Waarom fietsen op een cyclocrosser zo tof is

Waarom fietsen op een cyclocrosser zo tof is

Vorig jaar september heb ik een cyclocrosser (veldrijfiets) aangeschaft om te gebruiken naast mijn racefiets. In dit artikel leg ik uit wat een cyclocrosser is, waarom ik hiervoor heb gekozen en geef ik vijf redenen waarom fietsen op een cyclocrosser zo tof is.

Ik zie een cyclocrosser als een racefiets, maar dan met een steviger en sterker frame. De cyclocrosser heeft dikkere banden (vaak 33mm) dan een racefiets en de banden hebben een grover profiel. Door het soort band en het feit dat je de banden van deze fiets minder hard oppompt, heb je meer grip op het wegdek. Hierdoor is een cyclocrosser uitermate geschikt om te rijden op gravel en in de bossen.ย 

Waarom ik voor een cyclocrosser heb gekozen en niet voor een mountainbike? De reden is dat bij ons in de zeer nabije omgeving geen mountainbikeparcours ligt. Je moet zeker een kilometer of 20 rijden en met een mountainbike ben je dan niet even op en neer voor een training. Een mountainbike heeft namelijk nog dikkere banden (50mm tot 60mm) waardoor het zwaarder fietst. Met de cyclocrosser is het fijn rijden op asfalt รฉn op onverharde wegen. Echter, als je een fiets zoekt enkel voor gebruik in de bossen is een mountainbike aan te bevelen. Deze beschikt vaak ook over een voorvering en soms achtervering wat het fietsen comfortabeler maakt.

Waarom fietsen op een cyclocrosser zo tof is?

1. Buiten fietsen met slecht weer

Ik vind het heerlijk om buiten te sporten (en dus ook te fietsen). Echter, fietsen in de herfst- en wintermaanden op mijn racefiets vind ik niet ideaal. Het wegdek is vaak glad door regen en/of (natte) bladeren en een valpartij ligt op de loer. Ik deed dit dan ook niet vaak. Met een cyclocrosser maakt het niet uit wat voor weer het is. Juist in de regen op pad gaan, heeft wel iets. Jezelf overgeven aan de elementen en vol door een plas rijden, heerlijk! 

Tip: als je fiets mega smerig is, spuit deze dan voorzichtig af in een wasbox in de buurt en pak je ovenschoenen mee (must om aan te trekken met nat/koud weer). Dat scheelt al een hoop troep in en om je huis.  

2. Buiten de gebaande paden

Het leuke van fietsen op een cyclocrosser is dat je niet over de gebaande paden hoeft te fietsen. Juist door een onbekend grind- of zandweggetje in te slaan, kom je waarschijnlijk op plekken (in de buurt) waar je nog nooit bent geweest. Ik ben al meermaals echt heel positief verrast door de prachtige omgeving! Bijkomend voordeel is dat deze paden over het algemeen heerlijk rustig zijn, zelfs op een mooie zomerdag waarbij de fietspaden druk bezet zijn. Win-winsituatie dus.

3. Afwisseling qua trainingsintensiteit

Juist doordat je van de gebaande paden kan met een cyclocrosser, zorgt dat ook voor afwisseling in je training. Met de cyclocrosser heb je vaak een intervaltraining zonder dat je er zelf bewust van bent. Door de diverse ondergronden ben je de ene keer hard aan het werk (dikke blubber, mul zand), terwijl je op een ander moment heel relaxt ”even” weer een stuk over het asfalt rijdt. Ook moet je soms hard werken om een steil heuveltje op te klimmen.ย 

4. Mountainbikeparcours

Met een cyclocrosser kan je over het algemeen prima uit de voeten op een mountainbikeparcours. Tuurlijk, je voelt de boomwortels wat beter op een cyclocrosser dan met een mountainbike doordat de fiets geen voor- of achtervering kent, maar het is wel heel gaaf om er overheen te crossen en midden in de natuur te belanden. Al vraagt het wel wat techniek. Ik lieg niet dat ik tot nu toe bijna iedere keer in de bossen ben gevallen. Gelukkig kon ik altijd weer met een lach opstaan. Te laat uitklikken en mul zand zijn over het algemeen de boosdoeners. Deze valpartijen zijn gelukkig een stuk minder pijnlijk dan die op asfalt. Als er behoefte is, kan ik in het najaar nog een artikel schrijven met daarin tips voor het rijden over een mountainbikeparcours.

5. Toertochten

In de wintermaanden worden er veel veldtochten georganiseerd. Met een racefiets gaat dat sowieso lastig worden, maar met een cyclocrosser kan je wel meedoen. Check vooraf eerst wel even de route/parcours of deze inderdaad te doen is met een cyclocrosser. Leuk idee voor als je een fietsdoel zoekt in het najaar en niet alleen binnen wil trainen op een indoor smart trainer. Je zult met een cyclocrosser merken hoe knap het is wat Matthieu van der Poel en Ceylin Alvarado doen op hun cyclocrossers als zij door de dikke blubber aan het scheuren zijn!

Ik had de fiets gekocht voor de herfst- en wintermaanden, maar merk dat ik hem ook erg graag in de zomer gebruik voor de afwisseling of op een regenachtige dag. Voor alle seizoenen is het dus echt een aanwinst. Heb jij weleens gefietst op een cyclocrosser? Overweeg je er eentje aan te schaffen?

Tekst: Margot

6 Reacties

 1. juni 6, 2020 / 6:57 am

  Wat gaaf, ik ben direct enthousiast! Ik gebruik nu mijn racefiets om af en toe een onbekend pad in te slaan, maar bijvoorbeeld mul zand is dan niet te doen. Heb je ervaring met een gravelbike, en wat zijn voor- nadelen als je cyclocross tegenover gravelbike zet?
  En in het najaar weer een artikeltje ben ik helemaal voor:)!

  • Redactie
   Auteur
   juni 6, 2020 / 3:36 pm

   Hi Miranda,
   Volgens mij is het zo dat een gravelbike iets meer comfort biedt dan een cyclocross. De cyclocrosser is meer gericht nog op ”snelheid”. Volgens mij hebben ze ook een verschillend frame en banden.

 2. Victoria
  juni 6, 2020 / 12:35 pm

  Leuk artikel en heeft me aan het denken gezet!
  Ik vroeg me af wat jullie aanbevelen in mijn situatie:
  Ik ben nog aan het orienteren voor m’n eerste racefiets maar twijfel tussen race of gravel. Vind het namelijk erg leuk om ook het bos in te gaan, grindpad (geen zandpad) en twijfel of een racefiets niet te fragiel is hiervoor en of een gravel net iets meer grip en leefduur geeft ( minder snel lekke band?)

  Ben benieuwd!

  • Redactie
   Auteur
   juni 6, 2020 / 3:37 pm

   Hi Victoria,
   Als je van plan bent om vaker offroad te gaan, zou ik zeker een gravel of cyclocrosser aanraden. Een racefiets is toch wel echt gemaakt om op asfalt te rijden. En met een gravel of cyclocrosser kun je sowieso het asfalt ook meepakken, maar uiteraard is zo’n fiets iets minder ”snel” en licht.

 3. Ruby
  juli 4, 2020 / 5:47 pm

  Ik heb een cyclocrosser: door het bos fietsen over onverharde paadjes vind ik leuker dan zo snel mogelijk over het asfalt te racen. Ik gebruik ‘m ook om op korte fietsvakanties te gaan. Mountainbikepaden heb ik nog niet echt meegepakt: ik heb het gevoel dat ik daarvoor technisch beter moet zijn. Ik ben nog op zoek naar een leuke workshop daarvoor ofzo.

 4. Tisha
  september 10, 2020 / 11:21 am

  Dit lijkt me een goede optie. Kan je misschien wat merken aanraden? Ik merk dat bij het online zoeken er heeeeel veel fietsen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *