24   246
6   268
8   572
4   265
5   410
11   550
3   288
17   256
21   492
12   336

Tips voor het kopen van een mountainbike

Tips voor het kopen van een mountainbike

De weg is heerlijk om op te fietsen, maar qua afwisseling en ook voor de conditieopbouw is het heel leuk om daarbij een mountainbike te hebben. Bovendien, wanneer het regent pak je toch minder snel de racefiets. De mountainbike is hiervoor gemaakt. Daarnaast biedt een mountainbike meer comfort en is het goed voor interval conditie en techniek. Nederland heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in mooie mountainbikeroutes. Maar waar moet je nou precies op letten bij het kopen van mountainbike? 

Wielgrootte

Vroeger had een mountainbike 26 inch wielen. Tegenwoordig worden deze nog nauwelijks verkocht en niet aangeraden. De wielmaten van nu zijn 27.5 inch en 29 inch. Ter vergelijking: een racefiets heeft 28 inch wielen. Hoe groter het wiel hoe gemakkelijker het over een kuil heen rijdt en hoe minder je het voelt. Echter, hoe groter het wiel, hoe langer de fiets en hoe minder makkelijk je een bocht rijdt. Toch zou ik 29 inch aanraden. Het verschil in draaien is nauwelijks voelbaar en dit weegt bovendien niet op tegen de voordelen van de grip die ervoor terugkomt en het comfort. Alleen wanneer de framemaat heel klein is (XS), is 27.5 inch te overwegen. Ik ben zelf 1.69 en zou niet anders willen dan een 29 inch mountainbike. 

Vering

Eenvoudig gezegd zijn er op dit moment twee soorten mountainbikes op de markt. Dit zijn de enkel geveerde (dus alleen voorvering) en de dubbel geveerde (voor- en achter vering) fietsen, respectievelijk hardtail en full suspension. De full suspension mountainbike staat erom bekend dat hij wat meer heftigere parcoursen aan kan waar we in Nederland niet veel van hebben. Toch biedt het een boel comfort en op de stukken waar veel kuilen zitten voel je dat bijna niet. Een hardtail lijkt wat meer op een racefiets qua stijfheid en de overstap zal dus wat minder groot aanvoelen. Hardtail fietsen zijn vaak ook iets goedkoper. 

Merk

In het mountainbiken zijn er, net als in het wielrennen, veel verschillende soorten merken. Grote merken met goede kwaliteit, maar waar je ook een prijskaartje aan hangt en wat kleinere B-merken. Bekende grote merken met goede kwaliteit zijn Specialized, Scott, Trek en Cube. Waarbij Cube bekend staat om zijn goede prijs-kwaliteit verhouding, deze fietsen zijn relatief goedkoop. Andere merken zoals Orbea, Kona, Canyon en Giant zitten er een beetje tussen in. Zij zijn wat minder bekend, maar maken daarom geen minder mooie fietsen! 

Wanneer je op zoek bent naar een echte beginners mountainbike en weinig geld wil uitgeven, is het ook nog te overwegen om een mountainbike te kopen van het merk Btwin of Bulls. Echter ga je dit wel merken aan de kwaliteit van de fiets. 

Ik rij zelf op een Orbea mountainbike. Het toffe aan deze fiets is dat je op de site van Orbea zelf je kleuren kan kiezen en de fiets helemaal kan customizen. 

Voorblad

Waar racefietsen twee of drie voorbladen hebben is het tegenwoordig bij mountainbikes zo dat ze meestal maar één voorblad hebben. Dit compenseert zichzelf in het aantal en de grootte van de tandwielen achter (cassetten). Als je een racefiets gewend bent, is dit even omschakelen maar uiteindelijk een stuk gemakkelijker. Het voorblad is eenvoudig te vervangen en in Nederland is een 34-tands voorblad de meest gebruikte en kun je bijna alle parcoursen rijden. In het buitenland zou je er een kleinere op kunnen zetten (32-tands of 30-tands). 

Nieuw of tweedehands

Ga je bij het kopen van een mountainbike voor een nieuwe of een tweedehands? Dat is altijd een lastige vraag. Bij een tweedehands mountainbike heb je een betere fiets voor minder geld, hij is immers al gebruikt. Echter heb je kans dat je veel moet vervangen aan de fiets als je hem koopt. De onderdelen van mountainbikes slijten sneller dan die van racefietsen en bovendien is het heel erg afhankelijk van hoe iemand ermee om is gegaan. Is de fiets altijd goed onderhouden? Dan is een tweedehands mountainbike zeker het proberen waard! Persoonlijk zou ik eerder voor een nieuwe mountainbike kiezen en wellicht iets meer geld uitgeven of een lager model, om zo te zorgen dat je gelijk rijklaar bent.

Nederland heeft een boel grote fietswinkels, maar ook een aantal kleine mountainbike speciaalzaken. Deze laatste groep heeft veel verstand van mountainbikes en zal naar de beste fiets zoeken die bij jou past. Je kan dan ook altijd terug als er iets met de fiets aan de hand is. De service van deze winkels t.o.v. grote (internet) bedrijven is veel beter en persoonlijker. 

Hopelijk ben je een beetje meer wijs geworden in de zoektocht naar het kopen van een mountainbike. Heb je aan de hand van deze blog nog vragen, stel ze hieronder! 

Tekst: Lotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *