Review: Garmin Edge 830

Review: Garmin Edge 830

Fietscomputers en sporthorloges heb je in veel verschillende prijzen. Veelal geldt: hoe duurder, hoe meer mogelijkheden. Waar moet je voor kiezen? Eigenlijk is dit afhankelijk van wat je er allemaal mee wilt. In dit artikel kun je lezen waarom ik heb gekozen voor een Garmin Edge 830 en welke functies ik gebruik. Hopelijk kan het jou helpen bij het maken van een keuze als je op zoek bent naar een nieuwe fietscomputer of sporthorloge.

Waarom heb ik gekozen een Garmin Edge 830? En waarom zo veel geld (adviesprijs € 399,00) uitgeven aan een fietscomputer? Ik kan me herinneren dat toen ik 15 jaar geleden begon met fietsen ik een Cateye op mijn fiets had zitten. Een eenvoudige fietscomputer wat mijn snelheid, afgelegde afstand en gemiddelde snelheid aangaf. Dat was toen prima. Later gebruikte ik mijn sporthorloge (welke ik gebruikte voor het hardlopen) van Garmin in combinatie met een hartslagband om mijn fietsactiviteiten te registreren. 

Ook dit ging prima, maar ik vond het toch prettig om ook een scherm te hebben op de fiets waar ik alles op kon aflezen. Omdat ik zeer tevreden was over het sporthorloge van Garmin en het gebruiksgemak heb ik twee jaar terug ook een fietscomputer van Garmin aangeschaft. Mede omdat in de app van Garmin zowel je loop- als fietsactiviteiten worden weergegeven. En laat ik nou net dol zijn op al die cijfertjes!

Tot voor kort maakte ik gebruik van de Garmin Edge 520. Een fijne fietscomputer met veel mogelijkheden. Toch heb ik recent een Garmin Edge 830 aangeschaft. Waarom? Deze is qua mogelijkheden nog uitgebreider en het heeft een touchscreen wat zeer prettig is in de bediening. Op de website van Garmin is te lezen welke functies de fietscomputer allemaal heeft. Om het overzichtelijk te houden, geef ik hieronder kort aan welke functies ik gebruik.

1. Cijfertjes

Op mijn scherm staan standaard de volgende velden ingesteld voor als ik met mijn racefiets op pad ga: timer, snelheid, afstand, cadans, hartslag, gemiddelde snelheid,  gemiddeld vermogen per 3 seconden en de tijd. Dit geeft een goed overzicht van alles wat ik belangrijk vind tijdens het fietsen op mijn racefiets. Voor als ik binnen train of op de cyclocrosser heb ik weer een scherm met andere velden. Je kunt dit per fietsactiviteit instellen, handig! 

2. Bluetooth

Onderweg is mijn Garmin Edge 830 verbonden met bluetooth. Dit zorgt ervoor dat ik onderweg op de hoogte blijft van appjes, mailtjes en telefoontjes die binnen komen. Ik kan me voorstellen dat de een het niets vindt en niet gestoord wil worden op de fiets, maar ik vind het juist wel prettig. Ik negeer het eigenlijk altijd, maar als ik op een berichtje of telefoontje zit te wachten, vind  ik het toch prettig dat ik die niet mis.

3. Ongevaldetectie

Als ik alleen op pad ga, zet ik altijd de ongevaldetectie aan. Het geeft mij een veilig gevoel. Gelukkig heb ik er nooit écht gebruik van hoeven te maken. Wel ben ik een keer gevallen. Mijn fietscomputer ging toen 30 seconden lang piepen. Omdat ik was geschrokken van de val, had ik de oproep niet tijdig kunnen annuleren waardoor twee contacten (welke ik eerder in de app had geregistreerd) een sms en een e-mail hebben ontvangen met mijn locatie. Gelukkig was het niet nodig om te komen, maar het bewijst wel dat het werkt. Fijn om te weten!

4. GPS-functie

Ik houd ervan om nieuwe routes te rijden en nieuwe paden te ontdekken. De GPS-functie op de Garmin Egde 830 is zeer nauwkeurig en uitgebreid en geeft goed aan welke weg je moet volgen. Het leuke is dat je bijvoorbeeld op de website van Fietssport (de website van de NTFU) routes kunt downloaden welke je vervolgens heel makkelijk in je fietscomputer kunt zetten. Hoe leuk is het om nieuwe routes te ontdekken en niet verkeerd te hoeven rijden? Daarnaast kan hij je ook naar huis navigeren als je zelf eerst lekker op pad bent gegaan en eigenlijk niet meer weet waar je bent beland. Best handig!

5. Strava

Na een fietsactiviteit is mijn activiteit direct zichbaar op Strava. Ik ben daar vrij actief op, omdat ik het leuk vind om mijn activiteiten te delen met (on)bekende sportievelingen. Als je een uitgebreid account hebt op Strava (Strava Summit) geeft je Garmin zelfs live segmenten weer. Handig als je op pad wil met veel wind en segmenten wil veroveren.

Hopelijk kan dit artikel jullie helpen met het maken van een goede keuze. Ik ben mij ervan bewust dat de Garmin Edge 830 veel geld is voor een fietscomputer, maar voor mij is hij dat zeker waard. Als je nog vragen hebt hierover, laat gerust een bericht achter in de comments.

Dit artikel is niet gesponsord.

Tekst: Margot

3 Reacties

 1. Mireille
  mei 19, 2020 / 5:34 am

  Is de ongevallen detectie een standaard functie op de 830 of is dit gekoppeld aan een abbonement of iets dergelijks?

  • Redactie
   Auteur
   mei 19, 2020 / 5:35 am

   Hi Mireille,

   Dit is standaard mits je de 830 koppelt aan je telefoon. Zie hier:

   In combinatie met een compatibel mobiel toestel* kunnen apparaten die Garmin’s ongevaldetectie functie hebben, een waarschuwing verzenden naar uw noodcontacten in geval van een ongeval.

   Ingebouwde sensoren worden gebruikt om te bepalen of er een impact is. Eventuele gepaarde sensoren, zoals een snelheidssensor of cadansensor, worden ook gebruikt. Al deze informatie is gecombineerd en het apparaat bepaalt of er een incident is geweest.

   In het geval dat de ongevaldetectie afgaat, geeft het toestel een schermmelding aan, waarbij de rijder wordt aangegeven dat een incident is gedetecteerd. Als er geen incident is opgetreden, heeft de rijder maximaal 30 seconden de melding af te zien om te voorkomen dat een vals rapport wordt verzonden. Als er een incident is opgetreden, gebruikt het apparaat een gekoppeld mobiel apparaat om een bericht te versturen en de laatst bekende locatie naar noodcontacten die eerder zijn ingesteld via de Garmin Connect Mobile-app.

   Hopelijk heb je zo voldoende antwoord op je vraag!

 2. Dorien
  juli 4, 2020 / 8:23 pm

  Ha! Heeft de 830 ook een surprise me functie? Groet, Dorien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *