8   161
8   279
20   241
90   209
15   364
12   491
16   336
17   258
13   364
357   645

Mijn eerste keer: fietsen in de bergen

Mijn eerste keer: fietsen in de bergen

Ik kan het me nog goed herinneren: de eerste keer een col van de buitencategorie beklimmen. Het was zomer 2012 en ik was met mijn schoonfamilie op vakantie in de buurt van de Mont Ventoux. Mijn vriend en ik namen onze racefietsen mee, zodat we naast het relaxen bij het zwembad, ook konden fietsen. Het beklimmen van de Mont Ventoux stond in ieder geval op het to-do lijstje voor die week. Acht jaar geleden was ik meer een hardloper dan een fietser. Ik had niet veel fietskilometers gemaakt voordat we vertrokken, maar met mijn hardloopconditie moest het vast lukken, toch? In dit artikel deel ik hoe ik deze eerste keer fietsen in de bergen heb ervaren.

We kozen om te klimmen vanuit de plaats Bedoin naar de top van de Mont Ventoux. Een klim van 21,5 kilometer met een stijgingspercentage van 7,5%. Als je nog nooit een klim heb gedaan, zeggen deze cijfers je misschien niet zo veel. Maar ik kan je vertellen: het is lang en steil! Ter vergelijking de klim naar de top van de Alp d’Huez is 13,2 kilometer en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%. 

Onderschat

Ik kwam er al snel achter dat ik het beklimmen van een col van de buitencategorie flink had onderschat. De top hebben we bereikt, maar het was zwaar! Het was bloedheet die dag en de beklimming naar de top van de Mont Ventoux kent weinig schaduw. Hij staat dan ook wel bekend als ‘’de kale berg’’. Ik ben denk ik een stuk of vier keer gestopt om even op adem te komen en wat te eten. Mijn eerste stop op een steil stuk (toen ik het even niet meer zag zitten) was overigens niet zo’n goed idee. Zie dan maar weer eens in te klikken bergje op. Dat werd dus eerst een stukje afdalen om te kunnen inklikken om vervolgens hetzelfde stukje weer omhoog te klimmen. Tip: maak het jezelf niet te moeilijk en zorg dat je alleen probeert te stoppen op vlakke stukken.

Een col van de buitencategorie beklimmen is dus niet iets wat je even doet. Zowel fysiek als mentaal is het een uitdaging. Het is daarbij belangrijk om je eigen tempo te fietsen en je niet gek te laten maken als je wordt ingehaald. Toen ik op een gegeven moment mijn snelheid af en toe onder de 5km per uur zag duiken, en je weet dat het nog ruim 10km tot de top is, is dat mentaal best zwaar. Toch houd ik ervan. Grenzen verleggen, doelen stellen en afzien! Dat maakt de prestatie des te mooier! Op de top wordt je beloond met prachtig uitzicht en voor je het weet ben je vergeten hoe zwaar het stiekem was. 

Afdalen

Op de top stond familie ons op te wachten. Erg leuk om zo onthaald te worden! Vervolgens stond ik voor de keuze: wel of niet afdalen? Ik had immers de optie om mijn fiets in de auto te gooien en mee te rijden naar ons vakantiehuis. Ik koos de laatste optie. Ik zag al die auto’s tijdens het klimmen bergop langsrijden en ik zag het niet zitten om tussen die auto’s af te dalen. Achteraf had ik wel een beetje spijt, maar het zou vast niet de laatste klim zijn. Die afdaling komt wel een keer.

En dat klopte ook! Na deze eerste keer fietsen in de bergen zijn er nog heel wat beklimmingen gemaakt, met name cols in de Franse Alpen en Pyreneeën heb ik van mijn lijstje kunnen strepen. Ik kan me nu ook niet meer voorstellen dat ik niet zou willen/durven afdalen! Heb je zo hard gewerkt om de top te bereiken, dan wil je ook lekker afdalen! Tip: doe bij het ingaan van de bocht het pedaal aan de binnenkant van de bocht omhoog, zodat de trapper niet de grond kan raken. En natuurlijk geldt ook in de afdeling dat je het tempo moet aanhouden waarbij je je goed voelt. Zo had ik de eerste keren kramp in mijn vingers van het knijpen in mijn rem (dit in combinatie met de adrenaline/spanning). Check dus je remblokjes voordat je vertrekt. 

Over een paar weken ga ik eindelijk weer naar de bergen! Vorig jaar stond dit ook gepland, maar deze vakantie kon door omstandigheden niet doorgaan. Dit jaar heb ik er dus extra veel zin in. Tegenwoordig ben ik ook beter voorbereid. De tips van Femke uit dit artikel zijn zeker opgevolgd. 

Hoe was jouw eerste keer fietsen in de bergen? Viel het mee of tegen?

Tekst: Margot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *