Mijn eerste keer: fietsen in de Ardennen

Mijn eerste keer: fietsen in de Ardennen

Voor veel fietsers is het wellicht al niet meer nieuw, maar afgelopen weekend was mijn debuut in de Ardennen. Ik heb eerder al eens door het heuvellandschap in Limburg gefietst en geklommen in de Franse Alpen, maar de Ardennen waren er nog nooit van gekomen. Met Marije, mijn fietsmaatje, boekten we een AirBnb in het midden van Stavelot en besloten we er een weekend op uit te trekken en te fietsen in de Ardennen.

De omgeving

Hetgeen mij als eerste opviel is dat je je vanuit het midden van Nederland met de auto al binnen 2,5 uur midden in de Ardennen kan bevinden. Zodra je aankomt in Stavelot, waan je je meteen in een compleet andere wereld door de verandering in landschap en omdat Frans in dat gedeelte van België de voertaal is. Nét vakantie! Een klein nadeel van de omgeving is het wegennetwerk. In België is dit niet overal goed onderhouden: de randen van de wegen zijn vaak oneffen en bevatten kuiltjes. Dit was bijvoorbeeld het geval bij het fietspad van Stavelot richting Spa. Een groot pluspunt is dat het verkeer zich voorbeeldig gedraagt. De automobilisten gaan over het algemeen met een grote bocht om de fietsers heen.

De Ardennen zijn bosrijk en heuvelachtig. De klimmetjes variëren in lengte en stijgingspercentage. Zo is de Col du Rosier ongeveer vijf kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%, maar veel klimmetjes zijn ongeveer één kilometer lang met een stijging van gemiddeld 10%. Daarnaast zijn er ook veel paden en wegen glooiend of vals plat. Als ik het zou moeten samenvatten zijn de Ardennen een mengelmoes van de Limburgse heuvels en het hooggebergte. 

Fietsroutes

Marije en ik verbleven in Stavelot, een idyllische plaats met klassieke huizen en wegen als kasseienstroken. Stavelot bevindt zich vrij centraal in de Ardennen, waardoor het een ideale uitvalsbasis is voor verschillende ritten. Omdat wij beiden niet bekend zijn in de omgeving hebben wij routes van Le Coffee Ride gebruikt als inspiratie. Op hun site delen ze GPX-bestanden van verschillende road en gravel routes, welke je kan inladen op je fietscomputer. Ideaal als je weinig tijd hebt om zelf een toffe route te bouwen.

Wij kozen voor de route ‘La Baraque Fraiture’. Deze stuurde ons over halve grindpaadjes in Rahier naar het Plateau des Tailles en langs het stuwmeer bij Coo. Een diverse route van tegen de 100 kilometer met ruim 1600 hoogtemeters. De dag erna zijn we richting Spa en La Redoute gefietst. Tijdens de tocht hebben we een glimp kunnen opvangen van het F1 circuit en zijn we midden door het centrum van Spa gereden. Het tweede lusje stond in het teken van La Redoute, maar daarna waren mijn benen ook wel leeg. De laatste dag was initieel regen voorspeld, we hebben hierop ingespeeld door onze fietsroute iets in te korten en een stukje de auto te pakken. We wilden wel nog een paar hoogtemeters maken en in stijl af te sluiten, dus werd het Le Mur d’Huy. Huy leent zich naast het fietsen overigens ook goed voor een bak koffie op het plein.

Hoogtepunten

Natuurlijk gingen we niet alleen maar fietsen in de Ardennen, want we hebben een aantal koffiestops ingelast en zijn onder andere bij een wielercafé aangesloten voor een Belgisch biertje en een BBQ! De mooiste fietsmomenten van het weekend waren het bedwingen van La Redoute en Le Mur d’Huy. Dit zijn twee iconische heuvels uit de wielerklassiekers met stijgingspercentages tot 20%. Twee echte kuitenbijters! Ik zit graag zelf op de fiets, maar ik word ook heel gelukkig van het kijken naar wielerkoersen. Na dit weekend kijk ik uit om Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl te volgen. Ik weet nu immers hoe stijl die klimmen zijn en hoe knap het is dat de profs zo hard naar boven knallen!

Ben jij al eens wezen fietsen in de Ardennen? Wat is jouw hoogtepunt?

Tekst: Femke

1 Reactie

  1. Silke
    juli 17, 2020 / 1:59 pm

    Ik wil in het najaar een paar dagen fietsen in de Ardennen, dus jouw tips komen goed van pas!
    Eerst de bergen in de Vogezen bedwingen volgende week en de week erop… 🙂
    Toffe post, Femke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *