Blijf op de hoogte van Vrouwen die Fietsen

Wil jij op de hoogte blijven van onze plannen voor komend seizoen? Schrijf je hieronder dan in en je ontvangt als allereerste een mailtje.

Favoriete fietsroute: het Kopje van Bloemendaal

Favoriete fietsroute: het Kopje van Bloemendaal

In deze reeks delen wij onze favoriete fietsroutes door heel Nederland. Vandaag trapt Sharon af met het Kopje van Bloemendaal. Het is waarschijnlijk een zeer bekende plek voor veel wielrenners uit Noord-Holland, maar ook fietsers buiten Noord-Holland weten het Kopje vaak goed te vinden. Niet gek natuurlijk, want echt klimmen dat is er niet bij in Nederland, en zeker niet in Noord-Holland. Het Kopje van Bloemendaal is een leuke fietsroute om mee te beginnen, want vanwege corona is fietsen in de echte bergen er voorlopig nog niet aan de orde.

Waar kan ik het Kopje van Bloemendaal precies vinden?

Nou in Bloemendaal dus, om precies te zijn op de hoge Duin en Daalseweg. Het Kopje van Bloemendaal is een hoge duin en wordt door veel wielrenners gebruikt om hun klimvaardigheden te trainen. Vaak is het er dan ook druk met wielrenners. Mede omdat het kopje vaak druk bezocht is, is het belangrijk om rekening te houden met ieders veiligheid, andere wielrenners, passerende motoren en auto’s zijn geen uitzondering. Zorg daarom dat je een helm draagt en dat je je netjes aan de verkeersregels houdt zoals rechts fietsen en voorrang verlenen waar nodig. 

Het Kopje van Bloemendaal is een mooie duin omgeving. Aan de zuid kant (Overveen) zijn er in het gras wat heerlijke bankjes geplaatst waar je, even kunt uitrusten en wat kunt eten. Daarnaast zijn er twee restaurants te vinden: bij de grote parkeerplaats een pannenkoekenrestaurant en een duinpaviljoen. Dus mocht je even comfortabel uit willen rusten na één of meerdere rondjes op en rond het Kopje dan is dat zeker mogelijk. Je kunt bij het Kopje dus genoeg klimuitdaging vinden, maar ook de mogelijkheid om even uit te rusten.

Fietsen op het Kopje van Bloemendaal

Het Kopje beklimmen kan van meerdere kanten. De meest comfortabele kant is wat mij betreft vanuit Overveen. Je start dan vanaf de ter Hoffsteedeweg en je klimt op heerlijk glad asfalt omhoog. Pas als je bijna boven bent kom je op de klinkers terecht. Al snel kom je bij de denkbeeldige finishlijn aan; de oranje brievenbus, daarover later meer. 

Ben je nou een echte klinker-fanaat dan kan je ervoor kiezen om vanuit Bloemendaal te starten. Je start dan op de Zomerzorgerlaan. Dit stukje is nog even asfalt, maar een kleine 50 meter nadat je voor openluchttheater Caprera links de helling op draait, beginnen de klinkers al. Wanneer de eerste helling van zo’n 300 meter er op zit, kom je aan bij een grote parkeerplaats. Hier is een mogelijkheid om even uit te rusten en wellicht is er nog een plekje vrij in een van de twee eerder genoemde restaurants. Ben je een echte bikkel? Dan fiets je natuurlijk gewoon door, je bent er namelijk nog niet, want zoals altijd gezegd werd door Gerrie Knetemann (bekend profwielrenner) ‘helemaal tot daar moet je, tot aan de brievenbus’.  De denkbeeldige finishlijn is pas bij de oranje brievenbus. 

De echte brievenbus staat er helaas niet meer, maar de gemeente Bloemendaal en PostNL hebben besloten hiervoor een bord van een brievenbus terug te plaatsen, zo kan elke wielrenner toch nog zien tot waar precies we moeten. Die oranje brievenbus, of beter gezegd het bord van de brievenbus, is dus te danken aan Gerrie Knetemann. Hij trainde in zijn tijd regelmatig op het Kopje. Hij wordt ook wel de koning van het Kopje genoemd. 

Laatste feitjes

Beklim je vanuit Overveen? Dan fiets je gemiddeld 29 hoogtemeters op een lengte van 680 meter en is de gemiddelde helling 4,3%. De steilste 300 meter is 7.0%.

Beklim je vanuit Bloemendaal? Dan fiets je gemiddeld 43 hoogtemeters op een lengte van 1460 meter en is de gemiddelde helling 2,9%. De steilste 300 meter is 6,6%.

Heb jij de fietsroute rondom het Kopje van Bloemendaal weleens gefietst? Zeker een aanrader als je in de buurt bent!

Tekst: Sharon

5 Reacties

 1. Suzanne
  mei 8, 2020 / 6:44 am

  Hi Girls, is het Kopje nu open met Corona? Ik ben al een paar keer op zoek gegaan naar het Kopje (beginnende fietser), maar kon het steeds niet vinden. Nu kan dit aan mijn richtingsgevoel liggen (of het gebrek eraan), dus ben benieuwd of jullie er onlangs nog hebben gefietst. Groetjes, Suzanne

  • Redactie
   Auteur
   mei 8, 2020 / 6:51 am

   Hi Suzanne,
   Ja, zeker! Het Kopje is gewoon open. Als je de ”aanwijzingen” volgt in dit artikel kom je er vanzelf.
   Bij het openluchttheater begint het (vanuit Bloemendaal).
   Laat je het ons weten als het is gelukt? Succes!

 2. Tessa
  mei 8, 2020 / 7:14 am

  Hoeveel kilometer is deze route?

  • Redactie
   Auteur
   mei 8, 2020 / 7:20 am

   Het Kopje zelf is maar een kort klimmetje, maar je kunt er zelf natuurlijk een mooie route om heen maken! In het vervolg zullen er ook routes met bestanden bijkomen, waardoor je dit zou kunnen synchroniseren met je Strava of eventueel fietscomputer. Zie hier een route van 50 kilometer vanuit Amsterdam over het Kopje: https://www.strava.com/routes/25595527

   Hopelijk heb je hier wat aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *