4 x dingen die je niet wist toen je met wielrennen begon #1

4 x dingen die je niet wist toen je met wielrennen begon #1

Wielrennen. Zou het, naast de andere houding die we aannemen ten opzichte van de stadsfiets, dan echt zo anders zijn? Absoluut. In de reeks ‘4 x dingen die je niet wist toen je met wielrennen begon’ zoomen we in op de meest-gemaakte beginnersfouten en geef ik je handige tips. 

1. Je gaat minimaal één keer vallen met klikpedalen

Klikpedalen zijn fantastisch. Ze helpen je om efficiënt te fietsen. Door de klikpedalen kun je namelijk duwkracht én trekkracht leveren op de pedalen. Maar klikpedalen helpen je ook aan je eerste valpartij. Voor een stoplicht. Of in een bocht. Of als je wilt afstappen. Geloof mij, het gebeurt je echt maar één of twee keer. De val zelf is vaak in slow-motion en gebeurt in stilstand of op lage snelheid. Veel pijn doet het dus niet! 

2. Je verzuurt minder snel als je meer omwentelingen maakt 

Veel (beginnende) fietsers zijn geneigd om te zwaar te trappen. Zwaar trappen lijkt in eerste instantie comfortabel, maar in feite verzuren je benen sneller. Om verzuring te voorkomen kun je het beste tussen de 80 tot 100 omwentelingen per minuut maken. Maar hoe weet je nou of je te zwaar trapt? 

SOUPLESSE TIP: tel het aantal omwentelingen van een been gedurende 15 seconden en vermenigvuldig dit met 4. Zo weet jij hoeveel omwentelingen je maakt per minuut en of je je versnellingen moet aanpassen!

3. Veel fietsers zijn snotblazers en vliegjes-tuffers

Echt waar, dames. Heel veel mannen (maar zeker ook vrouwen) lanceren de inhoud van hun neus graag op de weg. Door het wielrennen komt je lichaam flink op gang, waaronder ook de slijmproductie in de neus. In de lente zijn er veel pollen in de lucht en zie je de snotblazers nog frequenter. Daarnaast fietsen de meeste met hun mond wijd open om zuurstof binnen te krijgen, waardoor vliegjes vrij spel krijgen en de mond invliegen. Je raad het al, deze vliegjes worden vaak op het wegdek getuft. Kijk dus uit voor vliegend snot en vliegjes-tuf als je achter of naast onbekende fietsers fietst!

4. Geen onderbroek aan onder je broekje

De veelgemaakte beginnersfout: doe geen onderbroek aan onder je fietsbroekje. Het fietsbroekje zelf bevat altijd een zeem dat zitcomfort biedt en je zweet absorbeert. Een onderbroek onder je fietsbroekje zorgt voor ongewenste wrijving, vervelende schuurplekken en een vochtige bips! Fietsbroeken zijn te koop met en zonder bretels. Japke legt in dit artikel uit welk type broekje het beste voor jou geschikt is. 

Tekst: Iris

Wat zijn de dingen die jij niet wist toen je met wielrennen begon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *