Blijf op de hoogte van Vrouwen die Fietsen

Wil jij op de hoogte blijven van onze plannen voor komend seizoen? Schrijf je hieronder dan in en je ontvangt als allereerste een mailtje.

Wielrennen in corona (update)

Wielrennen in corona (update)

Wielrennen in tijden van corona vraagt om de nodige aanpassingen. Geen ritjes in grote groepen en wil je samen fietsen, dan moet je -wanneer je niet uit het zelfde huishouden komt- 1,5 meter afstand van elkaar houden. En fietsen met een mondkapje, is dat nodig? In dit artikel nemen we je mee in de laatste tips en adviezen over wielrennen in corona tijden.

Sinds een aantal weken is samen buiten sporten voor volwassenen weer toegestaan. Helemaal solo rijden is dus niet meer nodig. Wel moet je ook tijdens het samen sporten nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar houden. Op smalle paden en op drukke wegen is het soms erg lastig om deze afstand te houden van elkaar. De NTFU adviseert om, ook nu je wel weer samen mag sporten, met maximale groepen van 4 personen te fietsen. Zo kun je makkelijk ritsen en elkaar nog steeds ruimte geven. Geef elkaar in een groepje en een ander ook bij het inhalen, een verkeerslicht of andere oversteekplaatsen voldoende de ruimte.

Verder kun je natuurlijk ook nog denken aan extra vroeg de weg op gaan in de ochtend of wat later op de dag. Zo zorgen we er samen voor dat de wegen niet te vol raken en is afstand houden makkelijker. Natuurlijk kun je er nog steeds voor kiezen om (zoveel mogelijk) solo te rijden! Fiets je toch samen? Dan is het verstandig om zoveel mogelijk te kiezen voor een vast trainingsmaatje.

Misschien is dit iets minder voorkomend bij vrouwen, maar houdt de inhoud van je neus en keel even bij je. Speeksel en snot is een bron van bacteriën en deze wil je nu zeker niet verspreiden. Het is dus handig om een pakje papieren zakdoekjes mee te nemen en soms even te stoppen om je neus te legen. 

Mondkapje?

Op sommige routes kan het vanaf 1 juni handig zijn om een mondkapje mee te nemen. Maak je tijdens een route gebruik van een veerpontje? Dan is het gebruik van een mondkapje in veel gevallen verplicht. Zij behoren namelijk tot het OV.

De laatste tip is in een eerder artikel van Milou ook al genoemd, maar te belangrijk om niet nogmaals te delen:

Het is altijd belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken tijdens het wielrennen, maar nu is dat misschien nog wel belangrijker dan ooit te voren. Let goed op jezelf en anderen tijdens het fietsen. Je wilt natuurlijk niet het zorgsysteem meer belasten dan nodig door eventuele valpartijen. 

Bovenal, geniet van de fijne ritten op de fiets! Hoe vindt jij het wielrennen in corona tijden?

Tekst: Sharon

4 Reacties

 1. Emma
  juni 1, 2020 / 8:01 am

  Duidelijk artikel! Nog een aanvulling: je fiets mag voorlopig nog niet mee in het OV. Dus naar huis gaan met een lekke band moeten we nog even anders oplossen.

  • Redactie
   Auteur
   juni 1, 2020 / 8:04 am

   Ah, goede aanvulling!

 2. Floor
  juni 1, 2020 / 3:10 pm

  Duidelijk artikel! Aanvulling? Er zijn pech onderweg abonnementen, bijv ANWB, fietshulp.

  • Redactie
   Auteur
   juni 2, 2020 / 5:56 am

   Ah, mooie aanvulling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *