Fietsbroek met of zonder bretels?

Fietsbroek met of zonder bretels?

De fietsbroek: je kunt er ontzettend veel over vertellen. De een vindt het prima zitten, maar een ander krijgt bij de gedachte aan het zeem al de kriebels. Een veelgestelde vraag aan ons is of je beter een fietsbroek met of zonder bretels kunt aanschaffen. Hoewel dit geheel persoonlijk zal zijn, zetten wij de voor- en nadelen graag op een rijtje!

Zonder bretels

Wanneer je kiest voor een fietsbroek zonder bretels kan dit een aantal voordelen hebben. Zo is het ten eerste gemakkelijk met het aan- en uittrekken. Zeker voor een toiletbezoek is zo’n broekje heel handig. Je hoeft dan niet eerst je fietsshirt of jas uit te doen. In de koude maanden is dit helemaal ideaal.

Echter zitten er ook wat nadelen aan een fietsbroek zonder bretels. Ten eerste blijft het zeem van zo’n fietsbroek minder gemakkelijk in het midden zitten, omdat het stevigheid van de bretels mist. Hierdoor verliest het zeem wellicht zijn functie. Daarnaast is het mogelijk dat een fietsbroek zonder bretels eerder afzakt. Tot slot kan de band rondom de buik knellen. Omdat de fietsbroek geen bretels heeft, is dit de plek (de band rondom de buik) om stevigheid te bieden. Sommige vrouwen vinden deze band op hun buik minder prettig, vooral in de fietshouding.

Met bretels

Een fietsbroek met bretels heeft een aantal voordelen. Zo biedt het juist wel de stevigheid, omdat het over je schouders zit. Dit zorgt ervoor dat de gehele broek beter op zijn plek blijft zitten, het zeem minder verschuift en de broek ook niet afzakt tijdens het fietsen.

Echter heeft ook een fietsbroek met bretels een aantal nadelen. Zo kan het dus onhandig zijn tijdens een toiletbezoek. Je moet de lagen aan bovenkleding uittrekken en dat is niet altijd praktisch. Ook kan het zijn dat de maatvoering lastiger te berekenen is. Heb je een lang bovenlichaam? Dan kunnen de banden op je schouders knellen. Kijk daarvoor altijd goed naar de maattabel, wanneer je een nieuwe fietsbroek wilt aanschaffen. Let er daarbij op dat dit vaak zo voelt als je rechtop staat. Immers draag je de fietsbroek in een zittende, voorovergebogen, houding. Dan knellen de banden aanzienlijk minder.

Fietsbroek met of zonder bretels?

Wat moet je nu kiezen? Uiteindelijk is dit natuurlijk een persoonlijke keuze. Wij raden dan ook aan om zelf te ervaren wat je prettig vindt. Als we een advies mogen geven, gaat onze voorkeur uit naar een fietsbroek met bretels. Voornamelijk het comfort op de fiets is bij zo’n fietsbroek net iets groter. En ja, dan is het wel even iets onhandiger wanneer je een toilet wilt bezoeken. Dat nemen we dan maar voor lief!

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Heb je liever een fietsbroek met of zonder bretels?

Tekst: Japke Janneke

6 Reacties

 1. mei 1, 2020 / 6:51 pm

  Hier ook liever een broek met bretels! Het comfort is beter en ideaal als je langere tochten doet i.v.m. De zeem, het blijft perfect zitten.

 2. Katrien
  mei 3, 2020 / 7:54 am

  Ik doe geen lange tochten en had voor de winter een met bretellen en de zomer nu een zonder bestellen. Ik vind die voor de zomer veel beter zitten, geen last van de nadelen die je opsomt maar misschien komt dat wel met langere tochten.
  Nog een vraag; wat is het verschil tussen een mannen en vrouwenbroek?

  • Redactie
   Auteur
   mei 4, 2020 / 6:16 am

   Hi Katrien,
   Het zeem van een mannen of vrouwenbroek is vaak verschillend in dikte en vorm. Je zou prima met een mannenzeem kunnen fietsen, maar vaak is een vrouwenbroek net iets passender!

 3. Marit
  juni 23, 2020 / 6:53 pm

  Ik heb een fietsbroek van Castelli met bretels, zit lekker. Alleen een nadeel hij schijnt enorm door. Iemand tips hiervoor? Of anders ander merk?

 4. Leonore
  juli 7, 2020 / 10:19 am

  Ik rij het liefste met een pakje, het ‘shirt’zit hierbij vast aan het broekje aan de achterkant. Geen bretels en ook geen druk op je buik. Naar het toilet gaan is wel een drama, net als wanneer je een jumpsuit draagt..

 5. Sonja
  juli 30, 2020 / 8:51 pm

  Tot nu toe nog zonder bretels en bevalt nog prima!
  Wel een andere vraag, heeft iemand ervaring met een goede fietsbroek die nΓ©t wat korter is dan de standaard fietsbroek? Vind de standaard broek net wat te lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *