Beginnen met wielrennen: hoe doe je dat?

Beginnen met wielrennen: hoe doe je dat?

Beginnen met wielrennen: hoe doe je dat? Een vraag die denk ik goed beantwoord kan worden door iemand die onlangs is begonnen met wielrennen. Zo’n twee maanden geleden besloot ik om een eigen racefiets te kopen. Dit idee kwam niet geheel out of the blue hoor, daar gingen wel wat ritjes op een gehuurde/geleende racefiets aan vooraf. Daarbij een belangrijk feitje: ik geef al zo’n twee jaar Spinning lessen in de sportschool. Toch is buiten fietsen een heel ander verhaal. 

Stel jezelf de vraag hoe leuk wielrennen jou lijkt

Ik vond het belangrijk mezelf eerst de vraag te stellen of ik wielrennen écht leuk vind. Daarom besloot ik dus om een aantal keer bij de wielerspeciaalzaak in mijn dorp een racefiets te huren. Zo gezegd, zo gedaan. Het eerste ritje smaakte direct naar meer. De zon scheen, er waaide een zacht windje, ik genoot volop van de omgeving en het fietsen ging me gemakkelijk af. Ik huurde een tweede keer, derde keer en kon met zekerheid zeggen dat ik geen spijt zou krijgen van een eigen racefiets. De eerste stap om te beginnen met wielrennen is jezelf dus afvragen of je het écht leuk vindt om te doen. Je kunt een fiets gaan huren of wellicht van iemand eentje lenen. Ook is het natuurlijk een optie om gewoon eens op je normale (stads) fiets een mooie route te maken. 

Eenmaal de knoop doorgehakt, kan de zoektocht naar jouw eigen racemaatje beginnen. 

Een eigen racefiets

Wanneer je eenmaal voor jezelf hebt besloten dat je zeker bent van een eigen racefiets, kun je op zoek gaan naar een passend model. Tips voor het kopen van je eerste racefiets, vind je in dit artikel. Goed om deze te lezen, want er gaat een wereld voor je open aan informatie en mogelijkheden. Laat je verder vooral voorlichten door iemand die er verstand van heeft. Stap eens een wielerzaak binnen en vraag om persoonlijk advies. Want ondanks het feit dat wielrennen een niet zo blessure gevoelige sport is, kun je wel degelijk klachten krijgen van bijvoorbeeld een te grote of te kleine fiets of eentje die niet goed is afgesteld. 

De juiste outfit

Een goed fietsbroekje en een helm zijn in eerste instantie het belangrijkst. De rest is, vooral in het begin, minder noodzakelijk. Ga je eenmaal fanatiek fietsen en worden de afstanden steeds langer, dan kunnen bijvoorbeeld wielrenschoenen, kniestukken, regenjasje, windjack, thermokleding, handschoentjes, enzovoort niet overbodig zijn. 

De rest komt vanzelf

Waar ik inmiddels achter ben, is dat je je geld wel kwijt kunt in deze sport: van gadgets tot te gekke fietskleding en accessoires. Zo ben ik nu aan het kijken naar een fietscomputer voor op je stuur die onder andere precies laat zien hoe snel je fietst, je hartslag meet, je route navigeert en hoogtes aangeeft. Deze snufjes maken het fietsen nog leuker maken en kunnen jou ook uitdagen. Daarbij heb ik iets leuks om voor te sparen. Het is absoluut overbodig om alles direct in het begin aan te schaffen. Zoals ik al schreef: begin met een passende fiets, een helm en een goed fietsbroekje. De rest komt vanzelf. 

Overweeg jij ook om te beginnen met wielrennen? Stel gerust je vragen aan ons!

Tekst: Mirte Gratama

10 Reacties

 1. Emma
  mei 1, 2020 / 2:02 pm

  Wat een super leuke artikelen! Echt een site en instagram waar ik naar opzoek was aangezien ik net ben begonnen met fietsen. Ga zo door! Een artikel over leuke dames fietskleding in verschillende prijssegmenten lijkt mij ook erg leuk! Ik ben namelijk nog opzoek.

 2. Kelly
  mei 1, 2020 / 5:27 pm

  Wat een leuk artikel.

  Ik ben net begonnen en heb nu een broekje zonder merk (wel met zeem) en merk nu al dat de kwaliteit niet super is na een tijd fietsen.
  Hebben jullie aanraders kwa merk voor een nieuwe fietsbroek ?

  Groetjes Kelly

  • Anneke
   mei 2, 2020 / 7:44 am

   Hi,

   Ik zou kiezen voor een fietsbroekje van Specialized of Rapha. Mijn ervaring met die twee merken zijn heel positief.

   Groetjes Ann

  • Frank
   april 25, 2021 / 8:06 am

   Hallo Kelly. In het zeem moet coolmax in staan dat vind ik en mijn vriendin een super zeem

 3. Iris
  mei 2, 2020 / 8:16 am

  Ah wat leuk! Ik heb toevallig deze week mijn aller eerste fiets ritje gemaakt. Nu heb ik totaal geen ervaring met wielrennen en ook niet met spinning. Dus je kan je voorstellen dat ik nog niet heel hard kan fietsen. Gemiddeld 23km per uur. Hoe kan ik dit verbeteren?

  • Redactie
   Auteur
   mei 2, 2020 / 10:53 am

   Super tof, Iris!
   Heel hard fietsen is ook niet noodzakelijk natuurlijk om te kunnen genieten van de sport. We gaan binnenkort wat meer delen over verschillende trainingen waardoor je sneller zou kunnen worden. Hierbij kun je denken aan intervaltrainingen bijvoorbeeld. Voor nu zou ik aanraden eerst lekker te wennen aan het fietsen! Die snelheid komt wel!

 4. Tessa
  mei 5, 2020 / 8:31 am

  Wat een leuke site! Ik ben ook beginner en heb een fiets gekocht bij 12go Bike van het merk Sensa, met gebogen frame speciaal voor vrouwen. Verder veel fietskleding van B’twin, een degelijk en betaalbaar merk van Decathlon. Inmiddels een duur setje kleding aangeschaft van Castelli en ik moet zeggen dat dit echt mijn favoriet is! Het kost ff wat maar is de investering zo waard!

  • Redactie
   Auteur
   mei 6, 2020 / 6:25 am

   Wat fijn, Tessa! Leuk dat je zo enthousiast bent!

 5. Desire
  juli 4, 2020 / 6:05 pm

  Héle leuke site !
  Ik fiets sinds mei , heb wel ervaring met spinning maar buiten is echt geweldig!
  Ik woon in het Heuvelland en fiets dus flinke stukken bergop , mijn benen voelen daarna loodzwaar
  Ik vroeg mij af of mijn 2 bidons met water voldoende is voor een rit van 2 à 3 uur, of moet ik iets van sportdrank gebruiken?
  Ik hoor graag jullie ervaringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *