Tips voor het schoonmaken van je racefiets

Tips voor het schoonmaken van je racefiets

Het is niemands lievelingstaak: het schoonmaken van je racefiets. De meeste fietsers weten na een modderrit de tuinslang wel te vinden, maar het is niet alleen belangrijk voor crossers en mountainbikers om de fiets schoon te maken. Om ervoor te zorgen dat je ketting soepel blijft draaien, je stuurlint op te frissen en om je gesoigneerde look af te maken, heeft ook je wielrenfiets wel eens een goede poetsbeurt nodig. In dit artikel deel ik graag mijn tips.

Zorg dat je je fiets ergens aan ophangt

Het is handig om je trappers vrij rond te kunnen draaien en je wielen eruit te halen. Hierdoor kan je de hele ketting nalopen, kom je bij ieder tandje van je tandwielen en kom je ook nรฉt even wat beter bij de lastige hoekjes. Je ziet ook meteen wat er allemaal onderaan je fiets blijft kleven. Natuurlijk is een standaard hier ideaal voor, maar zelf gebruik ik twee touwen die ik vastmaak aan een houten balk in de tuin. 

Draag rubberen handschoenen of werkhandschoenen

Een gesmeerde ketting is belangrijk, maar het zorgt er ook voor dat je handen pikzwart kunnen worden. Door handschoenen te dragen voorkom je dat je drie dagen later nog steeds smeer bij je nagels en nagelriemen hebt. 

Gebruik ontvetter en een borstel

Ik begin meestal met het schoonmaken van mโ€™n ketting. In de ketting hoopt zich gemakkelijk bergen met vuil op doordat deze vettig is. Het is het handigst om met een kwast of een borstel de ketting in te smeren met een ontvetter, door de borstel tegen de ketting te houden en deze rond te draaien met de trappers kom je op ieder plekje. De borstel haal je vervolgens ook langs je cassette, trapassen, binnen- en buitenblad. Eigenlijk alles wat draait en beweegt! Je hebt speciale fietsontvetters, maar een simpele variant van de supermarkt doet ook zijn werk. 

Een sopje, een spons en een tuinslang

Vervolgens ga je met een sopje je fiets helemaal langs, van remmen tot stuurlint tot onder je zadel. Vergeet niet ook je (verhoogde) velgen even mee te pakken. Als alles nagelopen is spuit je je fiets af met water. Ook een elektrisch schakelapparaat kan gewoon tegen water, super handig!

Finishing touch

Met een oude doek kan je na het afspuiten de ketting eenvoudig drogen zodat je er weer een drupje olie op kan doen. Gebruik niet teveel, want dat werkt als een magneet voor vuil. Alle stappen doorlopen? Hierna rijdt je fiets weer als een zonnetje! 

Clear bike, clear mind

Mijn favoriete moment om mijn fiets schoon te maken is de dag voor een wedstrijd of een bijzondere fietstocht. Je hebt de kans om je remmen en schakelapparaat even na te lopen, maar als je je mooiste tenue uit de kast hebt getrokken mag je fiets ook wel shinen!

Zorg jij er ook altijd voor dat je fiets blinkt voor een wedstrijd of een mooie rit? Heb je nog tips voor het schoonmaken van je racefiets?

Tekst: Femke

1 Reactie

  1. Laura
    mei 11, 2020 / 8:26 am

    Hebben jullie tips voor goede ontvetters die je in de supermarkt kan kopen? Ik ben bang dat veel huis-tuin-en-keuken middeltjes te agressief zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *