Favoriete fietsroutes: Utrecht

Favoriete fietsroutes: Utrecht

In deze reeks delen wij onze favoriete fietsroutes door heel Nederland. Over leuke routes rondom Utrecht hebben wij al veel vragen gekregen. Japke heeft een tijdje in Utrecht gewoond en een aantal mooie favoriete fietsroutes rondom Utrecht op een rijtje gezet!

De Utrechtse Heuvelrug

Als je aan fietsen in Utrecht denkt, kun je de Utrechtse Heuvelrug niet overslaan. Dit is wat mij betreft het mooiste deel van Utrecht. Je hebt er kleine hoogteverschillen, het is ontzettend groen en er ligt een mooi duingebied. In het jaar dat ik in Utrecht woonde heb ik meerdere mooie routes ontdekt.

Deze route vanuit Utrecht is bijna 80 kilometer. Je kunt de rit ook vanuit Zeist rijden. Dan wordt het een ronde van 60 kilometer. Het leuke van de route is dat je de Amerongse Berg meepakt. Het is een korte klim op bijna 70 meter hoogte. Ook het stuk over de dijk richting Wijk bij Duurstede vind ik ook mooi. Hierdoor is de rit heel afwisselend.

Naast deze kant van de Utrechtse Heuvelrug vind ik juist het deel rondom de Soesterduinen ook fantastisch. Dit is mijn favoriete route rondom de duinen. Je kunt er ook een korte variant van maken van circa 55 kilometer. In beide gevallen pak je de mooie fietspaden rondom de Soesterduinen mee.

Noorden

Niet alleen aan de oostkant van Utrecht is het mooi fietsen. Ook richting het Noorden kun je hele mooie ritjes maken. Zo is een route richting Hilversum altijd fijn fietsen. Je kunt dit ook nog combineren met een stuk langs de Loosdrechtse Plassen. Je kunt de route nog langer maken en richting Weesp rijden. Deze route is 80 kilometer en voert je geheel langs de Vecht weer terug naar Utrecht.

Sowieso is fietsen langs de Vecht heel leuk! Je komt langs prachtige dorpjes, zoals Breukelen, Nieuwersluis, Loenen aan de Vecht en Vreeland. Echter ben je waarschijnlijk niet de enige weggebruiker. Mijn ervaring is dat de route langs de Vecht, vooral in de weekenden, erg druk is met (groepjes) wielrenners en andere fietsers. Hier moet je dus zeker rekening mee houden. Mocht je in Utrecht wonen is het wel echt een aanrader om het af en toe te doen.

West en Zuid

Natuurlijk kun je ook nog aan de west- en zuidkant van Utrecht gaan fietsen. Zelf heb ik hier niet heel veel rondjes gemaakt, maar het is er zeker heel geschikt om te fietsen. Deze rit van 55 kilometer loopt langs Woerden, Montfoort, IJsselstein en Achthoven. Ook kun je de ronde uitbreiden en langs Gouda, Oudewater of Vianen rijden.

Mountainbike

Ook wil ik nog even een heel klein uitstapje maken naar de mountainbike. Vanuit Zeist start er een geweldig mountainbike parcours. Helaas heb ik er niet vaak gebruik van gemaakt toen ik er vlakbij woonde, maar het is echt een aanrader als je van mountainbiken houdt! Je hebt wel een vignet nodig om er op te mogen fietsen. Deze kun je bij veel verschillende punten kopen. Het kost 7,50 en dan kun je gedurende een jaar gebruik maken van het parcours.

Fiets jij weleens in deze regio? Wat zijn jouw favoriete fietsroutes in Utrecht?

Tekst: Japke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *