Verschillende lagen kleding voor fietsers

Verschillende lagen kleding voor fietsers

Ze zeggen weleens dat je van je fouten leert. Zo kan ik mij de dag dat mijn ledematen er haast afvroren nog goed herinneren. Ik was een beginnende fietsen en dacht dat ik mij wel goed had aangekleed. Oh boy, I was wrong. Ik kwam zo goed als onderkoeld weer thuis en het heeft werkelijk drie dagen geduurd, voordat ik weer op temperatuur was. Daarom wil ik jullie graag meenemen in de verschillende lagen kleding die er zijn voor fietsers.

In de zomer met warm weer is het niet moeilijk. Dan heb je misschien keuzestress welk kleur shirtje je aantrekt, maar hoef je niet na te denken over de verschillende lagen kleding. Wanneer het kouder is, is dat wel handig. Welke lagen aan kleding zijn er voor fietsers?

Welke lagen kleding zijn er voor fietsers?

Sport bh
Voor iedere vrouw valt hier iets voor te zeggen. Ieder heeft haar voorkeur, maar dit is wel het eerste wat je aantrekt onder alles. Een goede stevige en niet te dunne sport-bh kan ik je zeker aanraden. 

Ondershirt / thermoshirt
Als het weer niet boven de 25 graden uitkomt, fiets ik altijd met een ondershirt. Je hebt verschillende ondershirts. Met lange- en korte mouwen, thermoshirts en coolshirts. De termoshirts zijn om je droog en warm te houden bij koude omstandigheden. Een coolshirt is handig op extreem warme dagen en bij het indoor trainen.  

Fietsshirt (korte mouw) 
Beter bekend als een ‘jersey’. Het fietsshirt dat goed aansluit aan je lichaam, met vaak een leuk printje en in mooie kleuren. In de zomer is dit het shirt wat anderen zien dat je draagt. In koude omstandigheden zit hier vaak een extra laag (of meer) overheen. 

Fietsshirt (lange mouw) 
Fietsshirt met lange mouwen. Vaak zijn deze iets wijder en sluiten iets minder op je lijf aan dan een jersey. Dit shirt fungeert echt als een extra laag voor de warmte. 

Body(warmer)
Er zijn jasjes die dienen als windjack, maar puur en alleen om je torso heen. Dit is letterlijk een bodywarmer. Er licht van gewicht en prettig om aan te hebben. 

Waterafstotend jack
Er zijn verschillende jacks met korte en lange mouwen die je warmhouden en/of waterafstotend zijn. Zelf ben ik groot fan van het zogenoemde ‘gabbajack’. Dit jasje is waterafstotend en licht van gewicht. 

Winterjack
Er zijn winterjacks die je warmhouden. Deze winterjacks zijn ideaal bij zeer koude temperaturen tegen het vriespunt aan. 

Regenjasje 
Regenjasjes zijn vaak dunne jasjes die je gemakkelijk in de zakken van je fietsshirtje meenemen (of net zoals ik meestal doe onder je shirtje op je rug). Een regenjasje zorgt ervoor dat de regen je niet doorweekt maakt, maar is geen totale bescherming. 

Fietsbroekje
Over fietsbroekjes raken we niet uitgepraat. Dit is de basis voor als je gaat fietsen. Een fietsbroekje met een goed zeem zorgt ervoor dat je iets comfortabeler op je zadel zit en je edele delen beschermd worden. Investeer in een goed broekje! 

Arm- en beenstukken.
Arm en beenstukken zijn erg handig. Je trekt ze makkelijk uit tijdens een rit. Het is een extra laag die je direct over je blote huid of over je thermoshirt heen doet. 

Lange broek 
Er zijn lange broeken met een zeem en zonder zeem. De lange broeken met zeem kun je vergelijken met een kort broekje met beenstukken alleen dan in één. Een lange broek zonder zeem kan je nog gemakkelijk als extra laag over je broekje en beenstukken trekken wanneer het echt goed koud buiten is. 

Sokken
Er zijn sokken in verschillende soorten en maten. Dit kan erg persoonlijk zijn en zijn de meningen ook over verdeeld. Zorg ervoor dat je in ieder geval goede sokken aantrekt die voor jou comfortabel zitten. Er zijn sokken speciaal voor de winter, let hiermee wel op dat deze dikker zijn en je schoen dit krapper komt te zitten. 

Overschoenen 
Overschoenen zijn echt een lifesafer als je met slecht weer en/of in koude temperaturen fietst. Overschoenen beschermen je voeten en schoenen tegen water, modder, vuil en vooral tegen de kou. Je hebt overschoenen minder beschermen, alleen winddicht zijn en aerodynamisch zijn en overschoenen die echt de kou tegenhouden. Ben je iemand die ook onder de 5 graden Celsius op z’n fiets stapt? Kijk eens naar neopreen overschoenen. 

Buff / hoofdbanden
Een buff is een kol die je om je nek en om je oren kunt doen en helpt tegen de wind en kou. Je hebt ook speciale hoofdbanden voor die je oren tegen de kou beschermen. Het is maar net wat je zelf prettig vindt onder je helm. 

Helm
Investeer in een goede helm!! Dit is het belangrijkste als je op de fiets stapt. Zorg dat je helm goed op je hoofd aansluit en doe het bandje onder de kin vast. Dit is geen modeaccessoire, maar levensreddend! 

Fietsschoenen
De meeste wielrenners en mountainbikers fietsen met klikpedalen en dit kan ik je zeker aanraden. Maar voordat je deze plaatjes onder je schoenen kunt zetten, is het belangrijk een paar goede schoenen te vinden die passen bij jouw voeten. 

Handschoenen
Er zijn handschoenen in alle soorten en maten. Handschoenen met kussentjes die het comfortabeler maken om je stuur vast te houden tijdens het fietsen, maar ook handschoenen tegen de kou. Van dunne handschoenen tot neopreen handschoenen voor de winterse dagen. 

Koersklakske 
Persoonlijk vind ik een koersklakske erg fijn. Een fietspetje dat je onder je helm draagt. Beschermt tegen de regen, wind en een beetje tegen de zon. 

Wanneer draag je wat?

Laat ik beginnen met vertellen dat dit voor iedereen persoonlijk is. Ik ben een koukleum en trek snel een extra laag aan, waar ik anderen nog in kort-kort zie fietsen. Wel zal ik een aantal voorbeelden geven hoe ik mij kleed. 

21 graden en zonnig
Sport-bh, fietsbroekje, sokken, ondershirt (cool) met korte mouwen, jersey, helm, schoenen, zonnebril.

15 graden en licht bewolkt
Sport-bh, fietsbroekje, sokken, thermo ondershirt met lange mouwen, arm- en beenstukken, een buff, waterafstotend jack en als het heeft geregend overschoenen en een zonnebril. 

Tot 5 graden en winters
Sport-bh, fietsbroekje, sokken, lang thermo ondershirt, arm- en beenstukken, lange broek zonder zeem, jersey, waterafstotend jack, een buff, een hoofdband en overschoenen en een bril met wit glas.

Tip: Als het erg koud is zijn overschoenen soms niet genoeg. Zeker niet wanneer het nat en vies buiten is of tijdens het mountainbiken. Ik doe dan een stuk aluminiumfolie over de neus van mijn schoenen heen en daaroverheen trek ik mijn overschoenen. 

Ik hoop dat jullie een beetje wijzer geworden zijn van welke lagen kleding er zijn voor fietsers. Het is beter om je te warm te kleden en iets uit te trekken, dan te weinig aan te hebben met de kans dat je ziek wordt of zelfs onderkoeld raakt. 

Welke laag mis jij nog in je kledingkast?

Tekst: Suzanne

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *