Favoriete fietsroutes: Amsterdam

Favoriete fietsroutes: Amsterdam

Sinds kort woon ik in Amsterdam. Wanneer je verhuist naar een nieuwe plek, is het altijd even zoeken naar nieuwe fietsroutes. Enerzijds kan dit lastig zijn, maar vooral ook heel leuk. Dankzij de Wahoo heb ik al heel wat fijne routes ontdekt. In dit artikel deel ik een aantal van mijn favoriete fietsroutes rondom Amsterdam.

De Rondehoep

Dit is misschien wel de één van de meest bekende fietsroutes rondom Amsterdam voor wielrenners. De Rondehoep, vroeger Rijke Waver genoemd, is een rondje langs allerlei slingerende veenriviertjes. De wegen zijn niet heel breed, maar omdat er meestal weinig auto’s rijden, fietst het heel fijn.

De Rondehoep, een ronde van slechts 16 kilometer, start in Ouderkerk aan de Amstel en dan kun je kiezen of je hem oost of west fietst. De meeste wielrenners fietsen dit rondje met de klok mee en dit vind ik zelf ook het fijnst. Doordat het rondje maar zo kort is, is dit vaak slechts onderdeel van mijn rit. Als je de route vanuit Amsterdam pakt, kom je met heen en terug naar de Rondehoep al gauw op 35 a 40 kilometer uit. Ideaal voor een iets kortere rit. Mocht je langer willen fietsen, kun je vanuit de Rondehoep ook nieuwe routes maken, zoals deze 100 kilometer of een 60 kilometer.

Strand

Eén van de fijne dingen aan Amsterdam is dat je met je racefiets zo bij de kust bent. Ik fiets dan ook heel graag richting het strand. Het liefst pak ik vanuit Amsterdam dan de weg via Spaarndam, door Bloemendaal (inclusief het Kopje) richting zee. Vanaf Bloemendaal aan zee kun je naar Zandvoort doorrijden en aan het eind van Zandvoort duik je zo het fietspad op door de duinen. Dit is echt mijn favoriete stuk om te fietsen. Door de duinen kun je helemaal naar Den Haag doorrijden, maar vanuit Amsterdam maak je dan wel een hele lange tocht. Meestal sla ik bij Noordwijk af en fiets ik via de Ringvaart terug naar Amsterdam. Dan kom ik op deze rit van 85 kilometer uit. Je kunt het rondje natuurlijk ook korter maken, zoals deze route van 70 kilometer waarbij ik alleen het strand even heb aangetikt.

Noord

Sinds kort heb ik ook het noorden van Amsterdam ontdekt. Wat kun je daar prachtig fietsen! Omdat ik zelf in het westen van Amsterdam woon, moet ik wel altijd met het pontje om de rit te kunnen starten. Het kost daardoor iets meer tijd. Vanaf het pontje heb ik een aantal mooie rondjes kunnen maken. Deze rit van 80 kilometer is favoriet! De route brengt je langs de mooiste dorpjes, zoals Broek in Waterland, Volendam, Ilpendam en het toeristische Zaanse Schans. Echt een leuke tocht als je in eens aan de noordkant van Amsterdam wilt gaan fietsen!

Fiets jij weleens rondom Amsterdam? Wat is jouw favoriete rondje?

Tekst: Japke


8 Reacties

 1. esmee winnubst
  juni 18, 2020 / 10:12 am

  Leuke routes! Voor dames die iets kortere afstanden fietsen, en niet enkel rondehoep willen fietsen: Via west, het brettenpad, spaarwoude en de veerplas kun je ook echt leuke rondes maken van 30-40km! Vooral de spaarndammerdijk is echt fantastisch: mooi asfalt, vrijwel geen autos, geen kruizingen of stoplichten, enkel mooie natuur en prachtig uitzicht!
  Bekijk gerust mijn strava voor inspiratie.

  • Redactie
   Auteur
   juni 18, 2020 / 11:35 am

   Ja, goeie tip! De dijk is echt heerlijk om te pakken. Ik maak dat rondje ook vaak richting Spaarndam en dan via Haarlemmerliede weer terug. Dan kom ik op 35 kilometer uit!

   • Esmée
    juni 19, 2020 / 12:55 pm

    Ja dat is ook echt een top rondje inderdaad!

 2. Elena
  juni 18, 2020 / 12:37 pm

  Leuke tips! Een aanvulling, om vanuit de stad naar Noord te gaan kan je ook via de brug bij de Zuiderzeeweg. Geen idee hoe die heet alleen 😉 Maar dan hoef je niet met het pontje.

  • Redactie
   Auteur
   juni 18, 2020 / 12:37 pm

   Oja, goeie!

   • Gertjan Buisman
    juni 18, 2020 / 6:28 pm

    Rondje Markermeer… over de Schellingwoudebrug.

 3. Carolien
  juni 18, 2020 / 5:09 pm

  Wat een fijne rondjes! En leuk, ik woon zelf in Oost en fiets daarom juist altijd richting Waterland (via de bruggen) of Muiden/Hoepje. Veel mooie rondjes, maar via het Diemerpark naar Muiden/Muiderberg is er eentje die hier nog niet tussenstaat. Ook Marken aantikken en weer terug is fijn als het niet te hard waait. Het strand aantikken zonder de hele stad door te hoeven lijkt me ook fantastisch!!

  • Redactie
   Auteur
   juni 18, 2020 / 6:37 pm

   Mooie aanvulling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *