Blijf op de hoogte van Vrouwen die Fietsen

Wil jij op de hoogte blijven van onze plannen voor komend seizoen? Schrijf je hieronder dan in en je ontvangt als allereerste een mailtje.

Mentale voordelen van fietsen

Mentale voordelen van fietsen

Bij wielrennen denk je waarschijnlijk aan sport, hard fietsen, lange afstanden, mannen en vrouwen in strakke pakjes met snelle zonnebrillen, een helm en een paar gespierde benen, maar er is meer dan enkel het fysieke gedeelte. Voor mij, en voor veel meer fietsers, is wielrennen ook mentaal. Een mooie ronde op de fiets helpt stress verminderen of zelfs voorkomen. Maar ook wanneer je even niet zo lekker in je vel zit, kan de fiets enorm helpen. In deze blog vertellen we over de mentale voordelen van fietsen.

Minder stress / depressieve gevoelens

Zoals ik al schreef: fietsen helpt stress verminderen. Er zijn tig onderzoeken die aantonen dat matige tot intensieve beweging klachten als stress en depressie tegengaan. In een van die onderzoeken is zelfs aangetoond dat wanneer je één keer per week naar je werk of school fietst, je al 20% minder kans op stress hebt in vergelijking tot zij die nooit fietsen. Mensen die vier dagen per week op de fiets stappen, verminderen het risico van stress zelfs tot maximaal 52%. Of je nu je stadsfiets of wielrenfiets pakt: de effecten gelden voor allebei. 

Gelukshormonen

Dat je minder stress ervaart door te fietsen is ook logisch te verklaren. Wanneer je fietst, maak je stoffen als endorfine en serotonine aan, die een geluksgevoel geven. Dat deze stoffen worden aangemaakt bij hardlopen was al bekend, maar stevig doorfietsen heeft dus hetzelfde effect.

Je gedachten verzetten

Vooral wij vrouwen kunnen eindeloos piekeren over van alles en nog wat. Voeg daar het maandelijkse feestje aan toe en voor je het weet zie je het allemaal even niet meer zitten. Oke, dat klinkt wellicht wat heftig, maar je begrijpt ongetwijfeld wat ik bedoel. Op deze momenten is een ritje op de fiets voor mij een echte uitkomst. Ik zoek bewust een route uit die door een mooi natuurgebied loopt, wat helpt om mijn gedachten te verzetten. Ik geniet dan even van de rust, de natuur en uiteraard het fietsen. 

Zintuigen

Dat zo’n ritje mij goed doet is heel logisch, want: de buitenlucht speelt een belangrijke rol bij ontspanning. Je omgeving heeft via je zintuigen invloed op je gemoedstoestand en als je buiten fietst door een mooie omgeving, komen al je zintuigen aan bod. De wind waait als het ware je hersens schoon. 

Dit zijn slechts een aantal van de mentale voordelen van fietsen. Ervaar jij ook de mentale voordelen van fietsen?

Tekst: Mirte

Bron: beteropweg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *