Favoriete fietsroute: rondje Ringvaart

Favoriete fietsroute: rondje Ringvaart

In deze reeks delen wij onze favoriete fietsroutes door heel Nederland. In Noord-Holland is de fietsroute rondje Ringvaart geen onbekende. Een heerlijke rondje waarbij je heel wat plaatsen passeert. We vertellen je er graag meer over.

De Ringvaart is een kanaal rond de Haarlemmerpolder. De Ringvaart zelf wordt veel gebruikt door watersporters en pleziervaarders. Het is een mooie route over de de dijken in Noord-Holland. Begin en eindig je op de Ringvaart? Dan is het rondje zo’n 60 kilometer. Zelf start ik vanuit Haarlem en fiets dan vaak via Bennebroek de Bennebroekerdijk op. Wanneer je die route fietst is de route zo’n 75 kilometer. Kom je speciaal voor een rondje Ringvaart richting Noord-Holland? Dan is starten vanaf Aalsmeer of Badhoevedorp het meest centraal. Vanaf Aalsmeer ga je op zoek naar de Aalsmeerderdijk en vanaf Badhoevedorp ga je op zoek naar de Nieuwemeerdijk. Vanaf daar gaat de route vanzelf en kun je je routebegeleiding eigenlijk wel thuis laten. 

Het niet hoeven zoeken naar de route maakt een rondje Ringvaart fietsen voor mij pure ontspanning. Onderweg is het lekker rustig en je komt voornamelijk andere wielrenners tegen. Op enkele plekken staat een verkeerslicht, maar verder kun je heerlijk 60 kilometer knallen! Je kan je (bijna) de gehele route laten leiden door het water. Alleen rond Schiphol is het even opletten, want daar wijk je even van het water. Fiets je het rondje linksom, dan moet je van de Schipholdijk naar de Nieuwemeerdijk via het Stationsplein.

Linksom of rechtsom?

Over het linksom of rechtsom fietsen gesproken: het rondje Ringvaart is zowel linksom als rechtsom te fietsen. Mijn advies is om het rondje linksom te rijden, omdat je dan aan de kant van het water fietst. Dit is wat mij betreft veiliger, omdat je dan minder te maken hebt met auto’s die van en naar de huizen rijden. Aan de kant van het water zijn op sommige plekken overigens wel parkeerplaatsen. Dus ook hier moet je altijd blijven opletten! Naast dat linksom veiliger voelt, heb je een nog beter uitzicht op het water en kun je lekker uitkijken op varende bootjes en andere watersporters. 

Onderweg is er voldoende mogelijkheid voor een pauze. Heb je zelf wat lekkers mee? Dan kun je lekker in het gras aan het water gaan zitten of op één van de vele bankjes onderweg. Daarnaast zijn er ook voldoende restaurantjes te vinden onderweg, zoals theehuis Cruquius, Proeflokaal Bregje in Beinsdorp, Brasserie Matts in Buitenkaag, Café de Parel in Leimuiden. 

Heb jij deze fietsroute rondje Ringvaart al eens gefietst?

Tekst: Sharon

4 Reacties

 1. Krista
  juli 8, 2020 / 8:27 am

  Ha meiden, leuk item! Maar misschien nog leuker als jullie er ook een kaartje of een gpx file van de route bij zetten?

  • Redactie
   Auteur
   juli 8, 2020 / 11:14 am

   Hi Krista,
   Dankjewel! Bij de andere artikelen in deze reeks hebben we dat ook gedaan (Strava routes), maar deze keer heeft Sharon ervoor gekozen om dat niet te doen. We zullen het volgende keer wel weer doen. 🙂 Thanks voor de tip

   • marjan
    juli 8, 2020 / 6:41 pm

    Inderdaad. Zonder kaart heeft de rest van Nederland (het grootste gedeelte) géén idee waar je dan fietst.
    Het klinkt allemaal misschien heel logisch als je er in de buurt woont, maar voor anderen is het abracadabra.

    • Redactie
     Auteur
     juli 9, 2020 / 5:49 am

     Begrijpelijk. Net zoals in onze andere artikelen heb ik nu een Strava route bijgevoegd! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *