Mijn top 5 mooiste cols in de Franse Alpen

Mijn top 5 mooiste cols in de Franse Alpen

Zoals jullie in mijn vorige artikel hebben kunnen lezen, ben ik verzot op fietsen in de bergen en ben ik gek op de Franse Alpen. Vanuit Le Bourg-d’Oisans kan je cols van de buitencategorie beklimmen, zoals bijvoorbeeld l’Alpe d’Huez. Natuurlijk zal deze op je bucketlist staan als je in deze omgeving bent! Echter, er zijn hele mooie cols die minder gereden worden, maar die qua omgeving en beleving in mijn ogen veel toffer zijn. Persoonlijk vind ik ze veelal mooier dan de bekende cols; al is de klim naar Col du Glandon via Allemond wel echt een aanrader! Voordeel van onderstaande klims is dat ze allemaal heel rustig zijn qua verkeer. Je hebt dus echt de tijd om te genieten onderweg! In dit artikel deel ik mijn top 5 mooiste cols in de Franse Alpen.

1. Col du Solude via Villard-Notre-Dame (hoogte 1.690m / 13 km / gemiddeld stijgingspercentage 7,4%)

Deze col staat met stip op 1 en is echt mijn lievelings. Het is wat mij betreft de mooiste van deze cols in de Franse Alpen. Deze route mag je niet missen! Je gaat vanuit het centrum van Le Bourg-d’Oisans richting Villard-Notre-Dame (D219). Het eerste stuk is (zeer) steil en gaat door het bos. Vervolgens gaat de route over een weg die uit de rotswand is gesneden en dit levert hele mooie plaatjes op! Deze route bevat steile stukken, maar de omgeving maakt dit alles meer dan goed. Vergeet bij deze route je fietsverlichting niet. Je gaat namelijk door drie niet-verlichte tunnels die volledig duister zijn. Er is weinig verkeer, maar mocht je een auto tegenkomen, is verlichting echt noodzakelijk voor je eigen veiligheid. 

Vanuit Villard-Notre-Dame (1.479m) kan je door klimmen naar Col du Solude (dit is nog circa 4,5 kilometer) waarbij je (alweer!) wordt beloond met heerlijk uitzicht. Je rijdt tussen de koeien over een gravelpad, dus een extra binnenbandje meenemen is geen overbodige luxe hier. Hoogtevrees op deze route is overigens niet handig!

2. Le Bérarda (hoogte 1.713m / 27 km / gemiddeld stijgingspercentage van 3.5%)

Het is een lange klim, maar de afwisseling maakt hem tof! Het eerste gedeelte is vals plat en goed te doen. Je fietst door de bossen langs een stromende rivier. De klim bevat vervolgens twee pittige stukken. Na Bourg d’Arud is het 3 kilometer lang gemiddeld 11% om vervolgens bij le Plan du Lac aan te komen. Een schitterend stukje natuur en zeker even stoppen bij de brug voor een fotomomentje en wat te drinken! Er volgt daarna een pittig stuk met haarspeldbochten. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mentaal hou ik van haarspeldbochten. Je ziet dat je klimt en snel hoogte pakt en de bochten zijn vaak wat vlakker wat zorgt dat je je weer kan opladen om door te fietsen naar de volgende bocht. Je komt vervolgens uit in Saint-Christophe-en-Oisans. Een schattig dorpje waar je ook een terrasje kunt pakken. Persoonlijk vind ik de route tot dit punt het mooist. De laatste 8 kilometers zijn echter een stuk vlakker, dus waarom niet even afmaken om het eindpunt (wat overigens doodlopend is) te bereiken? 

3. ‘Balkonroute’ (afslag bocht 16 l’Alpe d’Huez naar Le Freney-d’Oisans)

Deze klim heeft veel overeenkomsten met de klim naar Villard-Notre-Dame en deze route had ook zeker op plek 2 kunnen staan. Ook hier fiets je een groot deel van de route over een weg langs de rotswand met alleen maar schitterend uitzicht over het dal! Het wordt daarom ook wel de ‘’balkonroute’’ genoemd. Fietsen is hier echt een feestje en het uitzicht is continu adembenemend. Zo fotogeniek hier! Als je kijkt naar de berg aan de overkant zie je ook de klim richting Villard-Notre-Dame. Dit is zo fijn fietsen dat je niet doorhebt dat je flink aan het klimmen bent. 

Tip: Het is leuk om de ‘’balkonroute’’ te combineren naar Col de Sarenne (ook een erg mooie, maar pittige klim met fijn uitzicht!) of naar Les Deux Alpes (fijne, geleidelijke klim met een levendig skidorp, ook in de zomer, als eindpunt). Kies je voor Les Deux Alpes dan raad ik je aan om in de afdeling de D220 aan te houden. Dit is een rustige weg met (alweer) adembenemend uitzicht!

4. Col du Sabot (hoogte 2.130m / 14,4 km / gemiddeld stijgingspercentage 8,9%)

Deze klim gaat via skidorp Vaujany naar de top van Col du Sabot. Wat maakt deze klim nou zo bijzonder? De eerste kilometers kijk je uit op Lac du Verney; het meer waar je ook langs rijdt als je vanuit Le Bourg-d’Oisans naar de klim toe rijdt. Een prachtig blauw meer en vanaf boven nog gaver om te zien. Na 4 kilometer klimmen kom je aan in Vaujany wat ligt op 1.250 meter hoogte, een gezellig skidorpje. Je hebt al aardig wat klimwerk verricht, maar het echte werk gaat pas beginnen na de tennisbanen van Vaujany. Haarspeldbochten en lange steile stukken wisselen elkaar af. Het uitzicht blijft echter adembenemend. Je kijkt alsmaar uit over de vallei en rijdt tussen de koeienvlaaien en de koeien. Het asfalt is niet super, maar zeker goed genoeg. Voorzichtig afdalen en niets aan het handje. 

Opmerking: je moet deze klim zeker niet onderschatten. Onderweg kom je geen bordjes tegen met stijgingspercentage en af te leggen kilometers. Dit is mentaal (best) zwaar. Er is na Vaujany ook geen enkel moment waar je even op adem kan komen. Ter vergelijking: l’Alpe d’Huez is 13,9 km en kent een gemiddeld stijgingspercentage 8,0%.

5. Oulles (hoogte 1.400m / 6,3 km / gemiddeld stijgingspercentage van 9,7%)

Mocht je het je allemaal niet steil genoeg zijn en houd je van een korte klim met mooie vergezichten, dan is Oulles zeker aan te bevelen. Met 6,3 km is het een relatief korte klim, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,7% toch zeer pittig. Toch is deze klim goed te doen door de haarspeldbochten waar je even op adem kan komen. Ook hier heb je fantastische uitzichten! Je fietst grotendeels langs een bergwand wat zorgt voor mooie plaatjes. Ook is deze klim zeer rustig. Wij zijn één auto tegengekomen onderweg en vier andere fietsers, heerlijk toch?! Op de top is er een waterpunt om je bidon te vullen.

Tip: Oulles ligt op de route richting col d’Ornen. Deze laatste klim is zeer geschikt op de eerste dag om alvast te wennen aan het klimwerk (10,5 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%).

Ben jij weleens in dit gebied geweest en heb je een van deze routes toen gereden? Welke van deze cols vind jij het mooiste in de Franse Alpen?

Tekst: Margot

1 Reactie

  1. juli 21, 2020 / 9:51 am

    Wat leuk, allemaal klimmetjes die ik niet ken! Daar zal binnenkort verandering in komen:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *