aan en gaan met die banaan! Je kunt je wekelijkse fietsfeestje vieren heerlijk in je uppie of samen met anderen in Zwift of bij je favoriete trainingslocatie. Zelf vier ik zowel in de zomer als winter minimaal een keer per week dit feestje bij WattWorks en vind ik het elke week echt een moment om naar uit te kijken.

Train jij wel eens binnen of ben jij dit van plan? Zo ja, doe jij dan je intervaltrainingen binnen of rijd je ook graag lange ritten? En maak jij er dan ook een klein fietsfeestje van?

Tekst: Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *