3   276
184   221
11   281
13   290
16   335
18   367
26   386
5   202
28   227
6   217

Wat eet je na het wielrennen?

Wat eet je na het wielrennen?

Dat sporten en goed eten hand in hand gaan moge duidelijk zijn. Zie de juiste voeding als benzine voor je lichaam. Wanneer je niet goed eet voor een training levert dat problemen op. Wat je het beste voor het wielrennen kunt eten lees je in deze blog. Maar ook na je training moet de tank weer aangevuld worden, want je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te herstellen. Maar wat eet je na het wielrennen? En hoeveel? In deze blog delen we onze tips en adviezen met jou. 

‘Gewone voeding’

Zelf ben ik groot voorstander van het eten van zoveel mogelijk onbewerkte voedingsstoffen. Ofwel, waar het kan haal ik energie uit producten zoals havermout, fruit, pasta’s, rijst, brood, noten enzovoort. Het zijn de producten die weinig tot geen andere stoffen/ingrediënten bevatten. Waarom? Omdat dit gewoonweg de meest gezonde en voedzame producten zijn voor je lichaam en bijdragen aan een goed herstel.

Maar..

Er zijn uitzonderingen. Na een flinke wielerronde heb je ook wel zin aan iets dat écht lekker is. Iets dat net ietsje minder verantwoord is. En laten we eerlijk zijn, wanneer je meer dan twee uur op de fiets hebt geploeterd, heb je dat ook wel verdiend! Nog iemand appeltaart mét slagroom?

Intensiteit en duur

Zoals ik hierboven al een beetje aangeef: hoe langer en intensiever je training is, hoe meer energie je verbrandt. Logisch. Afhankelijk van jouw training en je doel bepaal je wat en hoeveel je nodig hebt na het wielrennen. Heb je een kleine ronde van 25 km gefietst, dan hoef je na afloop natuurlijk minder ‘bij te tanken’ dan wanneer je 100+ km hebt afgelegd. En wil je bijvoorbeeld wat kilo’s kwijt, dan houd je ook weer extra rekening met wat en hoeveel je eet. 

Water, koolhydraten en eiwitten

Die punt appeltaart is lekker, maar niet essentieel voor je herstel. Water, koolhydraten en eiwitten zijn dat wel. Probeer deze na je training zo snel mogelijk aan te vullen. Wanneer je hier een uur of langer mee wacht, doe je je lichaam geen plezier. Door voldoende water te drinken na je rit, zorg je dat het verloren vocht weer wordt aangevuld. De koolhydraten vullen jouw energievoorraad weer aan en de eiwitten zorgen voor herstel en opbouw van je spieren. Denk bij koolhydraten aan fruit, havermout, zoet beleg op een volkorenbrood, pasta, rijst etc. Goede eiwitbronnen zijn onder andere magere kwark, peulvruchten, kipfilet, vis en eieren. Voor koolhydraten geldt over het algemeen: 1 tot 2 gram per kilo lichaamsgewicht. Voor eiwitten is dit zo’n 10 tot 20 gram na je training. Vocht zou je kunnen meten door voor en na de rit jezelf te wegen. Het verschil in kg is het aantal liter vocht dat je bent verloren. Vul dit zo gauw mogelijk weer aan. 

Wat eten wij?

Ik heb even gepolst bij het team van ‘Vrouwen die Fietsen’. Ik stelde ze de vraag: wat eet je na het wielrennen? Ze gaven de volgende antwoorden (gezond en minder gezond):

 • Een shake met magere melk, banaan en diepvries bosbessen.
 • Een proteïne shake met vanille eiwitpoeder, 1 banaan, 200 ml amandelmelk, een portie pindakaas en een schepje havermout.
 • Uiteraard de appeltaart mét slagroom
 • Zelfgemaakte pizza (nadat we het gezonde naar binnen hebben gewerkt)
 • Magere kwark of soja yoghurt met fruit en muesli
 • Een lekker koud biertje na een lange rit op een warme zomerdag (ja ja, moet kunnen op z’n tijd)
 • Chips (en alles wat zout is, want zout is goed voor aanvulling van je zoutgehalte na al dat gezweet)
 • Een boterham met pindakaas, appelstroop of jam
 • (eitwit) Pannenkoeken
 • Bananenbrood
 • Een bord pasta met groenten en vis

Ik krijg er spontaan honger van. Maar eerst een ronde fietsen! Wat eet je na het wielrennen? Heb je nog aanvullingen?

Tekst: Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *