Favoriete fietsroutes: 100 km rondjes

Favoriete fietsroutes: 100 km rondjes

Op zondag 6 september vindt de W100 plaats. Dit evenement wordt georganiseerd door Rapha met als doel om zoveel mogelijk vrouwen over de hele wereld op dezelfde dag samen te brengen en 100 kilometer te fietsen. Uiteraard zal er dit jaar een aangepaste versie worden gereden. Niet in ieder land is het op dit moment mogelijk om samen te gaan rijden. Vanuit Amsterdam zullen wel groepjes vertrekken om gezamenlijk 100 kilometer te fietsen. Om alvast in de stemming te komen, delen wij vandaag onze favoriete fietsroutes van 100 km.

Femke: Utrechtse Heuvelrug vanuit Beesd

Mijn favoriete route ligt dicht bij mijn roots. Ik kom uit het midden van Nederland en deze route laat de diversiteit van de omgeving zien. Er zijn twee belangrijke regels: 1) dijken pak je met de wind in de rug en 2) neem altijd, maar dan ook altijd cash mee (en een mondkapje) voor het pondje. De route jaagt je over landweggetjes tussen de Betuwse boomgaarden en smalle paden in het Leersumse veld. Er wordt een klein beetje geklommen bij de Grebbeberg en de Amerongse berg. De Proloog, onderaan de Amerongse Berg is een ideale plek voor koffie en taart. Daarna kan er worden aangezet op de dijk tussen Maurik en Kesteren. Mega veelzijdig en gevarieerd!

Margot: De Biesbosch in West-Brabant

Tijdens deze route fiets je een ronde over voornamelijk dijken richting de Biesbosch. Dit is fijn fietsen, het zijn leuke weggetjes en geen stoplichten. Ook pak je een pontje onderweg (Kop van het Land-Brabantse Oever). Mocht een mondkapje in het OV nog verplicht zijn, vergeet deze dan vooral niet mee te nemen. Laat je eenmaal in de Biesbosch lekker verdwalen. Tip is eigenlijk om hier van mijn route af te wijken en nog meer te genieten van de omgeving (vogels, bruggetjes etc.)! Museumcafé Biesonder is bij uitstek een goede plek om een appeltaart of een beverkoek te eten. Deze route komt daar niet langs, maar als je eenmaal in de Biesbosch bent, zet dan even Google Maps aan op je telefoon en zet Hilweg 2 Werkendam erin! Veel succes en plezier!

Margot: Brabantse Wal

Je fietst over dijken richting de bossen van de Brabantse Wal. In Nispen kom je langs gezellige terrasjes waar je heerlijk kunt bijkomen met iets lekkers. Je komt hier twee keer langs, dus afhankelijk van wanneer je toe bent aan wat verwennerij kan je hier even neerploffen. 

Mocht je 100km niet genoeg vinden en zin hebben om nog meer kilometers te rijden, is deze route ook heel goed te combineren met de Oesterdam (route van 140km). Je fietst dan na het groen van de Brabantse Wal richting Zeeland en Zuid-Holland met heel veel water om je heen! Dit is echt genieten! In Oude-Tonge raad ik je zeker een stop bij Hotel-Restaurant Lely aan! Een suikerwafel met aardbeien en slagroom is mijn favoriet. Dit heb je dan zeker verdiend!

Margot: Belgische Ardennen vanuit Stavelot

Ook denken wij aan onze Belgische volgers. Of de fietstoerist die toevallig het weekend van 6 september 2020 doorbrengt in de Belgische Ardennen (in de buurt van Stavelot). En hoe leuk is het eigenlijk om met een aantal (fiets)vriendinnen 100km te fietsen en dit te combineren met een weekendje weg?! Deze route is dan zeker een aanrader! Je moet wel houden van een beetje afzien (niets is vlak), maar je hebt heel de dag de tijd toch als je een weekend weg bent? Vertrek is vanuit Le Coffee Ride in Stavelot. Hier kan je overigens ook heel betaalbaar overnachten en is echt ingericht op de fietstoerist! Op de website staan ook andere leuke routes.

Japke: door de duinen vanuit Amsterdam

De afgelopen jaren ben ik een aantal keren verhuisd. Vanuit het hoge noorden ben ik nu woonachtig in Amsterdam en dat is qua routes natuurlijk weer even wennen. Inmiddels is dit een van mijn favoriete fietsroutes van 100 km geworden vanuit Amsterdam. De route is zo fijn, omdat het je helemaal door de duinen leidt. Heerlijk op een mooie zonnige dag! Na de kilometers door de duinen, fiets je een heel stuk langs de Ringvaart. Zelf vind ik dit deel het mooiste stuk van de Ringvaart. Het is echter wel een drukke weg met veel wielrenners en auto’s. Let daar dus altijd goed op! Uiteindelijk rijd je via de Amstel Amsterdam weer binnen. Afhankelijk van waar je in Amsterdam weer afstapt, tik je gemakkelijk de 100 kilometer aan. Geniet ervan!

Iris: Posbank vanuit Arnhem

De omgeving rondom Arnhem is prachtig. Al na de eerste afslag vanaf Arnhem Centraal laat je de stad achter je, en word je omringd door een bosgebied dat je naar de Posbank brengt. Op de Posbank start je met flinke heuvels (de Emmapiramide andersom gevolgd door de Zijpenberg) waar je – als je wilt – strava segmenten kunt veroveren. Na deze klimmetjes volgt een heerlijke afdaling die je naar Ellecom brengt. Hoewel de rest van de Posbank prachtig is, ben je op dat moment slechts 15km verwijderd van een prachtig natuurgebied op de grens van Duitsland. In mijn favoriete route worden beide natuurgebieden meegepakt, dus vanaf hier rijden we richting de grens. De route in dit gebied slingert over het parcours van de Montferlandrun. Na 55km kun je stoppen bij ’t Peeske hebben ze de allerbeste koffie en een prachtig terras met uitzicht op het bos. Als toetje wordt de Eltenberg – een korte klim in Duitsland – meegepakt. In het dorpje Elten (op 71km) is een pleintje waar je heerlijk belegde broodjes kunt halen bij Bäckerei Horsthemke. De laatste 30 km van de route brengen je over de dijken langs idyllische landschappen terug naar Arnhem Centraal.

Milou: vanuit Amsterdam

Vanuit Amsterdam zijn er veel leuke rondjes richting het strand, langs de Ringvaart of rondom de Hoep. Deze route gaat richting het zuiden en is daarmee een leuke afwisseling! De route gaat vanuit het Amsterdamse Bos langs de Ringvaart tot Leimuiden, waar je de Ringvaart achter je laat en richting Alphen aan den Rijn fietst. Vanaf daar is het mooie kronkelweg via Zwammerdam naar de Meije. Daar ben je op de helft en is het dus tijd voor appeltaart! Eetafé De Halve Maan kun je niet missen en is top voor fietsers: een groot terras naast de kerk, stangen om handig je fiets te parkeren, een kraantje om je bidon te vullen en grote parasols voor de nodige schaduw. De lekkere appeltaart geeft genoeg energie voor de rest van de route: via Breukelen langs de Vecht (mooie route!) en de Angstel door Abcoude weer terug naar de Amstel.

Wat zijn jouw favoriete fietsroutes van 100 km?

Tekst: Japke

4 Reacties

 1. Britt
  juli 22, 2020 / 6:51 pm

  Ik mis een beetje de routes in het oosten😞
  Mis sowieso vaak dingetjes die ook leuk zijn voor fietsers in het oosten, erg jammer!

  • Redactie
   Auteur
   juli 24, 2020 / 10:24 am

   Arnhem is wel een beetje oosten, toch? Dat is jammer! Helaas woont niemand van ons team in het oosten. Als je zelf leuke suggesties hebt, voel je dan vrij deze te delen met ons! 🙂

  • Stephanie Schnorr
   juli 25, 2020 / 7:53 pm

   Hoi Britt,
   Ik weet niet vanaf waar je in het Oosten des lands op de fiets springt, maar wellicht is dit wat voor je. Is wel 105km maar toch. Vanuit Deventer strak langs de IJssel naar Kampen, daar de brug over en dan via de ander kant strak langs de IJssel weer terug :-). Zeker als je vroeg in de ochtend vertrekt zie je de mooiste uitzichten over de rivier :-).

   En een tip voor iedereen die mooie rondjes zoekt: gewoon op de websites van wielerclubs kijken. Daar is bijna altijd wel een pagina met GPX routes te vinden. Inclusief afstand, richting en ondergrond (Gravel, Tour, Race). Kwestie van in de GPS zetten en gaan.

 2. Eefje
  juli 29, 2020 / 12:17 pm

  Is er ook een linkje voor de route in de Biesbosch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *