24   246
6   268
8   572
4   265
5   410
11   550
3   288
17   256
21   492
12   336

4 x tips om met plezier te fietsen in harde wind

4 x tips om met plezier te fietsen in harde wind

Na de donkere maanden is het eindelijk voorjaar en kunnen we genieten van de zomertijd. Wat vind ik het fijn om weer naar buiten te kunnen op de racefiets. Trainen op een SmartTrainer is best okรฉ hoor, maar het liefst ben ik toch lekker in beweging in de buitenlucht in plaats van dat ik kijk naar een scherm. Voordeel van binnen fietsen is echter dat je niet hoeft te dealen met (zware) weersomstandigheden. Het is binnen altijd mooi weer en het waait niet. Buiten ontkom je (vooral in Nederland) niet aan de wind. In dit artikel deel ik vier tips om met plezier te fietsen in harde wind.

1. Kies je route uit op basis van de windrichting

Dit ging in het begin nog weleens mis. Ik keek niet naar waar de wind vandaag kwam en begon dus vrolijk mijn rondje met wind mee en eindigde met wind tegen. Resultaat: ik kwam chagrijnig thuis. Okรฉ, dit is wat overdreven, maar geloof me als ik zeg dat het veel leuker is om met wind mee te eindigen. Je raakt toch wat vermoeid onderweg en voor je benen is het gewoon prettig om eerst wind tegen te pakken. Check dus voor je op de fiets stapt even het weerbericht en de windrichting.

2. Haak bij iemand aan of ga met een groepje

Gelukkig fiets ik vaak met mijn vriend. Hij vindt het heerlijk om tegen de wind in te beuken en ik zit dan in zijn wiel. Dit scheelt zoveel en een fijne bijkomstigheid is dat we op deze manier allebei een goede training hebben. Mijn tip is: als je iemand onderweg tegenkomt, klim in het wiel en haak lekker aan. En als je je goed voelt, is het natuurlijk wel zo aardig om af en toe van koppositie te wisselen. Mocht je in je omgeving meer fietsers kennen, dan is het natuurlijk een nog beter idee om samen te gaan fietsen. Zo kunnen jullie met de groep om toerbeurt de koppositie pakken. 

In tijden van corona en de maatregelen die gelden, is het niet raadzaam deze tip nu al uit te voeren. Of je moet natuurlijk een huisgenoot overhalen om samen te gaan fietsen.

3. Kijk of je Strava segmenten kan pakken

Het voordeel van fietsen in harde wind, is dat je deze ook altijd een keer mee hebt. Wat ik dan leuk vind, is om dan ook even lekker door te trappen. De segmenten op Strava staan vaak scherp omdat bijna op elke weg een peloton heeft gereden (geraasd). Alleen stevige wind mee kan er in mijn ogen voor zorgen om toch een gooi te doen naar een Strava segment. 

4. Fietsen in harde wind maakt je beter

Soms zit ik mentaal er ook even doorheen als ik wind tegen heb en kan de gedachte helpen dat wind je sterker maakt. En het is nog waar ook! Doordat je meer weerstand hebt, moet je je natuurlijk harder werken. Fietsen in harde wind is dus extra intensief en goed voor je.

Nu ik dit zo heb geschreven, kan ik niet wachten om binnenkort weer te gaan fietsen. Redelijk wat wind? Kom maar op!

Tekst: Margot Rombouts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *