24   246
6   268
8   572
4   265
5   410
11   550
3   288
17   256
21   492
12   336

Review: Garmin Forerunner 735XT

Review: Garmin Forerunner 735XT

Op de fiets is het super handig om een fietscomputer te hebben. Eerder deelden we al reviews over de Wahoo Elmnt Bolt en de Garmin 830. Een alternatieve manier om je activiteiten te meten, is door middel van een sporthorloge. Zeker voor een allround sporter is het handig om een apparaat te hebben die multi-inzetbaar is. Er zijn tal van sporthorloges in verschillende prijsklassen. Zelf gebruik ik sinds een jaar de Garmin 735XT.

Functies

In de basis houdt je sporthorloge tijdens je activiteit data bij zoals snelheid, afstand en verstreken tijd. Daarnaast wordt bij het dragen ook je hartslag opgemeten via de polshartslagmeter. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken om doelgericht op intensiteit te trainen. Hoewel een hartslagband over het algemeen nauwkeuriger is, vind ik het een super handige tool en gebruik ik het tijdens mijn trainingen.

Daarnaast beschikt de Garmin 735XT over een multisportfunctie, wat inhoudt dat je verschillende sporten achter elkaar kan opmeten zonder van profiel te switchen. Tijdens een triatlon kan je alle onderdelen daardoor afzonderlijk opmeten met slechts een druk op de knop. Dit is een groot verschil met de Garmin Forerunner 235, die ik hiervoor had. Deze kon slechts één type activiteit draaien wat hem geschikt maakt voor hardlopers of fietsers, maar niet voor triatleten.

Door de ingebouwde gps-functie kan de Garmin 735XT ook een route afspelen. Deze route moet wel van tevoren zijn ingeladen via de app van Garmin (Garmin Connect). Persoonlijk vind ik het overzichtelijker om hier een fietscomputer voor te gebruiken, omdat de wegen beter zichtbaar zijn, maar als die niet hebt is het een goed alternatief. Je kan je sporthorloge ook om je stuur doen, dan meet hij helaas geen hartslaggegevens, maar is wel lekker met warm weer. Het is ook goed tegen de tanlines die fietsers toch al in overmaat hebben. 😉

Je activiteiten worden automatisch gesynchroniseerd met de Garmin Connect app. Deze kan worden gekoppeld aan apps zoals Strava en TrainingPeaks. Hierdoor is het niet perse nodig om je telefoon mee te nemen. Als je je telefoon wel mee neemt, kan je ook instellen dat je berichten en telefoontjes ontvangt via je horloge. Handig als je een belangrijk bericht verwacht!

Trainingen

Mijn workouts staan wekelijks gepland in TrainingPeaks. Door dit programma te koppelen aan je Garmin kan je trainingen ‘afspelen’ op je horloge. Doe je bijvoorbeeld een training met blokjes, dan trilt hij bij aanvang en afronden van je blokje. Daarnaast krijg je ook een signaal als je tempo of hartslag buiten de geprogrammeerde zone treed. Ook kun je direct op je horloge of via de Garmin Connect app zelf trainingen bouwen.

Natuurlijk hoeft niet iedere training volgens een programma. Ook vind ik het heerlijk om vrij te gaan fietsen. Ik kies er regelmatig voor om mijn activiteit te tracken zonder programma en slechts af en toe te spieken hoe hard ik ga of hoe lang ik onderweg ben.

Mijn ervaring

Naast fietsen doe ik ook aan triatlon, daarom was het voor mij belangrijk dat ik ook hardlopen en open water zwemmen kan registreren. Het sporthorloge dat ik hiervoor had (Garmin Forerunner 235) kon dat niet, daarom ben ik overgestapt naar de 735XT. Op het gebied van triatlon is dit één van de goedkopere modellen (adviesprijs EUR 252). Het model is een stuk minder elegant dan bijvoorbeeld de Garmin Fenix 6S, maar het prijsverschil is ook heel groot. 

Mijn ervaring is dat de gps-functie goed werkt en dat de snelheid en afstand nauwkeurig wordt bijgehouden. Bij het omdoen registreert de Garmin 735XT bij mij niet altijd direct de goede hartslag, maar meestal herstelt dit na een paar minuten. Ik ben met name te spreken over de batterijduur van het sporthorloge. Ik kan hem makkelijk gedurende 10 uur actief gebruiken en daarnaast dagelijks dragen als regulier horloge. 

Buiten het zwemmen, fietsen en lopen om vind ik het ook heel leuk om op vakantie mijn stappen of activiteiten bij te houden. Ik draag mijn sporthorloge eigenlijk altijd tijdens wintersport en tijdens mijn hikes op vakantie. Achteraf kan je je topsnelheid bij een afdaling, het hoogteprofiel en het aantal stappen inzien. De Garmin 735XT is een compleet horloge en een aanrader voor sporters die doelgericht willen trainen!

Maak jij ook gebruik van een sporthorloge? Wat zijn jouw ervaringen?

Tekst: Femke

1 Reactie

 1. Britt
  juli 13, 2020 / 8:24 am

  Ik heb de 935XT, iets nieuwer en iets lichter geloof ik! Heb hem echt dag en nacht om, je merkt er niets van
  Icm mijn garmin 830 is het hemels
  Ook ik gebruik hem voor de triathlons, deze heeft een iets langere batterijduur 🙂
  Maar ook ietsjes duurder, al is de 945 nu ook uit en is deze dus iets gezakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *