5 x tips voor fietsen in de regen

5 x tips voor fietsen in de regen

Eerlijk gezegd ben ik echt een mooi weer fietser. Fietsen in de regen is niet aan mij besteed. Toch kun je niet altijd ontkomen aan een flinke regenbui. Het kan ook zijn dat je per se je fietstraining wilt afwerken: weer of geen weer. Vandaag delen wij een aantal tips wanneer je gaat fietsen in de regen.

1. Regenkleding

Goede regenkleding is natuurlijk heel fijn wanneer je een ritje in de regen gaat maken. Dit begint bij een goed regenjack. Deze zijn vaak dun, lichtgewicht en klein op te rollen, zodat je het ook in het zakje op je rug kunt meenemen. Je hebt heel wat fladderende jacks, maar het is natuurlijk wel fijn als het regenjasje iets strakker om je lijf zit. Op deze manier vang je minder wind en fiets je een stuk fijner. Wanneer je op zoek gaat naar een regenjack, is het verstandig om één te kiezen die goed ademt. Anders heb je het gevoel dat je een vuilniszak aan hebt en wordt je alsnog heel nat, maar dan van het zweet.

Naast een regenjasje zou je ook op zoek kunnen gaan naar een waterafstotende broek, maar persoonlijk zou ik dit iets te stug vinden. In de winter kan dit fijn zijn, maar in de zomermaanden is dit al gauw veel te warm.

2. Voorzichtig

Wanneer het regent, en vooral wanneer het voor het eerst sinds een langere tijd regent, kan het asfalt (of een straat met klinkers) glad zijn. Pas dus op in de bochten, want je kunt sneller wegglijden. Daarnaast moet je extra opletten wanneer je over markeringen of putdeksels heenrijdt. Deze zijn extra glad wanneer het regent!

3. Fietsbril

Veel mensen zijn geneigd om alleen een fietsbril te dragen wanneer de zon schijnt. Toch is een fietsbril minstens zo fijn als het regent. Op deze manier krijg je geen water in je ogen, maar ook geen opspattend vuil. Wel is het verstandig om even je glazen te verwisselen. Donkere glazen zijn meestal bedoeld voor zonnig weer en de transparante kun je gebruiken als het bewolkt of regenachtig is.

4. Bandenspanning

Wanneer het regent, is het prettig als je banden niet te hard zijn opgepompt. Hoe harder je banden, hoe minder grip je eigenlijk hebt. Als je band ietsje zachter is, vormt deze zich meer naar het wegdek. Natuurlijk zou je ook kunnen kiezen voor een bredere band of je maakt je rondje op de mountainbike of cyclocrosser.

5. Schoonmaken

Na een rit in de regen heb je hier waarschijnlijk weinig zin in. Het is echter wel heel belangrijk om te doen. Zo zorg je ervoor dat je fiets langer meegaat en in een goede staat blijft. Toen ik voorheen in een appartement woonde met inloopdouche, nam ik mijn fiets weleens mee de douche in. Op dit moment wordt dat lastiger. In dit artikel legt Femke duidelijk uit hoe je jouw fiets het beste schoon kunt maken.

Ga jij weleens fietsen in de regen? Heb je nog aanvullende tips?

Tekst: Japke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *