Fietsongemakken: 5 x tips tegen zadelpijn

Fietsongemakken: 5 x tips tegen zadelpijn

Zadelpijn. We krijgen hier veel vragen over. Begrijpelijk, want niets is zo erg als pijn op de fiets. Het kan je het plezier in het fietsen ontnemen. Ik dacht altijd dat zadelpijn erbij hoorde, dat ik door de pijn heen moest bijten en het een kwestie zou zijn van zitvlees kweken. Het zou vanzelf wel minder worden, toch? Dat is niet helemaal waar. In dit artikel leg ik uit hoe het ontstaat en geef ik vijf tips tegen zadelpijn.

Zoals je kunt lezen heb ik in het begin van mijn ‘’fietscarrière’’ regelmatig last gehad van zadelpijn. Na het ontstaan van deze klachten heb ik een ander fietszadel aangeschaft. Deze was zachter, breder en met een uitsparing in het midden om de druk op mijn zitbotjes beter te verdelen. Daarnaast had ik geïnvesteerd in een goede fietsbroek. Dit was al een stuk beter! Echter, met name bij lange ritten en een paar dagen achter elkaar fietsen had ik nog steeds last van zadelpijn. Ik wist van de pijn dan niet meer hoe ik moest gaan zitten. Het liefst wisselde ik om de 10 seconden van zitpositie op het zadel. Of ging ik even staan om mijn zitbotjes te ontlasten. Je begrijpt vast dat dit niet bevorderlijk is voor het fietsplezier en je prestaties op de fiets. Gelukkig zijn zadelklachten voor mij nu verleden tijd *afkloppen*. Hieronder geef ik mijn vijf tips tegen zadelpijn!

1. Geen ondergoed onder je fietsbroek

Het klinkt voor mij nu als heel vanzelfsprekend, maar ik weet nog goed dat ik tijdens mijn eerste ritten ondergoed aan had onder mijn fietsbroek. Al snel werd ik er op geattendeerd dat je dit niet moet doen. Met name bij warm of vochtig weer zorgt je ondergoed voor extra wrijving en schuring. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor het comfort op de fiets.

2. Een goede fietsbroek met zeem 

Een goede fietsbroek met zeem is essentieel. Het zal je een hoop plezier opleveren. Advies is om te kiezen voor een fietsbroek met naadloze zeem. De kwaliteit van de fietsbroek en dus zeem zal ook afhankelijk zijn van je fietsplannen die dag. Voor een rit van 6 uur heb je meer kwaliteit aan fietsbroek nodig dan voor een rit van 1,5 uur. Persoonlijk ben ik fan van de fietsbroeken van Assos. Ook in de fietswereld staan zij bekend om hun kwaliteit. Deze broeken zijn zeker niet goedkoop (zeg gerust duur), maar voor mij essentieel bij een lange rit om te kunnen blijven fietsen met comfort en dus plezier. 

3. Hygiënemaatregelen / scheren

Trek je fietsbroek zo snel mogelijk uit als je klaar bent en gooi hem iedere keer na gebruik in de wasmachine. Met name bij warm weer kunnen bacteriën in je fietsbroek ontstaan die infecties op de huid kunnen veroorzaken. Dit wil je niet! Probeer zelf ook zo snel mogelijk onder de douchte te springen en droog je vervolgens goed af. 

Uit ervaring kan ik vertellen dat ontstoken haarzakjes in de schaamstreek heel pijnlijk zijn tijdens het fietsen. Om dit te voorkomen is het raadzaam – om naast bovenstaande – je bikinilijn niet te scheren. Ja, ook ik schrok toen ik dit las! Ik zag dit écht niet zitten. Een goed alternatief is om in ieder geval met de groeirichting mee te scheren en je scheermesje regelmatig te vervangen. Laseren is natuurlijk ook een fantastisch alternatief als je veel last hebt van ingegroeide haartjes én in de zomer toch fijn in je bikini over het strand wil paraderen. Mocht je toch last krijgen van irritaties, kan Sudocrem verlichtend werken. Ook heb ik ooit ergens gelezen om Betadine scrub te gebruiken onder de douche na het fietsen ter voorkoming van irritaties. Ik doe dit nu standaard, ook bij geen klachten. Geen idee of het helpt, maar iets met ‘’baat het niet, dan schaadt het niet?’’.

4. Het perfecte zadel en zithouding

Het zadel, de afstelling van je zadel/fiets en je houding op de fiets bepalen welk zadel het beste bij je past en de minste drukpunten veroorzaakt. Het uitkiezen van het perfecte zadel is dan ook lastiger dan de vorige tips tegen zadelpijn. Het zadel wat standaard op je racefiets zit, is vaak niet het juiste. Er is niet voor niets zoveel keuze aan verschillenden soorten zadels (ook speciaal voor vrouwen)! Om een goed zadel te vinden, is het belangrijk om rekening te houden met de afstand van je zitbotjes. Bij vrouwen is de afstand over het algemeen groter dan bij mannen, waardoor een vrouwenzadel over het algemeen breder is. Ook kan een uitsparing uitkomst bieden om de druk op de zitbotjes beter te verdelen. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een goed zadel is. Het is een kwestie van uitproberen en kijken wat voor jou lekker zit. Advies is dan ook om naar een fietsspeciaalzaak te gaan die je bij deze keuze kan helpen en jou wellicht ook verschillende zadels kan laten testen. 

Wat ik hierover nog kwijt wil, is dat ik persoonlijk een zacht zadel met veel gel -wat ik tot twee jaar terug had- niet comfortabeler vond, dan het hardere zadel wat ik nu heb. Dit geldt vooral bij langere ritten. Uiteindelijk zit je namelijk toch op je zitbotjes. Je kunt het vergelijken met een kussen; als je heel lang op een kussen zit, gaat dat op den duur ook hard aanvoelen. Het was even wennen, maar ik ben nu heel blij met mijn hardere zadel. 

5. Bikefitting met zadeldrukmeting

Mochten deze tips niet voldoende voor je zijn of mocht je er niet uitkomen met de juiste afstelling van het zadel en de fiets, kan je altijd nog een bikefitting met zadeldrukmeting overwegen. Je krijgt dan een optimaal persoonlijk advies. Dit advies gaat veel verder dan je in een willekeurig fietsenzaak kunt krijgen. Ook hiervoor geldt dat het niet goedkoop is. Echter, als je last hebt van pijntjes waardoor je fiets in de schuur blijft staan of je niet kan genieten van je fietsrit, is het wat mij betreft de investering zeker waard. Ik zal binnenkort in een artikel mijn ervaring delen over de bikefitting die ik kort geleden heb gehad.

Hopelijk hebben jullie iets aan bovenstaande tips tegen zadelpijn. Over zadelpijn kan je volgens mij een hele scriptie schrijven, maar het moet wel leesbaar en overzichtelijk voor jullie blijven. Er is hierover op internet ook onwijs veel informatie te vinden. Het gebruik van broekvet wordt vaak als tip gegeven. Ikzelf heb dit een aantal jaar terug gebruikt (op één hand te tellen), maar ik vond het zelf geen meerwaarde hebben. Ook dit verschilt natuurlijk per persoon.

Ik kan me voorstellen dat sommige vrouwen het niet prettig vinden om over dit onderwerp te praten. Maar, wat ik wil meegeven is dat veel fietsers (zowel mannen als vrouwen) klachten ervaren. Wat mij betreft is het juist belangrijk dat we onze ervaringen en tips tegen zadelpijn met elkaar delen, zodat iedereen met plezier kan fietsen. Dus mocht je nog tips hebben, deel deze vooral hieronder! 

Tekst: Margot

5 Reacties

 1. Angelique
  mei 25, 2020 / 7:57 am

  Een goed zadel is zo belangrijk! In het begin had ik erg veel last van zadelpijn, op de bank zitten deed na een rit al pijn. Ik heb een nieuw zadel aangeschaft en de pijn is weg 🙂

  • Redactie
   Auteur
   mei 25, 2020 / 10:23 am

   Ah, wat fijn dat dit zo heeft geholpen!

 2. Bianca
  mei 25, 2020 / 5:02 pm

  Jij schrijft in het artikel dat je moest wennen aan het harde zadel. Betekent dit dat je in het begin wel zadelpijn hebt gehad? Ik heb namelijk net een nieuw zadel, een hard zadel op aanraden van de fietsenwinkel. Nu heb ik na een flinke rit van 2,5u wel behoorlijk wat zadelpijn aan m’n zitbotjes. Ik ben benieuwd of dit een kwestie van wennen is of dat het zadel toch niet goed is.

  • Margot
   mei 26, 2020 / 12:27 pm

   Hoi Bianca, voor mij was het harde zadel een kwestie van wennen. In het begin (de eerste ritten) had ik zeker niet verwacht dat die zo lekker zou zitten. Ben er nu echt blij mee :). Ik zou het even een aantal weken proberen om te zien of het minder word. Bij mij heeft dat ook wel even geduurd wat ik me zo kan herinneren. Zo niet, dan is het misschien toch niet het juiste zadel voor je. Veel succes en hopelijk snel veel fietsplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *