Kan ik een korte broek aan tijdens het wielrennen?

Kan ik een korte broek aan tijdens het wielrennen?

Soms begint het al de avond van te voren, soms een uurtje voor een geplande rit met vriendinnen. De eeuwige appjes over en weer met de prangende vraag: ‘wat doe jij aan?’ Gaan we voor een korte of lange broek vandaag? Met name in de lente is het soms lastig inschatten wat je aan kunt met fietsen en kan ik hier eindeloos over twijfelen (is dit eigenlijk een typisch vrouwen dingetje?). Wanneer kan ik een korte broek aan tijdens het wielrennen? In dit artikel geef ik een aantal handige tips waar je op moet letten in het maken van deze keuze!

Het liefst loop ik altijd in een korte broek rond en ook op de fiets vind ik een korte broek het fijnst. Helaas kan dit in Nederland niet altijd, want je zult je benen moeten beschermen tegen de kou. Door de kou stroomt er minder bloed door je spieren en zijn je spieren en gewrichten minder (snel) soepel. Hierdoor ben je gevoeliger voor blessures. Het is met name van belang om je knieën goed warm te houden. De bloedvoorziening in pezen en banden in je kniegewricht is veel minder goed dan in je spieren en kan je lichaam dus minder goed zelf warm houden. 

Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze of je een korte broek draagt tijdens het wielrennen, maar de onderstaande tips kunnen je hopelijk helpen bij dit eeuwige dilemma! 

Boven de 18 graden is het makkelijk: dan kun je altijd wel een korte broek aan (yes, lievelings!).  

Onder de 12 graden moet je een lange broek tijdens het fietsen. Dit kan een lange fietsbroek zijn of een korte fietsbroek met beenstukken. 

Bij temperaturen onder de 8 graden zou ik de beenstukken afraden, omdat een korte fietsbroek te dun is en dit te koud is voor je billen/heupen waar je beenstukken niet zitten. Ga dan voor een lange fietsbroek, of als je die niet hebt een (hardloop)legging over je korte fietsbroek, dit kan prima.

Als het vriest moet je gewoon lekker binnen op je Tacx gaan zitten. Wil je toch graag naar buiten (bikkel!), zorg dan voor een warme broek met fleece aan de binnenkant. 

Tussen de 12 en 18 graden wordt het lastiger. Dan is het belangrijk om naast temperatuur ook goed rekening te houden met de zon en wind (de gevoelstemperatuur kan een heel stuk lager zijn), de intensiteit van je training en of het tijdens je training warmer wordt of juist afkoelt. 

 • Zonnig is niet altijd warm. Dit weten we natuurlijk wel, maar soms is een blauwe lucht heel verleidelijk en daarmee veradelijk. Een zonnetje maakt het buiten aangenamer, maar op de fiets zal het verwarmende effect van de zon minder zijn dan dat je stilzit of wandelt. Ook zul je (afhankelijk van je route) misschien wel veel in de schaduw fietsen. 
 • Door de rijwind is de gevoelstemperatuur op fiets altijd lager dan de werkelijke temperatuur (anders dan bij bijvoorbeeld hardlopen of bootcampen, waarbij je sneller een korte broek aan kan). 
 • Hoe harder het waait, hoe kouder het aanvoelt. Dus is het 16 graden maar staat er een fikse (oosten)wind? Ga dan voor een lange broek. 
 • Ook de windrichting en het seizoen is bepalend. Een oostenwind is in de winter en vroege lente ijzig koud; in de zomer voert een (zuid)westenwind juiste frissere lucht aan.
 • Ga je voor een korte(re) intensieve training? Dan zul je het sneller warm krijgen en kun je eerder voor een korte broek gaan, terwijl je voor een lange rit op lager vermogen nog voor een lange broek zult kiezen om je knieën te beschermen. 
 • Als je ‘s ochtend vertrekt zal het kouder zijn. Door de zon kan het echter snel opwarmen, dus als het in de ochtend nog 14 graden is maar de zon schijnt en je gaat voor een lange rit, kan een korte broek voldoende zijn omdat het snel opwarmt. 
 • Houdt er andersom rekening mee dat het ‘s avonds snel kan afkoelen en je op de terugweg dan beter af bent met een lange broek. 

Voor temperaturen tussen de 12-18 graden zijn beenstukken en kniestukken een uitkomst. Deze kun je onderweg altijd uit- of aandoen. Vooral kniestukken zijn handig als je twijfelt: ze houden je knieën goed beschermd, maar omdat je kuiten wel bloot zijn een stuk minder warm dan een lange broek en als het toch te warm is, neem je ze zo mee in je achterzakje.

Is dit dilemma herkenbaar? Wanneer kies jij voor een korte broek tijdens het wielrennen?

Tekst: Milou

1 Reactie

 1. Maaike D
  mei 10, 2020 / 9:45 am

  Herkenbaar dilemma! Als ik een lange broek aan trek (of beenstukken), doe ik ook altijd mn overschoenen aan. Koude benen heb ik niet snel last van, maar koude voeten wel.
  Een ander dilemma dat ik wel eens heb: of ik een korte broek met overschoenen kan aantrekken. Als het nog wel frisjes is maar het zonnetje schijnt, dan zou ik m’n benen willen laten bijkleuren maar zonder dat ik last krijg van koude voeten. Ik heb het nooit gedaan, want het staat zo gek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *