5   253
10   173
15   197
3   284
185   227
11   287
13   292
16   336
18   368
26   388

Review: Wahoo ELEMNT BOLT

Review: Wahoo ELEMNT BOLT

Een tijd geleden deelde Margot haar ervaringen met de Garmin Edge 830. Natuurlijk zijn er meer manieren om te navigeren op de fiets. In dit artikel beschrijven we de Wahoo ELEMNT BOLT. Welke functies zitten erop? Is het een aanrader en waarom wel of niet?

Wahoo is een merk dat voor alle atleten, van enthousiaste beginners tot professionals, producten aanbiedt. De producten zijn voornamelijk bedoeld voor hardlopers en wielrenners. Naast de fietscomputers hebben ze ook indoor fietstrainers, hartslagbanden en fietssensoren in het assortiment.

Op dit moment test ik ook een smart trainer van Wahoo, de KICKR Core. Daarover later meer. In deze review richt ik me namelijk op de fietscomputer Wahoo ELEMNT BOLT. Inmiddels gebruik ik dit product ruim een jaar en heb ik dus genoeg ervaringen opgedaan om er iets over te kunnen schrijven.

Functies

Welke functies kent de Wahoo ELEMNT BOLT allemaal? Allereerst is het natuurlijk een fietscomputer en dat betekent dat het alle gegevens tijdens jouw rit bij kan houden. Dan hebben we het over snelheid, afstand, tijd, hoogtemeters, maar eventueel ook wattages als je een vermogensmeter in je fiets hebt.

Verder kun je via een bijbehorende app jouw routes synchroniseren. Dit betekent dat je op de ELEMNT BOLT een kaartje met een route te zien krijgt, vergelijkbaar met Google Maps, waardoor je jouw routes gemakkelijk kunt volgen. Ook wordt er een beschrijving gegeven van bocht naar bocht.

De Wahoo ELEMNT BOLT heeft verder een zoomfunctie, waardoor je altijd kunt in en uitzoomen tijdens je fietsrit. Zowel de kaart, als de cijfertjes kunnen op deze manier beter zichtbaar zijn tijdens je rit. Daarnaast is deze fietscomputer 100% wireless. Dit betekent dat je nooit je laptop nodig hebt om routes te synchroniseren of om je product op te starten.

Tot slot is de Wahoo ELEMNT BOLT gekoppeld aan TrainingPeaks, waardoor je ook jouw trainingsschema kunt integreren. Dit maakt het specifiek trainen ook veel gemakkelijker.

Mijn ervaringen

Allereerst valt het met op dat de ELEMNT BOLT een heel compact en relatief kleine fietscomputer is. Het design is straks en gestroomlijnd. Dit schijnt overigens ook exact de bedoeling te zijn geweest. De vorm is precies zo uitgelijnd dat de wind er gemakkelijk langs glijdt tijdens het fietsen. Het is dus in ieder geval een aerodynamische fietscomputer.

De Wahoo ELEMNT BOLT is ontzettend gebruiksvriendelijk. Met bijbehorende app is het heel gemakkelijk om jouw fietscomputer in te stellen. In de app kun je de Wahoo bijvoorbeeld gemakkelijk koppelen aan je Strava account. Dit vind ik persoonlijk handig, omdat ik zo mijn routes in Strava kan bouwen en dan kan synchroniseren met de Wahoo. Dit gebeurt allemaal op wifi en hierdoor gaat het heel snel! Je hebt geen kabeltjes nodig en dat is echt ideaal.

Het enige nadeel hiervan is dan ook dat je echt wifi nodig hebt. Tijdens een vakantie of wanneer ik ergens was waar een slechte verbinding bleek te zijn, lukte het niet altijd om mijn route te synchroniseren. Gelukkig kwam ik dan met het gebruik van mijn persoonlijke hotspot een heel eind!

Het volgen van een route tijdens het fietsen vind ik ontzettend handig. De Wahoo ELEMNT BOLT geeft duidelijk aan waar je moet afslaan. Ook kun je geluiden instellen, waardoor je precies weet dat er een afslag aankomt of dat je verkeerd bent gereden. In het begin moest ik nog erg wennen aan het rijden op deze navigatie. Je moet namelijk best goed kijken en het schermpje is niet heel groot. Door in en uit te zoom is het beter te zien en je raakt ook wel gewend aan het scherm en deze manier van kijken en fietsen.

Wat ik wel jammer vind, is dat de route niet bijgesteld kan worden onderweg. Wanneer een weg bijvoorbeeld afgezet is of je bent verkeerd gefietst, dan kan de Wahoo ELEMNT BOLT niet zelf een alternatief aanbieden. Je rijdt dus als het ware van de route af en je moet dan zelf even goed kijken hoe je er weer op kunt komen. Als het goed is, kan de Wahoo ELEMNT ROAM dit wel.

Tot slot gaat de batterij van de Wahoo ELEMNT BOLT lang mee, maar wel zorg ik eigenlijk altijd dat deze goed is opgeladen voordat ik vertrek. Het is me dus nog nooit gebeurd dat de navigatie onderweg is uitgevallen.

Aanrader?

Ik vind de Wahoo ELEMNT BOLT zeker een aanrader. Het is een heel gebruiksvriendelijke en relatief ”simpele” fietscomputer met voldoende mogelijkheden. Als je het leuk vind om nieuwe routes te volgen, kun je dat zeker met deze fietscomputer uitproberen. Echter vind ik het wel een nadeel dat de ELEMNT BOLT onderweg geen routes kan aanpassen en je kan terug navigeren naar de bestaande route. Je zult dus echt op de route moeten blijven als je niet wilt verdwalen.

Maak jij gebruik van een fietscomputer? Heb je ook een Wahoo? Of twijfel je nog om er één aan te schaffen?

Dit artikel is niet gesponsord.

Tekst: Japke

3 Comments

 1. Didi
  juni 11, 2020 / 8:10 am

  Op dit moment twijfel ik nog tussen Garmin en Wahoo. Beide artikelen heb ik inmiddels gelezen. Heb jij een persoonlijke voorkeur en/of nog tips om een daadwerkelijke keuze te maken?

  • Redactie
   Auteur
   juni 11, 2020 / 10:52 am

   Hi Didi,

   Ik denk dat de Wahoo iets ”simpeler” en meer basic is. Ik denk dat de Garmin iets geavanceerder is, maar daar betaal je dan ook weer meer voor. Dat is net even waar je naar op zoek bent!

 2. Ella
  juni 11, 2020 / 11:56 am

  Hier een bolt gebruiker, en ben zeker blij met dit apparaat! Doet wat ie moet doen en vind de zwartwit weergave en bediening met knoppen ipv touchscreen heel gebruiksvriendelijk. Ook omdat ik hem met mtben met lange handschoenen gebruik. Met afsluitingen soms even zoeken maar zeker op de weg staat er vaak wel een omleiding aangegeven en anders vind ik mn weg op het kaartje wel. Verbinding met third party apps gaat super en synchroniseert heel snel, maar je moet wel op deze manier meer betalen, bijvoorbeeld voor het kaartenpakket van komoot voor turnbyturn navigatie, of voor gestructureerde workouts vanuit training peaks. Op zich allemaal te overzien en heb het er voor over maar wel iets om in het achterhoofd te houden. Weet niet of dit bij Garmin al ingebouwd zit in de software?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *