24   246
6   268
8   572
4   265
5   410
11   550
3   288
17   256
21   492
12   336

Het verwisselen van een lekke band: hoe dan?

Het verwisselen van een lekke band: hoe dan?

Het overkomt iedere wielrenner weleens: je rijdt lek. En eerlijk is eerlijk, het verwisselen van een lekke band is niet de leukste klus. Afgelopen maand heb ik dit voor het eerst zelf gedaan. En wat denk je? Het viel me alles mee! In dit artikel deel ik graag mijn tips!

Ik fiets al ruim 15 jaar, maar ik heb pas afgelopen maand mijn eerste lekke band verwisseld. Schaam ik me hiervoor? Ja! Ik hoop stiekem dat meer vrouwen zich hierin herkennen. Volgens mij vinden vrouwen het heel makkelijk om de man dit te laten doen en zelf toe te kijken. Of spreek ik nu echt voor mezelf? Ik bedoel, ik zie mezelf als een geëmancipeerde vrouw, maar het verwisselen van een lekke band vond ik toch echt een mannenklus.

Totdat ik ook zelf meer alleen met de fiets op pad ging en langere afstanden ging rijden. Ik checkte altijd bij familie of vrienden op voorhand of zij eventueel tijd hadden om mij ergens -in the middle of nowhere- op te halen voor het geval ik een lekke band zou krijgen. Best erg toch? Afgelopen maand heb ik dit eindelijk ingezien en heb ik na vele keren toe te hebben gekeken, eindelijk een lekke band zelf verwisseld. En wat denk je? Het viel mij alles mee! Ik had nog wel het geluk dat mijn vriend mij instructies kon geven en stap voor stap kon uitleggen wat ik moest doen. Stiekem wist ik het wel, maar die bevestiging is altijd fijn. Zeker voor een eerste keer. Natuurlijk deel ik graag mijn tips met jullie!

Zorg dat je onderweg al je benodigdheden bij hebt

Dit klinkt natuurlijk heel logisch! Maar als je iets bent vergeten, wordt het verwisselen van een lekke band wel heel lastig. Neem in ieder geval een binnenband (het liefst twee voor het geval dat) mee, bandenlichters (plastic) en een fietspomp. Zelf maak ik gebruik van een CO2 pomp en CO2 patronen. Die passen gemakkelijk in mijn fietsshirt en zo hoef ik geen fietspomp mee te nemen.

Kijk met iemand mee of kijk filmpjes online

Voordat je zelf ergens onderweg staat met een lekke band, is het handig als je goed bent voorbereid. Kijk met iemand mee of bekijk filmpjes online, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. YouTube staat boordevol handige video’s met duidelijke uitleg. Ga vervolgens zelf aan de slag in je tuin, op je balkon of gewoon in de woonkamer. Oefening baart kunst!

Verwisselen van een lekke band: gewoon doen!

Ik heb het zelf ook zo lang mogelijk uitgesteld, maar ik vraag me nu wel af waarom. Het is een kwestie van doen! Laat je niet afschrikken. Het gaat je veel vrijheid opleveren en je hoeft niet meer bang te zijn dat je onderweg een lekke band krijgt. 

Vind jij het lastig om een lekke band te verwisselen? Heb je het ook zo lang uitgesteld?

Tekst: Margot Rombouts

4 Reacties

 1. Jessie
  mei 1, 2020 / 10:41 am

  Ha Japke,

  Gefeliciteerd, je nieuwe platform is online! Het ziet er goed uit en ik ga zeker -als beginnende wielrenner- alles lezen!

  Dat ik lek rijd onderweg is echt mijn grootste angst wat betreft wielrennen (vallen kan ik al afstrepen). Wat als niemand tijd heeft om me op te halen? Haha, je herkent het vast wel. Dus ik wil ook graag leren hoe ik mijn band moet vervangen. Misschien kun je de volgende keer een filmpje maken?

  Groetjes Jessie

  • Redactie
   Auteur
   mei 1, 2020 / 11:09 am

   Hi Jessie,

   Dank voor je reactie! Leuk om te horen.
   We kunnen zeker nadenken om hier ook beelden bij te maken. Als je zoekt op band vervangen op YouTube vind je overigens ook heel veel duidelijke filmpjes! Succes!

 2. Donja
  mei 1, 2020 / 12:34 pm

  Hoi dames,

  Wat een leuk initiatief dit!
  Leuke artikelen al!

  Donja

 3. Krista
  mei 1, 2020 / 1:08 pm

  Toen ik mijn eerste racefiets kocht (9 jaar geleden of zo?) heb ik eerst in de gang 2 of 3x geoefend met een band verwisselen. Het gaat nog steeds niet snel, maar het lukt me wel. Ik snap echt niet dat vrouwen op pad gaan zonder te weten hoe je een band moet verwisselen? Zeker nu in lockdown tijden weet je niet of er iemand is die je zomaar kan helpen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *