Dit heb je nodig om te beginnen met wielrennen

Dit heb je nodig om te beginnen met wielrennen

Wat heb je nodig om te kunnen beginnen met wielrennen? Het antwoord daarop zou natuurlijk heel simpel kunnen zijn namelijk: een wielrenfiets! Maar zo gemakkelijk is dat niet met wielrennen. Vanwege de veiligheid en uit comfortabel oogpunt zijn een aantal spullen belangrijk om toe te voegen. In dit artikel vertellen we je graag wat je nodig hebt!

Laten we voorop stellen dat wielrennen best een dure sport kan zijn. Dat begint met de aanschaf van een fiets, maar ook fietskleding is niet altijd even goedkoop. Daarom is het belangrijk om vooraf te bedenken hoeveel je gaat fietsen en welke spullen echt belangrijk zijn daarbij. Fiets je bijvoorbeeld alleen wanneer het echt mooi weer is? Dan is warme fietskleding bijvoorbeeld niet nodig. Zoals voor veel hobby’s geldt ook voor fietsen, dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt.

Noodzakelijk

Wat ons betreft zijn twee zaken (naast die fiets) echt belangrijk en het investeren waard: een fietshelm en een fietsbroek met een goed zeem. Vanuit veiligheidsoogpunt is een fietshelm echt onmisbaar. Stap dus nooit op de fiets zonder een goede helm. Daarnaast is een fietsbroek met zeem echt het investeren waard om niet na één rit gedemotiveerd thuis te komen. Zeker wanneer je steeds een stukje verder gaat fietsen, is het verstandig om je tere bips te beschermen tegen dat -vaak toch wat harde- zadel. In een eerder artikel schrijft Japke over de verschillen tussen een fietsbroek met of zonder bretels.

Met een fiets, helm en fietsbroek heb je de echte basis benodigdheden binnen, maar op een goede vierde plaats komen de fietsschoenen. Misschien is dat best spannend wanneer je gaat beginnen met wielrennen, maar fietsschoenen, en dus klikpedalen, kan erg prettig zijn. Dankzij klikpedalen kun je goed de duw en trek beweging maken en bij het beklimmen van je eerste heuvels, weet je zeker dat je voeten niet van de pedalen glijden. 

Serieuzer fietsen

Wil je het wielrennen wat serieuzer aanpakken, dan zijn er een paar items waarin je kunt investeren, zoals een volledig fietspakje zodat je niet als een wapperende vlag op de fiets zit. Fietskleding zit goed aangesloten en wappert dus niet los om je romp. Laat je budget dit niet toe? Dan zou je een ander strakker zittende shirt kunnen dragen. Ook een fietsbril is een prettige bijkomstigheid. Vaak kun je bij een fietsbril de glazen verwisselen. Op een zonnige dag heb je dan een zonnebril, maar op een bewolkte dag kun je je donkere glazen verwisselen voor lichte glazen. Hierdoor blijft het zicht goed. Een fietsbril is namelijk niet alleen handig ter bescherming van de zonnestralen, maar ook tegen rondvliegende insecten of opspattende steentjes. Echter geldt ook voor een fietsbril: laat je budget dit niet toe of fiets je af en toe als de zon hoog aan de hemel staat? Dan volstaat een normale zonnebril ook. Je moet er met een normale zonnebril wel rekening mee houden dat deze iets minder stevig zal zitten en daardoor tijdens een ritje ook wat makkelijker af zal glijden.

Naast de bovenstaande benodigdheden zijn er nog twee dingen te benoemen in de categorie comfortabel, maar niet direct nodig, namelijk fietshandschoenen en sport/fietssokken. Fietshandschoenen geven wat extra comfort voor je handen, want je voelt de trilling van de weg minder waardoor je handen minder snel slapend aanvoelen. En niet onbelangrijk: mocht je vallen, dan beschermen de handschoenen de huid op je handen. Wat betreft de sokken: sportsokken ademen nou eenmaal beter en hebben vaak een betere pasvorm. Daarnaast kiezen veel wielrenners voor hoge fietssokken om hun outfit helemaal af te maken. 

Dit heb je nodig

Tot slot nog even op een rijtje. Wat heb je nodig om te beginnen met wielrennen? De fiets (kopen of lenen), een helm (must!), een fietsbroek (noodzakelijk voor je billen), fietsschoenen (wanneer je serieuzer gaat fietsen), fietsshirt, fietsbril, fietshandschoenen en tot slot de fietssokken.

Heb jij alle benodigdheden al om te kunnen beginnen met fietsen? Als je vragen hebt, stel ze gerust hieronder in een reactie!

Tekst: Sharon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *