Blijf op de hoogte van Vrouwen die Fietsen

Wil jij op de hoogte blijven van onze plannen voor komend seizoen? Schrijf je hieronder dan in en je ontvangt als allereerste een mailtje.

Fietsongemakken: de processierups

Fietsongemakken: de processierups

Heb je ze al gespot? De afzetlinten rondom de eikenbomen in bosrijk gebied en klassieke lanen? De processierups is overal. Helaas zorgen deze harige rakkers voor behoorlijk wat ongemakken, ook voor wielrenners. In dit artikel leg ik uit waarom je last kan krijgen van de rupsen en wat je kan doen om het fietsen zo leuk mogelijk te houden.

Wat is een processierups?

De processierups is de larve van een nachtvlinder. Zij overwinteren en eten van eikenbomen, om die reden staan ze ook wel bekend als eikenprocessierups. De rupsen leven in grote getalen in draderige nesten, meestal aan de zonkant van de eikenboom. De rupsen worden ongeveer drie centimeter groot en zijn te herkennen aan de vele (± 700.000!) witte brandhaartjes. 

Wat zijn de symptomen?

De brandhaartjes kunnen een allergische reactie veroorzaken. De eikenprocessierups schiet deze haartjes af als verdedigingsmechanisme en door de weerhaakjes blijven ze aan de huid kleven. Ze worden eenvoudig verspreid door de wind en kunnen daardoor tot 100 meter rondom het nest overlast veroorzaken. De allergische reactie op de haartjes variëren van jeukende rode huid, bultjes en geïrriteerde ogen tot klachten aan de luchtwegen of algehele malaise.

Wat kan je doen tegen de klachten?

Probeer niet te krabben of te wrijven bij jeuk. Dit is heel lastig, maar zorgt ervoor dat je een poging kan doen om te haartjes te verwijderen van je huid voordat het van kwaad naar erger gaat. Met plakband kan je je huid zo veel mogelijk strippen van  de haartjes. Daarnaast wordt aanbevolen de huid en ogen te spoelen met lauw water. Je kleding kan ook onder de haartjes zitten. Was deze, bij voorkeur, op 60 graden om er zeker van te zijn dat je outfit bij de volgende rit volledig rups-vrij is. 

Zelf had ik last van jeukende rode bultjes in mijn knieholtes, onderarmen en in mijn nek. Toen ik in de nacht krabbend wakker werd, besefte ik dat het tijd was om maatregelen te nemen. Bij de apotheek heb ik Mentho 10 gel gescoord en deze breng ik aan als ik veel jeuk ervaar. Er zijn ook andere verkoelende zalfjes denkbaar, zoals aloë vera gel. Daarnaast koel ik soms met een icepack om het branderige gevoel tegen te gaan. Gelukkig begint de jeuk nu, vijf dagen later, flink af te nemen!

Laatste tips

Probeer je fietsroute af te stemmen op de omgeving. Nu de rupsen actief zijn is het handiger om bosrijk gebied te mijden en juist te kiezen voor de dijken of duinen waar over het algemeen minder bomen staan. Spot je linten om bomen? Besef je dat deze er niet voor niets hangen en kies voor een andere route. Tot slot: draag een fietsbril om je ogen te beschermen!

Ben je toch gepakt? Niet krabben, maar smeren! Heb jij ook last van de processierups?

Tekst: Femke

Bronnen: dokterdokter.nl, rupsen.info (GGD), thuisarts.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *